Translate

zaterdag 22 mei 2021

Filmster Leonardo DiCaprio geeft $ 43 miljoen om herstel en instandhouding operaties uit te voeren op de Galapagos-eilanden

 


Leonardo DiCaprio maakt een $43miljoen belofte om de Galápagos eilanden te herstellen


De acteur werkt samen met natuurbeschermingsgroepen om archipel en andere eilanden in de Stille Oceaan in Latijns-Amerika te verwilderen
A marine iguana on Floreanna Island
Een zeeleguanen op het eiland Floreanna, waar 54 bedreigde soorten leven en deel uitmaken van het nationale park Galápagos. Foto: Andrew S Wright/Global Wildlife Conservation


Het initiatief, in samenwerking met Re:wild, een organisatie die dit jaar is opgericht door een groep gerenommeerde natuur bescherming wetenschappers en DiCaprio, het Galápagos National Park Directorate, Island Conservation en lokale gemeenschappen, heeft als doel de hele Galápagos-eilanden, evenals alle eilanden in de Stille Oceaan van Latijns-Amerika, te verwilderen. 

Het heeft een groot aantal ondersteunende en uitvoerende partners van een reeks filantropische en milieuorganisaties, waaronder Galápagos National Park Directorate, Ecuador's Ministerie van Milieu en Water en Charles Darwin Foundation.

Reuze schildpad


De belofte van $ 43 miljoen zal Galápagos-projecten financieren, waaronder inspanningen om Floreana Island, de thuisbasis van 54 bedreigde soorten, te herstellen en 13 lokaal uitgestorven soorten opnieuw in te voeren, waaronder de Floreana-spotvogel - de eerste spotvogel beschreven door Charles Darwin.

A Floreana mockingbird
Een Floreana spotvogel, een van de lokaal uitgestorven soorten van het eiland en de eerste spotvogel beschreven door Charles Darwin. Foto: Bill Weir/Global Wildlife Conservation

Het geld zal ook worden besteed aan een fokprogramma voor gevangenschap en andere activiteiten om het uitsterven van de roze leguaan te voorkomen en de maatregelen te versterken om de mariene rijkdommen van de Galápagos te beschermen tegen de menselijke impact van ecotoerisme.

DiCaprio zei: "Toen ik naar de Galápagos-eilanden reisde, ontmoette ik Paula Castaño en andere milieuhelden in Ecuador die dag in dag uit werkten om een van de meest onvervangbare plaatsen op de planeet te redden.

"Over de hele wereld neemt het wild af. We hebben driekwart van de wilde plaatsen aangetast en meer dan 1 miljoen soorten op de rand van uitsterven geduwd. Meer dan de helft van de resterende wilde gebieden op aarde zou in de komende decennia kunnen verdwijnen als we niet resoluut handelen.

"De milieu helden die de planeet nodig heeft, zijn er al. Nu moeten we allemaal de uitdaging aangaan en ons bij hen aansluiten."

Paula A Castaño, die de Instagram- en Twitter-accounts van DiCaprio zal overnemen om kritische interventies te promoten die nodig zijn om de Galápagos te verwilderen, zei: "De tijd dringt voor zoveel soorten, vooral op eilanden waar hun kleine populaties kwetsbaar en bedreigd zijn.

"We hebben katalytische investeringen nodig zoals die vandaag zijn aangekondigd om onze successen in de Galápagos en elders te repliceren."

Paula A Castaño with a Floreana racer snake
Paula A Castaño met een Floreana racer slang. Foto: Global Wildlife Conservation

Castaño, die al acht jaar als eilandherstelspecialist werkt, gelooft dat als mensen naast de natuur kunnen leven, ecosystemen met succes kunnen worden verwilderd.

"Tot 97% van het landoppervlak van de Galápagos-eilanden valt onder de status van nationaal park. We proberen geen mensen uit beeld te halen. We proberen allemaal samen te werken om deze ecosystemen te verwilden en ook de gemeenschap te ondersteunen. Ze willen samen met de natuur kunnen blijven gedijen.

"In Floreana zie je bijvoorbeeld een Darwinvink naast je. Als je naar het strand gaat, zie je zeeleeuwen ergens in de hoeken zonnen in de zon naast je. Ze hebben die angst voor mensen niet omdat we samenwerken. Ze hebben de bedreigingen niet op andere locaties als ze helemaal bang zijn voor mensen."

Castaño herinnerde zich succesvolle rewilding restauraties in het verleden. In 2012 werden invasieve knaagdieren verwijderd van het eiland Pinzón door het galápagos nationaal park, bijgestaan door Island Conservation ten behoeve van de Pinzón reuzenschildpad. Als gevolg hiervan werden in 2014 nieuwe jongen ontdekt.

"We hebben in ons leven rewilding gezien, dus we hoeven niet echt vijf jaar of 20 of 50 jaar te wachten. Dit zijn onmiddellijke resultaten. We zullen de beloning zien voor al deze inspanningen, en niet alleen in de Galápagos, maar verder dan archipels in Latijns-Amerika."

Marcelo Mata Guerrero, ecuador's minister van milieu en water, zei: "Dit soort partnerschappen die gebruikmaken van technische, sociale en financiële innovaties, zijn precies wat we over de hele wereld nodig hebben om de gezondheid van onze planeet te herstellen.

"Met Ecuador, als een van de 17 meest biodiverse landen op de planeet, hebben we hier de kans om te laten zien hoe een echt effectief model eruit ziet voor de bescherming en het herstel van onze gedeelde wilde dieren en wilde landen - het immuunsysteem van onze planeet, dat al het leven op aarde, inclusief mensen, beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering en opkomende ziekten."

DiCaprio, een lange tijd kampioen van wereldwijde milieukwesties, heeft meer dan $ 100 miljoen aan subsidies verstrekt aan een verscheidenheid aan programma's en projecten. Hij prees ook de tiener-klimaatveranderingsactiviste Greta Thunberg als een "leider van onze tijd", en sprak de Verenigde Naties toe over de gevaren van klimaatverandering in 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten