De vele zwerfhonden en –katten vormen een enorm probleem in Griekenland, want ze hebben geen fijn leven. Geschat wordt dat alleen al in Athene 2 miljoen zwerfkatten en -honden rondlopen onder vreselijke omstandigheden. Om het aantal terug te dringen komt de overheid met het voorstel om álle honden en katten verplicht te steriliseren. Niet alleen de zwervers, maar ook de door particulieren gehouden viervoeters. Onder fokkers is verzet, maar volgens dierenorganisaties kan het plan niet snel genoeg worden omgezet in een sterilisatie-wet.

Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken
Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken | Foto: publiek domein

Griekenland heeft een van de grootste populaties zwerfhonden en -katten ter wereld. De nieuwe wet is uitdrukkelijk bedoeld om het probleem van zwerfhonden en -katten aan te pakken. Sterilisatie van álle honden en katten, ook de huisdieren, wordt verplicht. Vangen, steriliseren/castreren en weer vrijlaten (TNR) is een diervriendelijke manier van populatiebeheer bij zwerfdieren.

Ook vrees voor sterilisatie-wet

Hobbymatig fokken wordt verboden, professioneel fokken mag onder bepaalde voorwaarden nog wel. Fokkers maken zich echter zorgen dat de wetgeving het einde zou kunnen betekenen van stambomen die in Griekenland al sinds de oudheid bestaan. Theodosis Papandreou, hoofd van de organisatie die amateurfokkers vertegenwoordigt:

“Het gaat niet alleen om verplichte sterilisaties. De wet beperkt ook de mogelijkheid van eigenaars om nesten te fokken, wat uiteindelijk het einde zou betekenen van stambomen die hier uniek zijn.”

Als voorbeeld noemt Papandreou de Kretahond, de oudste hond van Europa. Vereeuwigd op oude muurschilderingen, standbeelden en vazen is het volgens hem de taak van de overheid ervoor te zorgen dat deze raszuivere hond blijft voortbestaan.

Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken
Zwerfdieren onder de aandacht brengen | Foto: publiek domein

Dozen vol kittens en pups

Volgens Efi Tsekmesoglou van de Dierenbescherming op Kreta is het verzet tegen verplichte sterilisatie vooral een culturele kwestie in Griekenland:

“Mannen in dit land zijn vooral tegen, omdat ze sterilisatie gelijkstellen aan het ontnemen van de mannelijkheid van dieren. Elke dag vinden we dozen en tassen vol met kittens en pups in vuilnisbakken, de meeste gedumpt door jagers en herders. Natuurlijk moet er verplichte sterilisatie komen.”

Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken
Hongerig | Foto: publiek domein

Kwestie van beschaving

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis adopteerde onlangs een geredde pup, Peanut, in de hoop de kwestie van de zwerfdieren onder de aandacht te brengen. De president van Cyprus, Nicos Anastasiades, ging hem voor. Net als Cyprus heeft ook Griekenland een machtige jachtlobby, die verantwoordelijk is voor veel dierenleed. Honden die niet langer nuttig worden geacht, worden onmenselijk behandeld. In beide landen zijn gruweldaden tegen dieren aan de orde van de dag.

Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken
Adopteer een geredde hond | Foto: publiek domein

Het wetsvoorstel is opgesteld in de hoop de Grieken niet alleen te overtuigen van de noodzaak om katten en honden te steriliseren, maar ook om ze humaan te behandelen. Premier Mitsotakis twitterde over het wetsvoorstel:

“Het is tijd dat Griekenland moedige stappen vooruit zet in de bescherming van onze kleine vrienden. Dierenbescherming is een kwestie van beschaving.”

Om met het verleden te breken, voorziet het wetsvoorstel in gevangenisstraffen en hoge boetes voor overtredingen, zoals het illegaal verhandelen van dieren en diefstal van huisdieren. Boetes kunnen oplopen tot 50.000 euro, in het geval van marteling en mishandeling, waaronder ‘vergiftiging, ophanging, verdrinking, pletten en verminking’ van dieren. Allemaal delicten die regelmatig voorkomen in het buitengebied.

Sterilisatie-wet moet zwerfdierenprobleem Griekenland aanpakken
Foto: publiek domein

Verplichte registratie

Paul McGlone, directeur van het Griekse Animal Welfare Fund, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde charitatieve instelling die zich al tientallen jaren inzet voor de bescherming van dieren, is zeer verheugd over de reikwijdte van het wetsvoorstel en de bepalingen. Zo wordt chippen van dieren verplicht en wordt een nationaal register in het leven geroepen, waarin het eigendom van dieren wordt vastgelegd.

“Het is duidelijk zeer ambitieus en zal een grote verandering in houding en gedrag vergen. Maar het is duidelijk de bedoeling om grip te krijgen op de enorme aantallen zwerfhonden en -katten in het land, en geleidelijk maar op humane wijze deze aantallen terugbrengen door sterilisatie te promoten en af te dwingen. We zijn blij met de brede intentie achter deze nieuwe wetgeving.”

Over het wetsvoorstel wordt een openbare raadpleging gehouden, tot er in juni over gestemd wordt. Het wekt de indruk dat Griekenland met de sterilisatie-wet een plan heeft dat zoden aan de dijk kan zetten in het terugdringen van toekomstig dierenleed onder zwerfdieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl