Translate

zaterdag 12 maart 2022

Historische stap: Dak Lak een toeristische provincie van Vietnam maakt een einde aan de wrede olifantenritten (Dak Lak bezienswaardigheden met veel info)


‎In een historische en baanbrekende stap die een precedent zou kunnen scheppen voor andere provincies en landen, heeft Animals Asia een ‎‎memorandum van overeenstemming‎‎ ondertekend ‎‎ met de provincie Dak Lak in Vietnam om een einde te maken aan het rijden op olifanten.‎
Olifanten staan te wachten op toeristen


Het Memorandum of Understanding (MOU) is een officiële overeenkomst tussen de regering-Dak lak en Animals Asia. De regering heeft ermee ingestemd om een einde te maken aan het olifantentoerisme en andere activiteiten die van invloed zijn op het welzijn van olifanten en de menselijke veiligheid, waaronder het gebruik van olifanten bij bepaalde evenementen op festivals. Het MOU stemt er ook mee in om ethische, olifantvriendelijke toeristische activiteiten in hun plaats te implementeren.

Momenteel worden er 32 olifanten gebruikt voor toerisme rijden in Vietnam, waarvan 27 in Dak Lak. Dit zal in Vietnam effectief een einde maken aan de verouderde praktijk van het gebruik van olifanten om toeristische ritten te geven die een negatieve invloed hebben op hun fysieke, mentale en psychologische gezondheid, en ook een veiligheidsrisico vormen voor mensen.

Hoewel Animals Asia al vele jaren van geval tot geval samenwerkt met lokale olifanteneigenaren en de overheid om individuele olifanten te redden, betekent dit officiële begrip dat de Vietnamese overheid Animals Asia volledig ondersteunt om het olifantenrijden in Vietnam voor altijd te beëindigen.

Dave Neale, directeur dierenwelzijn van Animals Asia en leider van de campagne van Animals Asia om een einde te maken aan het rijden op olifanten in Vietnam, zei: "Vietnam loopt voorop in ethisch olifantentoerisme. We hopen dat andere landen zullen opmerken en begrijpen dat het morele landschap van toerisme verandert naarmate meer mensen zich bewust worden van de wreedheid die gepaard gaat met het gebruik van wilde dieren voor menselijk vermaak. 

Dave vervolgde: "We zijn toegewijd aan het werken met olifanteneigenaren en touroperators om over te stappen van het rijtoerismemodel naar ethisch olifantentoerisme dat zowel het welzijn van de olifanten zal waarborgen als een regelmatig inkomen voor hun eigenaren zal bieden."

Hoewel het olifantenrijden in Dak Lak zal stoppen, betekent dit niet automatisch dat we de olifanten kunnen redden.

We zijn ook verheugd om aan te kondigen dat we een andere ex-rijdende olifant hebben gered voor ons ethische olifantenproject in het Yok Don National Park en in de laatste fase zitten van de onderhandelingen over de vrijlating van een andere olifant die we later in het jaar hopen te verwelkomen.

De 32-jarige ex-rijdende olifant Kham Vath kwam eerder deze maand onder onze hoede en hij lijkt zich goed te settelen. Hij verkent zijn nieuwe, uitgestrekte omgeving, foerageert en zwierf terwijl zijn mahout, Y Grơng Knul, rustig dichtbij volgt om ervoor te zorgen dat hij veilig is.


We zijn ongelooflijk enthousiast dat Kham Vath al communiceert met mede-inwoner stier Thong Kham. Hoewel ze niet 'samen' zijn, leren ze elkaar van een veilige afstand kennen en hopen we op een bloeiende relatie tussen de twee.

Bezienswaardigheden in Dak Lak

olifanten in Yok Don nationaal park

Yok Don National Park

Yok Don National Park is het grootste nationale park in Vietnam en strekt zich uit over 3 districten. Olifanten die vroeger zijn gebruikt voor toerisme en de industrie zijn uitgezet hier. Je kunt deze olifanten spotten en je kunt boottochten en trekkingen maken door de jungle

Chu Yang Sin nationaal park

Chu Yang Sin nationaal park

Het nationale park bestaat uit een reeks hoge bergen, met Cu YangSin berg (2442 m) in het midden als hoogste punt. Verschillende riviertjes stromen door het park en voor de rest bedekt met bos.

Dak Lak Ethnic Museum

Dak Lak Ethnic Museum 

Op hetzelfde terrein als Bao Dai Villa paleis, kun je hier meer leren over de cultuur van de etnische minderheden van de Centrale Hooglanden.

Yang Prong Cham-toren

Yang Prong Cham-toren

Dit is een van de overgebleven oude werken van Cham Pa-bevolking in de Centrale Hooglanden. Vergelijkbaar met de bouwwerken van My Son nabij HoiAn.  

Lak Lake

Lak meer

Lak Lake is het op één na grootste natuurlijke zoetwatermeer in Vietnam met een breedte van 5 km. Je kunt een boottocht over het meer nemen en de minderheids dorpjes bezoeken langs de oevers.

Ea Kao meer in Dak Lak

Ea Kao meer

Het meer ligt 12 km van Buon Ma Thuot. Het gebied rond het meer staat vol met groene planten en kleurrijke bloemen. Er zijn ook diverse culturele evenementen, een pretpark, hotel, bloementuinen en restaurants

Dray Sap en Dray Nur waterval in Dak Lak

Dray Sap en Dray Nur waterval

Gevoed door de Srepock-rivier, een belangrijke zijrivier van de Mekong, zijn de watervallen Dray Nur en Dray Sap. De watervallen van Dray Nur en Dray Sap liggen bijna naast elkaar en zijn erg indrukwekkend tijdens en na het regenseizoen.

Krong Kmar-waterval

Krong Kmar-waterval

Deze waterval is gelegen nabij het Chu Yang Sin National Park en het water stroomt van deze waterval komt van de hoogste berg uit de regio, de Chu Yang Sin-berg.

Thuy Tien-waterval

Thuy Tien-waterval

Deze mooie waterval lijkt enigszins kunstmatige. De waterval heeft 3 verdiepingen in de vorm van trappen en licht in een bosrijk gebied

Buon Jun

Buon Jun

Dit is een plek voor reizigers om meer te weten te komen over de cultuur van etnische mensen in de Centrale Hooglanden. Deze plek behoudt nog steeds zijn langdurige tradities. Je ziet hier huizen op palen en de oude manier van leven.Ako Dhong

Ako Dhong

Dit kleine weefdorp ligt aan de noordelijke rand van de stad. Hier vind je de robuuste langhuizen op palen, waarvan de daken zijn bedekt met dakpannen en keurige tuintjes. Je kunt hier het traditionele weefproces bekijken.[Ban Don

Ban Don

Drie dorpjes bij de ingang van het Yok Don nationaal park. Hier leven de etnische minderheden zoals de E De, Khmer, Thai, Lao, Jarai en Mnongvolk. De dorpen zijn tegenwoordig erg commercieel om lokale toeristen te leren over deze culturen.

Bron: www.animalsasia.org 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten