Translate

dinsdag 25 mei 2021

Wetenschappers volgden 10 jaar lang 140 stompneusapen in de bergen om erachter te komen hoe ze de barre winters doorkomen ( video ging viral)


Deze video ging viral

Stompneusapen hebben een probleem. Ze eten vooral blaadjes, maar die groeien niet in de winter. Hoe zorgen ze er dan toch voor dat ze niet uithongeren


Een groep wetenschappers volgde tien jaar lang 140 stompneusapen in de Chinese bergen om erachter te komen hoe deze gouden apen zich voorbereiden op de winter. Wat blijkt? De dieren eten in de zomer en herfst heel vet en energierijk, zoals vette vruchten, eikels en pijnboompitten. Die laatste zijn zeldzaam, dus daar wordt nog regelmatig om gevochten!


Jojo-apen

Verder eten stompneusapen in de winter boomschors en knopjes, bewegen ze minder en rusten ze meer. Ook wordt hun huid kouder, zodat ze minder warmte (dat is ook energie) verliezen. Toch zijn ze in de lente veertien procent lichter dan voor de winter. Dat eten ze er in de zomer en herfst weer aan. Hun gewicht schiet zo elk jaar op en neer. Eigenlijk zijn het een soort jojo-apen.

Charlotte
 
Goldhoorn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten