Translate

donderdag 27 mei 2021

Na 5 jaar juridisch touwtrekken geeft de rechter Dier&Recht gelijk: Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ( NVWA )moet verplicht 20 fokkers van Franse bulldogs inspecteren

 Lees het hele rapport onderaan het artikel

Erfelijke aandoeningen

Zoals ieder hondenras heeft ook de Franse Bulldog typische ras problemen. In dit stukje noemen wij de meest voorkomende problemen van de Franse Bulldog

BOS Syndroom

BOS staat voor Brachycefaal Obstructief Syndroom. In simpelere taal betekent dit benauwdheid en het is een aandoening aan de voorste luchtwegen. Dit kan komen door verschillende redenen:

  • Te kleine neusgaten
  • Te dik of te zacht gehemelte
  • Te kleine luchtpijp
  • Vergrote Amandelen
  • Afwijkende bouw van het strottenhoofd

Bij BOS is de te kleine luchtpijp vaak het grootste probleem. Om dit op te lossen is er vaak een operatie nodig.

Wervelproblemen

De Franse Bulldog is een zeer complex dier en door deze honden te fokken kunnen er wervelproblemen ontstaan. Deze ontstaan voornamelijk bij de borstwervels. Verder kunnen hernia’s in de hals en rug ook problemen veroorzaken.

Succes Dier&Recht:  Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ( NVWA ) moet fokkers Franse bulldogs inspecteren


Na bijna vijf jaar juridisch touwtrekken is Dier&Recht op dinsdag 25 mei in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De dierenbeschermingsorganisatie ging in beroep tegen een uitspraak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die overheidsinstantie weigerde tot twee keer toe om de gezondheid van fokdieren te controleren bij een aantal fokkers van Franse buldoggen. Onterecht, zo oordeelde de rechter deze week. De NVWA moet nu binnen zes maanden alsnog controles uitvoeren bij de betreffende fokkers.

Fokkers Franse bulldoggen

Dier&Recht dient in augustus 2016 een handhavingsverzoek in tegen bijna twintig fokkers van Franse bulldoggen. Deze honden mogen volgens de wet niet worden gefokt omdat hun veel te korte snuit en afgesloten neusgaten allerlei ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Handhavingsverzoek afgewezen: Dier&Recht maakt bezwaar

Na veel vertraging bij de NVWA wordt het handhavingsverzoek op 26 april 2018 afgewezen. Volgens de NVWA heeft Dier&Recht onvoldoende aanknopingspunten geleverd om nader onderzoek te rechtvaardigen. De stichting maakt bezwaar tegen dit besluit.

Op 19 oktober 2018 vindt een hoorzitting plaats bij de NVWA. De instantie belooft tijdens de hoorzitting om de betreffende fokkers te bezoeken en de honden te controleren. Deze inspecties vinden echter nooit plaats. Op 1 maart 2019 verklaart de NVWA het bezwaar van Dier&Recht ongegrond.

Bezwaar afgewezen: Dier&Recht gaat in hoger beroep

Dier&Recht tekent op 2 april 2019 beroep aan tegen deze beslissing bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Tijdens de zitting in januari 2021 krijgen de fokkers, de NVWA en Dier&Recht de kans om hun zaak voor te leggen aan de rechter.

Rechter: NVWA moet binnen zes maanden inspecteren

Op 26 mei 2021 stelt de rechter Dier&Recht in het gelijk. Het College is van mening dat Dier&Recht wel degelijk voldoende aanknopingspunten heeft gegeven voor een nader onderzoek naar het overtreden van artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren. De NVWA moet nu binnen zes maanden bij de nog actieve fokkers inspecteren of hun fokdieren voldoen aan de huidige wetgeving.

Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Het is jammer dat we nu bijna vijf jaar bezig zijn geweest om de NVWA in actie te laten komen, in de tussentijd zijn er weer talloze ongezonde pups geboren. Honden hebben recht op een goed functionerend lichaam, ze moeten beter beschermd worden tegen het fokken op extreme uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor hun gezondheid.”


image
 
 

 
 
Kelly Kessen
Dierenarts
kelly@dierenrecht.nl
020 280 78 06
06 44 21 64 74
 
Twitter Facebook Instagram 
 
Dier&Recht
Tilanusstraat 8b
1091 BH Amsterdam

www.dierenrecht.nl
www.linkedin.com/company/stichting-dier-&-recht
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten