Translate

dinsdag 29 maart 2022

Tijdschrift Environment International: De Vrije Universiteit Amsterdam ( VU ) vindt plastic deeltjes in menselijk bloed

 


Wetenschappers van een universiteit in Nederland hebben sporen van microplastic in menselijk bloed gevonden, zo bleek donderdag uit een nieuwe studie in het tijdschrift Environment International.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) namen bloedmonsters van 22 mensen en testten die op vijf verschillende soorten plastic: polymethylmethacrylaat, polypropyleen, polystyreen, polyethyleen en polyethyleentereftalaat. Bij 17 van de deelnemers werden plastic deeltjes gevonden.

"Alle microplastics en nanoplastics waaraan we worden blootgesteld, ademen we in en we nemen ... het kan zelfs in onze bloedbaan terechtkomen", zei Dick Vethaak, ecotoxicoloog aan de VU, tegen persbureau Reuters.

Volgens Vethaak zijn de effecten van plastic deeltjes in het bloed nog onbekend. Verder onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de plastic deeltjes in de bloedbaan kan tussen de 'vijf en tien jaar' duren.

"Wat gebeurt er met deze deeltjes in ons lichaam? En reizen ze ook naar bepaalde organen? Hopen ze zich daar op? Worden ze geëlimineerd door de gal of de nier?" Vethaak noemde als vragen die verder onderzoek zou moeten beantwoorden.

"Je moet je zorgen maken, het zou er niet moeten zijn, plastic deeltjes horen niet in je lichaam thuis, maar tegelijkertijd moet je begrijpen dat we ook aan zoveel deeltjes en chemicaliën worden blootgesteld," zei hij.

"We kunnen in de toekomst een groeiend aantal blootstelling aan microplastics verwachten. Het is dus niet iets dat we in een paar jaar meteen kunnen oplossen. Het is iets waar we de komende decennia mee te maken hebben. Ik denk dat het een van de opkomende milieuproblemen is," voegde Vethaak eraan toe.

"We zitten al in een soort transitie waarbij we naar milieuvriendelijkere materialen gaan die niet zoveel giftige stoffen bevatten en deeltjes afgeven. Maar het is nog een lange weg te gaan. Je weet dat kunststoffen duurzaam zijn, het zijn zeer goedkope materialen," zei Vethaak.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten