Translate

zondag 23 mei 2021

Duitsland keurt wetsvoorstel verbod doden een dags haantjes goed: geslacht bepaling in het ei om geboorte haantjes te voorkomen

 



Haantjes in de versnipperaar
De Duitse Bondsdag heeft 20 mei 2021 besloten dat het in Duitsland vanaf 2022 niet meer is toegestaan om haankuikens te doden. Per 2024 is het verboden om embryo's na de zesde incubatiedag te doden.

Minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) vond het doden van eendagshaantjes onacceptabel en diende een wetsvoorstel in om er wat aan te veranderen.

Duitsland is hiermee het eerste land ter wereld die het doden van eendagshaantjes verbiedt. Friedrich-Otto Ripke, voorzitter van de Centrale Vereniging van de Duitse Pluimvee-industrie (ZDG) is voorstander om te stoppen met doden van eendagshaantjes. „Wij als de Duitse pluimveesector juichen deze stap uitdrukkelijk toe. Al ongeveer vijftien jaar investeren we veel geld en knowhow in processen die deze weg mogelijk maken – met echte en praktische oplossingen.”


Haantjes worden versnippert 

Zijn kritiek is dat het wetsontwerp niet voorziet in uitzonderingen op een verbod op het doden als kan worden aangetoond dat de dieren als voederkuikens op de markt worden gebracht. Ripke: „Voor ons is het volstrekt onbegrijpelijk dat de Landbouwcommissie hier de aanbeveling van de Bondsraad niet heeft opgevolgd. Een dergelijke optie zou een belangrijke bijdrage zijn aan het behoud van kleinere broederijen die de kosten intensieve procedures van in-ovo geslachtsbepaling niet kunnen betalen.

Ripke betreurt het dat de wet alleen in Duitsland geldt en niet in andere EU-landen. Ook heeft wet volgens hem onvoldoende feitelijke grondslag.

Geslachtsbepaling in het ei
Het is nu de bedoeling dat er technologie wordt toegepast om het geslacht van het embryo in het ei vroeg vast te stellen, zodat voorkomen kan worden dat de haantjes ter wereld komen.

Ripke: „Marktrijpe technologieën moeten eerst beschikbaar zijn voordat een verbod op de huidige praktijk zinvol is. We zullen onze onderzoeksinspanningen blijven intensiveren om methoden voor geslachtsbepaling in het ei te ontwikkelen tot de zesde dag van de incubatie."

De wet voorziet vanaf 2024 in strengere regelgeving: dan is het verboden om embryo's na de zesde incubatiedag te doden. De marktrijpe methoden werken nu nog met geslachtsbepaling in het ei tussen de negende en veertiende incubatiedag.

Frankrijk komt eind dit jaar met een verbod op het doden van eendagshaantjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten