Translate

donderdag 7 juli 2022

Compassion in World Farming Nederland: Hartverscheurende beelden van nieuw undercoveronderzoek met moedervarkens in kooien op 16 bedrijven in 4 landen


Vandaag presenteert Compassion in World Farming (CIWF) haar nieuwste onderzoek over het leven van moedervarkens in de Europese vee-industrie. Ze filmde bij zestien bedrijven in Italië, Frankrijk, Polen en Spanje, waaronder bij bedrijven die leveren aan ‘luxeproducten’ Parmaham en Bayonne ham.



 

Het leed dat werd aangetroffen was hartverscheurend: moedervarkens staan opgesloten tussen stalen stangen, vaak gek van frustratie en soms met pijnlijke verwondingen. De omstandigheden bij de bedrijven achter de ‘luxe’ hammen zijn niets beter dan bij de standaardproducenten.

 

Het onderzoek toont onder andere moedervarkens die:

  • wekenlang klem staan in een kooi, waarin ze zich niet eens kunnen omdraaien
  • in hun eigen uitwerpselen liggen – iets wat ze van nature altijd zouden mijden
  • opgesloten in een kooi hun kleintjes niet de moederzorg kunnen geven die ze van nature zouden willen
  • door frustratie abnormaal gedrag vertonen als continu bijten op stangen en kauwen in de lucht

 

Bekijk hier de beelden: https://youtu.be/0YsbOQ083iY

Let op, ze kunnen als schokkend worden ervaren.

 

Europa’s belofte voor een einde aan kooien



 

Naar aanleiding van het succesvolle Europees burgerinitiatief Stop de kooien, dat 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden[1], zegde de Europese Commissie vorig jaar toe een einde te maken aan alle kooien in de veehouderij, inclusief die voor moedervarkens. Een geweldige overwinning, maar we zijn er nog niet. De lobby van de vee-industrie is sterk en de voortgang in Brussel traag. Daarom publiceert CIWF vandaag haar nieuwe onderzoek in meerdere EU landen tegelijk. Ze roept de Europese landbouwministers op zich in te zetten voor het beloofde verbod op kooien in de vee-industrie.


Petitie voor een einde aan kraamkooien in Nederland: www.ciwf.nl/moedervarkens

  

Toenmalig landbouwminister Schouten heeft aangegeven dat Nederland het Europees burgerinitiatief steunt. Maar Nederland kan veel meer doen.

 

Actie voor een Nederlands verbod op kraamkooien

 

In Zweden, Noorwegen en Zwitserland zijn de kraamkooien inmiddels verboden. CIWF roept landbouwminister Staghouwer middels een petitie (ciwf.nl/moedervarkens) op zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens. Een Nederlands verbod kan nu belangrijke invloed hebben op de rest van Europa.

 

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het wekenlang opsluiten van deze intelligente, gevoelige dieren in kooien is een van de ergste vormen van dierenleed in de vee-industrie. Moedervarkens verdienen het om in frisse buitenlucht te leven, de ruimte te hebben om zichzelf te zijn en om goed voor hun kleintjes te zorgen, zoals zij willen. Wij roepen landbouwminister Staghouwer op zo snel mogelijk een einde te maken aan het gebruik van kraamkooien en een voorbeeld te zijn voor de rest van Europa.”

 

Moedervarkens in Europa

 

Moedervarkens in de vee-industrie moeten zoveel mogelijk biggen voortbrengen, die vervolgens als ‘vleesvarkens’ worden vetgemest. Bij de kunstmatige inseminatie wordt een moedervarken doorgaans in Europa vier weken vastgezet in een kooi, waarin ze zich niet kan omdraaien. In Nederland is dat vier dagen.

 

Rond de bevalling wordt ze opnieuw vastgezet en bevalt ze tussen de stangen. Ze kan haar kleintjes niet de moederzorg geven die ze zou willen. De kraamkooi leidt tot stress en frustratie en het dier vertoont vaak gestoord gedrag zoals continu op de stangen bijten.


Na ongeveer vier weken worden de biggetjes van haar afgenomen en wordt ze opnieuw zwanger gemaakt. In haar leven bevalt ze van ongeveer 80 biggetjes, waarvan ze er nooit een zal zien opgroeien. Dit is standaardpraktijk in de EU. Het gaat om ongeveer elf miljoen moedervarkens, waarvan een miljoen in Nederland.

 

In de natuur bouwt een zwanger varken zo'n twee dagen voordat haar biggetjes ter wereld komen een nest van gras, takken en bladeren. Als de kleintjes geboren zijn, blijven ze maandenlang bij haar. Ze zorgt goed voor ze en is van nature een heel beschermende moeder. Maar in de vee-industrie wordt haar alle moederzorg ontnomen.

 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

 

 

 

Noot voor de redactie

 

Voor meer informatie: Geert Laugs, g.laugs@ciwf.nl, tel. 06-28570927024-3555552.

 

Download video’s en foto’s van het onderzoek hier: https://bit.ly/3yDJL33

 

Bekijk het onderzoek naar leed bij moedervarkens in de EU: https://youtu.be/0YsbOQ083iY

 

Petitie voor een einde aan kraamkooien in Nederland: www.ciwf.nl/moedervarkens

 

 



[1] Ruim 170 organisaties in heel Europa ondersteunden het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming. In Nederland wordt het burgerinitiatief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dier&Recht, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIERVOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Annemarie Brijder
Senior campaigns and communications manager CIWF Nederland
 +31 (0) 24 3555552 |  +31 (0) 642860044
 annemarie.brijder@ciwf.nl |  www.ciwf.nl
Postbus 1305, 6501 BH Nijmegen
Twitter
Facebook
YouTube
Compassion in World Farming komt op voor een diervriendelijkere en duurzame veehouderij: voor dieren, mensen en de aarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten