Translate

donderdag 31 maart 2022

Barbaars en meedogenloos : VS doodde vorig jaar 1,75 miljoen wilde dieren – of 200 per uur met het omstreden M-44 cyanide

 




Activisten veroordelen Wildlife Services, een afdeling van de USDA, die zegt dat sterfgevallen nodig zijn om boeren en de volksgezondheid te beschermen


De tol van 2021 laat zien dat de moorden een Ark van Noach van soorten omvatten. Ongeveer 64.000 coyotes werden gedood.
De tol van 2021 laat zien dat de moorden een Ark van Noach van soorten omvatten. Ongeveer 64.000 coyotes werden gedood. Foto: Rory Merry/Zuma/Rex/Shutterstock

Een obscure divisie van de Amerikaanse regering had een druk - en meedogenloos - jaar in 2021, waarbij meer dan 1,75 miljoen dieren in het hele land werden gedood met een snelheid van ongeveer 200 dieren per uur.

Stekelvarken


De laatste jaarlijkse tol van Wildlife Services, een afdeling binnen het Amerikaanse ministerie van Landbouw, heeft de woede van natuurbeschermingsgroepen die de moorden als wreed en zinloos hebben bestempeld, verder aangewakkerd. Wildlife Services houdt vol dat de slachting noodzakelijk is om de landbouwproductie, bedreigde soorten en de menselijke gezondheid te beschermen.

Gordeldier


De tol van 2021 laat zien dat de moorden een Ark van Noach omvatten, waaronder alligators, gordeldieren, duiven, uilen, otters, stekelvarkens, slangen en schildpadden. Europese spreeuwen alleen al waren goed voor meer dan 1 miljoen van de gedode dieren. Een enkele eland werd neergeschoten, samen met een solitaire antilope en, per ongeluk, een Amerikaanse zeearend.

Maar deze aanpak is al lang tegengewerkt door natuurbeschermers die beweren dat de moorden willekeurig zijn en het milieu van Amerika aantasten.

Het richten op roofdieren zoals coyotes en beren kan bijvoorbeeld ecosystemen verstoren en zelfs de verspreiding van invasieve soorten bevorderen. Verschillende en stukken wetgeving zijn er echter niet in geslaagd om de activiteiten van Wildlife Services te beteugelen, hoewel de oppositie beperkingen heeft opgelegd in sommige staten, zoals Californië en Washington.

Het meest omstreden is het gebruik van M-44 cyanide "bommen" door het ministerie om bepaalde dieren te doden. De apparaten, beschreven door Wildlife Services als een "effectief en milieuvriendelijk hulpmiddel voor het beheer van schade aan dieren in het wild", zijn in wezen bussen die in landschappen worden geplaatst en die een wolk natriumcyanide uitwerpen wanneer ze door dieren worden aangetrokken. Het doodt meestal vossen, coyotes en andere gerichte soorten binnen vijf minuten.

Het gebruik van M-44-bussen kan echter misgaan, zoals wanneer honden ze per ongeluk activeren. In 2017 werd een 14-jarige jongen, Canyon Mansfield, bedekt door het giftige poeder toen hij een van de apparaten tegenkwam tijdens het uitlaten van zijn hond Kasey achter zijn huis in Pocatello, Idaho. Het incident verwondde Mansfield en doodde zijn hond, wat leidde tot oproepen van milieuactivisten, tot nu toe afgewezen door de federale overheid, om het gebruik van M-44's te verbieden.

"M-44 cyanide-ejectoren brengen zowel dieren als mensen in gevaar, en een landelijk verbod had al veel eerder moeten komen", zegt Carson Barylak, campagnemanager bij het Internationaal Fonds voor Animal Welfare(IFAW).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten