Translate

vrijdag 15 juli 2022

Negen haaien afgeslacht en meer dan 100 anderen gevangen tijdens gruwelijke haaienmoord "Wedstrijd" in Florida




Schokkend genoeg mocht er dit weekend een controversieel haaiendodende toernooi plaatsvinden in Jupiter, Florida. Dit ondanks de dappere inspanningen van One Protest en zijn petitie om de jacht te stoppen die binnen enkele dagen bijna 150.000 handtekeningen verzamelde. De gevreesde zogenaamde "wedstrijd" is voorbij, maar de woede erover gaat door.


Naar verluidt namen 54 boten vol vissers deel aan de travestie die resulteerde in de dood van ten minste negen haaien, waarvan de grootste 397 pond woog. Naar schatting 100 tot 125 haaien werden ook verondersteld te worden gevangen en vrijgelaten. Jason Barquin, onder zijn nieuw opgerichte bedrijf, Warbird Tournaments LLC., organiseerde het verschrikkelijke evenement dat $ 100 toegangsprijs per boot kostte.

"In een gruwelijke vertoning doodden ze haaien niet voor levensonderhoud, maar voor trofeeën en "plezier", deelde One Protest op zijn Facebook-pagina. " Vervolgens brachten ze de levenloze lichamen naar een weegstation en gebruikten kettingzagen en messen om ze in stukken te hakken en hun kaken uit te snijden voor een trofee."

Volgens de belangenorganisatie is Barquin een voormalige politieagent die in april werd gearresteerd en beschuldigd van batterij, valse personatie en onwettig gebruik van badges naast andere overtredingen. One Protest deelde ook mee dat een van de andere organisatoren van het beschamende toernooi, Robert Navarro, ook een bekende berenjager is.

Ze behoren tot die trofeejagers "die termen als behoud, overbevolking en winstderving gebruiken om hun acties te rechtvaardigen. Er zijn geen wetenschappelijke gegevens die hun beweringen ondersteunen dat haaien in overvloed zijn." In feite, zoals opgemerkt door One Protest, is er wetenschappelijk bewijs dat haaienpopulaties wereldwijd afnemen.

Tragisch genoeg worden jaarlijks meer dan 100 miljoen haaien gedood en zijn de haaienpopulaties de afgelopen 50 jaar met 70% afgenomen. Haaien worden geconfronteerd met tal van bedreigingen, zoals overbevissing, gevangen worden als bijvangst, ontvinnen, verlies van habitat en meer. Haaien planten zich langzaam voort en toernooien zoals deze richten zich vaak op de grootste haaien, die toevallig de vrouwtjes zijn, en het is niet ongebruikelijk dat zwangere haaien worden gedood.

Zoals vermeld in de One Protest-petitie, nam de organisatie contact op met de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) en stuurde documentatie van haaienvissers waarin stond dat ze zoveel mogelijk haaien in het hoofd zouden schieten en alleen de belangrijkste haaienkarkassen terug zouden nemen naar weegstations om een prijs te winnen voor de grootste gevangen vis.

De staatswet van Florida staat de wettelijke "oogst" van één haai per persoon en twee haaien per boot toe. De FWC, die op de hoogte was van het geadverteerde haaiendodingstoernooi, antwoordde dat vistoernooien geen goedkeuring van de FWC vereisen; ze moeten echter voldoen aan de staats- en federale visserijvoorschriften.

"Het is verschrikkelijk dat de FWC en NOAA, twee instanties die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van haaien, vistoernooien toestaan die een absolute minachting voor het leven bevorderen. Dit toernooi gaat niet over voeding. Het gaat om de sensatie van het doden en bevordert een gebrek aan respect voor haaien en hun essentiële rol bij het gezond en in balans houden van onze onderwaterecosystemen," legt de organisatie uit in hun petitie. "Dit gebrek aan respect kweekt stroperij en andere flagrante daden."

Op een meer positieve noot verklaarde One Protest dat "De dagen waarop mensen en de instanties die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van haaien en andere dieren in het wild de wetenschap negeren, en de wil van het publiek om tegemoet te komen aan door de industrie gedreven winsten, speciale belangen en politiek zijn geteld."

"Toen we onze petitie begonnen, wisten we dat de kans klein was dat het toernooi zou worden geannuleerd. Maar we gebruiken petities als katalysator voor verandering en om het bewustzijn te vergroten. We hebben nu toegang tot meer dan 100.000 haaienverdedigers waarnaar we belangrijke oproepen tot actie kunnen sturen via een petitie-update. We werken actief aan nieuwe acties, dus blijf op de hoogte van updates", besluit de organisatie. "Als je dat nog niet hebt gedaan, doe dan mee aan de strijd en teken en deel onze petitie."

Teken alsjeblieft de petitie die oproept tot een einde aan dit soort wrede en onnodige moordwedstrijden in Florida, HIER!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten