Translate

woensdag 30 maart 2022

Orka Lolita heeft 52 jaar in gevangenschap in een kleine tank van Seaquarium Miami, dag in dag uit trucjes moeten doen: Een marteling die eindelijk eindigt omdat ze ziek is



Orka Lolita 52 jaar in gevangenschap

Op een persconferentie op televisie deze week, de nieuwe eigenaren van het Seaquarium, The Dolphin Company, brak het nieuws dat een team van onafhankelijke veterinaire experts nu is uitgenodigd om Lolita te beoordelen! Ze beloofden voortdurende transparantie over haar gezondheid en die van alle andere dieren in Miami Seaquarium. Dit is een keerpunt, een totale breuk met de manier waarop het Seaquarium heeft gefunctioneerd gedurende de 52 jaar van Lolita's gevangenschap daar!

Begin maart verleende het Amerikaanse ministerie van Landbouw een vergunning aan The Dolphin Company op voorwaarde dat Lolita niet zou worden getoond. Activisten over de hele wereld vieren het nieuws van haar pensionering en dringen erop aan dat ze nu wordt teruggebracht naar haar geboortewateren in de Salish Sea voor de kust van de staat Washington. Een samenwerking tussen verschillende NGO's, samen met de regering van Miami-Dade County, regelt de details voor haar pensionering en hoopvolle terugkeer naar huis, en filantroop Pritam Singh heeft zojuist $ 1 miljoen aangeboden om het te laten gebeuren!

Er zijn nog steeds obstakels in de weg van Lolita's terugkeer naar de Salish Zee. Pro-gevangenschap woordvoerders en critici van het pensioenplan hebben bezwaren geuit. Ze beweren dat Lolita het transport mogelijk niet overleeft, of dat ze gevaarlijke ziekteverwekkers naar de wateren van haar familie kan brengen, of eraan wordt blootgesteld zodra ze beweegt.

Om deze mensen te weerleggen, zegt Howard Garrett van Orca Network, 's werelds toonaangevende expert op het gebied van Lolita's familie, de Southern Resident Killer Whales:

 "Probeer haar alsjeblieft beter te leren kennen - niet alleen hoe ze zich daar in Miami gedraagt, maar leer meer over haar familie de Zuidelijke bewoners, en haar soort, Orcinus orca, en hun verbazingwekkende capaciteiten en intelligentie."

 Hij, en het legioen van activisten dat bekend staat als het Lolita-leger (of Lolita-familie), zijn ervan overtuigd dat als Lolita slaagt voor haar medische examen, ze zal gedijen in haar thuiswateren!

Wanneer ze eindelijk thuis is, zal ze op een gegeven moment waarschijnlijk de oproepen van haar familie horen tijdens hun normale reizen in de buurt. Wat er daarna gebeurt, zou voor hen allemaal ongekend zijn en kan niet met zekerheid worden voorspeld. Maar Garrett verwacht wederzijdse nieuwsgierigheid, communicatie en misschien... reünie. Lolita spreekt nog steeds de unieke taal van haar familie en haar vermoedelijke moeder, Ocean Sun, leeft nog steeds op 94-jarige leeftijd! Om deze twee te herenigen na 52 jaar uit elkaar te zijn geweest, zou een droom zijn die uitkomt voor Lolita, en voor degenen die al tientallen jaren voor haar vrijlating hebben gevochten.

In de komende dagen of weken zullen we contact opnemen met meer definitieve informatie en kunnen we mogelijk vragen om namens haar actie te ondernemen.

In Defense of Animals heeft achter de schermen samengewerkt met lokale activisten aan de release van Lolita en is enthousiast over deze veelbelovende ontwikkelingen.

 Geplaatst door Brittany Michelson   

Hi Erna,  

( e-mail ontvangen na mijn vraag over  de toekomst van orka Lolita )

Thanks for your positive response about our recent blog update about Lolita! To answer your question, our activist contacts say that Lolita most likely won't ever be returned to the wild, but if she passes her medical exam and various government permits, she may retire to a sea pen in her native waters. 

Lolita would have a natural, healthful environment, other sea creatures for company, and possible visual/sonic communication with her mother/pod. She would be able to finally exercise again in a normal way, diving deep and swimming far and gaining muscle and all the myriad benefits of an expansive space. She would be protected from the Miami sun and hurricanes, neither of which her species is equipped to deal with. If Lolita remembers how to, she will eventually catch her own fresh live fish.  

Lolita will be attended around the clock by a team of old and new caretakers, vets, and specialists...at first. Then, she will graduate slowly, after evaluation, from step to step.  

Thanks for sharing our update on your blog!

With Gratitude,

Lisa Levinson
Sustainable Activism & Wild Animals Campaigns

Al vele jaren klagen demonstranten over Lolita's zorg.

Activist Michelle Morrow tries to convince visitors to turn around at the entrance to the Seaquarium



Maar elke zondag, buiten de ingang van het Seaquarium, brengen demonstranten een andere boodschap. Thomas Copeland zegt dat hij hier al vier jaar in het weekend komt, om met bezoekers te praten op de parkeerplaats en bij de ingang. Via een hoorn zegt hij: "Deze plek is gruwelijk voor dieren. Het is een marteling. ... Eenenvijftig jaar gevangenschap voor die orka en je krijgt haar niet eens te zien, om haar toestand te zien."

Decennialang concentreerden de klachten over Lolita's zorg zich op één grote zorg: de grootte van haar tank. Het is 80 voet lang, 20 voet diep en slechts 35 voet breed.

"Vijfendertig voet", roept Naomi Rose uit. "Ze is 20 meter lang. En ze woont er al 50 jaar. Het is belachelijk." Rose is een zeezoogdierwetenschapper bij het Animal Welfare Institute, een belangenbehartigingsgroep in Washington, D.C. Jarenlang zei ze dat de inspanningen om de omstandigheden voor Lolita in Miami Seaquarium te verbeteren weinig tractie kregen, grotendeels omdat het bedrijf dat Lolita bezit, haar trainers en dierenartsen de juiste zorg verleende.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten