Translate

donderdag 3 maart 2022

Dappere mensen ! Medewerkers van de dierentuin in Kiev proberen 4000 dieren veilig te houden (VIDEO)

2 Oekraïense leeuwen veilig uit Kiev de Poolse grens over op weg naar Zoo in Polen

De twee verwaarloosde leeuwen uit Kiev zijn na een zenuwslopende tocht in Polen toegekomen. Ze zijn nu met hun begeleiders op weg naar de Zoo van Poznan, in de buurt van Warschau. Het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen zal ze daar gaan ophalen.

De twee leeuwen zijn erg verzwakt door het transport doorheen oorlogsgebied. Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum vermoedt dat het niet makkelijk was om voedsel te vinden voor de dieren.  "Ze zullen op krachten moeten komen als ze straks toekomen in de dierentuin". Wanneer de leeuwen richting ons land vertrekken is nog niet duidelijk. "Dat hangt af van de zoo in Poznan. Als daar te weinig plaats is, vertrekken we al over enkele uren richting Polen om ze op te halen. Indien er wel plaats is, laten we de dieren even aansterken en vertrekken dan over enkele dagen".

Met dank aan de regering

De administratieve formaliteiten voor het transport van de dieren zijn intussen allemaal in orde. Volgens Frederik Thoelen heeft de Belgische overheid daar goed werk geleverd. Ook de Poolse overheid heeft goed meegewerkt toen het transport met de twee leeuwen de grens over kwam. "De Poolse douane was op de hoogte dat de leeuwen er aankwamen en het feit dat ze nu al verder op weg zijn naar Warschau bewijst dat", besluit een opgeluchte Frederik. 

Medewerkers van de dierentuin van Kiev proberen 4000 dieren veilig te houden (VIDEO)

Medewerkers van Kyiv Zoo wonen met hun familie in de dierentuin sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Ze zijn er al bijna acht dagen.

De directeur van de dierentuin, Cyril Trantin, zei dat de medewerkers overdag voor ongeveer 4000 dieren zorgen en zich 's nachts in het asiel verstoppen, in de hoop dat de dierentuin wordt gered.

"Veertig arbeiders, dierenartsen, verzorgers, elektriciens en loodgieters. Sommige arbeiders nemen hun gezin mee. Het gaat om ongeveer 20-30 meer mensen. Er is voorlopig een soort militaire commune voor dierentuinen", zei Trantin tegen persbureau Reuters.

"Ik denk dat er vier dagen geleden een enorme vechtpartij was in de buurt van de dierentuin. Tracermunitie vloog door de hele dierentuin. Het is stressvol voor dieren," zei hij, eraan toevoegend dat het personeel elke ochtend controleert of niemand gewond raakt. "Vogels deden zichzelf pijn terwijl ze op kooien sloegen."

De Russische invasie van Oekraïne begon een week geleden. De Verenigde Naties (VN) zeiden dat meer dan 1 miljoen vluchtelingen in slechts zeven dagen waren gevlucht.

Trantin vertelde nieuwsorganisatie EuroNews dat de dierentuin de dieren niet kan evacueren omdat het onmogelijk zou zijn om de juiste veterinaire service en transport te bieden.


The Animal Reader is een klein onafhankelijk dierennieuwsplatform gevestigd in Nederland. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten