Eerder dit jaar werd de chimpansee met de naam Tarzan, vastgeketend aan een motorblok van een vrachtwagen aangetroffen, door een van de onderzoekers van Conserv Congo. Hij werd gezien in een zeer arme wijk van Bunia, met een grote ketting om zijn nek, vastgeketend aan het motorblok.
Tarzan verslaafd aan sigaretten en alcohol
De familie kocht Tarzan rond 1990, toen hij nog een baby was. Hij werd gebruikt voor toeristen, die een selfie met hem mochten maken voor $ 10 per foto. Naarmate Tarzan ouder werd, begon hij agressiever gedrag te vertonen. De familie probeerde hem te kalmeren door hem sigaretten en alcohol te geven, waaraan hij verslaafd raakte. Toen Tarzan niet meer nuttig was voor de familie, werd het gemartelde dier tussen het vuil achtergelaten, vastgeketend in een half afgebouwde constructie. Op de muur stond in het Frans geschreven: ‘Verboden toegang – woest beest Tarzan’.
De chimpansee leefde al zo lang bij de familie dat iedereen uit de buurt hem kende en hij een soort ‘mascotte’ voor hen was geworden. De redding van Tarzan duurde maar liefst twee dagen. De onderhandelingen duurden lang en de buurtbewoners wilden de aap niet laten gaan. Op de een of andere manier leken ze van hem te houden, hoewel het duidelijk was dat ze dat niet deden doordat hij al zo lang in zulke vreselijke omstandigheden leefde. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten.
Redding ondanks oorlog
Tarzan heeft geluk gehad dat hij gered kon worden. In Ituri, de provincie waar hij leefde, is het gevaarlijk vanwege een oorlog die daar woedt. Gelukkig konden de dierenartsen, onderzoekers, politie en overheidsinspecteurs toch aan de slag om hem te redden. Tijdens zijn redding werd hij onder narcose gebracht door een dierenarts om hem te kunnen bevrijden en gelukkig is alles goed gegaan. Onder streng toezicht werd hij daarna overgebracht naar het hoofdkwartier van MONUSCO, de vredesmissie in de Democratische Republiek Congo. Tarzan is na twee dagen reizen via Goma naar Bukavu gebracht. Hier zal hij verzorgd worden in het Lwiro Primates Rehabilitation Center. Hier zal hij ook de rest van zijn leven door moeten brengen met soortgenoten. Directeur van Conserv Congo, Adams Cassinga, zegt tegen World Animal News:
“Het is de eerste keer dat Conserv Congo een chimpansee van deze leeftijd en grootte heeft gered. We waren bang en enthousiast tegelijk, maar uiteindelijk is het gelukt om deze arme ziel te redden. Hoewel hij voor de helft van zijn leven geketend heeft geleefd, kan hij nu vrij en wild zijn met zijn soortgenoten in het reservaat. Ik maak me wel zorgen over zijn toekomst door het trauma dat hij heeft opgelopen en de vele middelen die hij heeft gebruikt. Maar we kennen het opvangcentrum en zij zullen daar hun best doen om hem te helpen. Eén ding is zeker, diep van binnen is Tarzan ons dankbaar voor zijn vrijheid en leven. In ons werk is er geen grotere beloning dan dat.”
Conserv Congo is een non-profitorganisatie voor natuurbehoud in Kinshasa, opgericht door Adams Cassinga, een voormalig onderzoeksjournalist die zich nu bezighoudt met het onderzoeken van natuurcriminaliteit. Het team van vrijwillige activisten zet zich in om illegale natuur- en dierenhandel voor de rechter te brengen. De organisatie is opgericht in 2014 en is actief op het hele Congolese grondgebied. Op de Facebookpagina van Conserv Congo is het volgende te lezen:
“Er is nog een lange weg te gaan voordat het eindelijk doordringt dat apen geen huisdieren zijn en niet te koop zijn binnen onze gemeenschappen. Maar we zijn blij met iedereen die betrokken was bij het redden van Tarzan van zijn moderne slavernij.”
Bronnen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten