dinsdag 8 november 2016

Stichting AAP heeft Primadomus opvang voor groot katachtige in Spanje geopend (heel veel video's en 8 foto's)
Kennen jullie deze knapperd nog? Poema Kato, door AAP gered uit een circustrailer, verhuisde een tijdje geleden van Almere naar AAP Primadomus.


Dat was ook wel nodig, want hoewel hij in Almere goed verzorgd werd en veel verrijking kreeg (bekijk bijvoorbeeld Kato's avonturen met een doos: https://www.aap.nl/…/video-een-kartonnen-doos-voor-poema-ka…), Zie video hierboven kreeg hij in Primadomus pas écht de ruimte die een Poema nodig heeft. Kato lijkt ermee in zijn nopjes!


Meer grootkatachtige in Primadomus

Leeuwen Reza en Aya

Op 21 mei 2015 redde AAP een viertal dieren uit een wel erg benarde situatie. Leeuwen Reza en Aya waren, samen met tijgers Radja en Kai, de eerste grote katten die in de Spaanse opvang Primadomus werden opgevangen. De vier dieren leefden al dertien jaar in circustrailers in Frankrijk langs de kant van de weg. Al die tijd hadden de dieren weinig tot geen bewegingsruimte, kregen ze niet genoeg voedsel en van medische verzorging was al helemaal geen sprake. Bekijk hier de aangrijpende redding van Reza, Aya, Radja én Kai.


Bij AAP Primadomus leefden de twee weer helemaal op; eerst een tijdje gescheiden van elkaar, en nu fijn samen. Op de dag dat de twee voor de eerste keer hun buitenverblijf mochten verkennen, bleek al snel dat Reza en Aya erg blij waren elkaar weer te zien. Na een periode waarin ze helemaal tot rust konden komen, hebben we de twee aan elkaar geïntroduceerd. De vonk sloeg over en de introductie was een groot succes! Hier vind je het filmpje van Reza en Aya tijdens hun eerste dag buiten.


Reza is in een goede conditie en krijgt eindelijk weer wat spiermassa. Aya, aan de andere kant, is nog op dieet. Ze is nog iets te zwaar, maar met genoeg beweging én een aangepast eetprogramma komt het helemaal goed. Bij AAP vinden we het belangrijk de dieren continu te stimuleren, zowel mentaal als fysiek. Dit doen we met behulp van (soms vrij creatieve) verrijking. Voor World Lion Day hebben de dierenverzorgers iets bijzonders gemaakt voor onze koning van de jungle – en natuurlijk ook voor zijn koningin! Bij Aya kwam als snel het roofdier in haar naar boven, een veelbelovend teken dat zelfs dertien jaar in een kooi haar instinct niet heeft kunnen onderdrukken. Reza, daarentegen, vond het allemaal maar best, gaf Aya het plezier van de ‘prooi’ en deed waar hij goed in is: alles en iedereen in de gaten houden – natuurlijk vanuit een koel plekje in de schaduw. En daarom staat hij bekend als koning van de jungle.


Wil je up-to-date blijven over Reza en zijn ontwikkelingen? Voor een bedrag van €34,- per maand kun je Reza adopteren!

Reza voor zijn redding
Reza zat 13 jaar in een circustrailer


Reza en Aya bij Primadomus
In Primadomus genieten Reza en Aya van de ruimte en elkaars gezelschap 
 

Tijgers Radja en Kai

Radja en Kai zijn uit dezelfde hachelijke situatie gered als leeuwen Reza en Aya. Na dertien jaar langs de kant van de weg, konden de twee eindelijk tot rust komen in Primadomus. Toch verliep de redding voor Kai niet vlekkeloos; het gevaar dreigde dat hij zijn redding niet zou overleven, maar dankzij het team kan ook Kai genieten van zijn nieuwe leven. Bekijk hier de aangrijpende redding van Reza, Aya, Radja én Kai.


Tijgers zijn solitaire dieren die het andere geslacht vaak alleen opzoeken in de paartijd. Toch kan het voor dieren in gevangenschap prettig zijn een soortgenoot te hebben. Radja en Kai deelden in Primadomus een groot verblijf waar ze elkaar konden opzoeken, maar ook genoeg ruimte hadden voor wat privacy. Al snel zagen de dierenverzorgers de twee groeien tot sterke tijgers. Kai was, zoals het een echte tijger betaamt, niet meer uit het water weg te slaan. Klik hier voor het filmpje van Radja en Kai op hun eerste dag buiten!
Ter ere van 'International Tiger Day' hebben de Spaanse dierenverzorgers Radja en Kai getrakteerd op een kartonnen ‘prooi’. Om deze aantrekkelijk te maken voor de twee, gebruiken de verzorgers geuren die interessant zijn voor katten – kattenkruid of kaneel bijvoorbeeld. Voor Kai was deze ‘prooi’ een groot succes, hij nam ‘m zelfs mee naar zijn zwembad! Jammer genoeg gaan karton en water niet erg goed samen. Zijn plezier was groot, maar helaas van korte duur. Voor Radja was het allemaal ietsje spannender. Zo vond zij het moeilijk te bevatten dat wanneer je een hangende prooi wegslingert, deze net zo hard weer jouw kant op komt.

Half maart verhuisden Radja en Kai naar hun nieuwe verblijf in Córdoba Zoo in Spanje. De twee hebben een ruim verblijf mét zwembad voor Kai. De machtige tijgers kunnen vanuit hun verblijf de rest van de dierentuin goed in de gaten houden, en dat laten ze zich geen twee keer zeggen. We zullen Radja en Kai – en hun capriolen – missen, maar we weten dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan. Klik hier voor een kleine impressie van deze capriolen.

Radja voor haar redding
Voor haar redding zat Radja in een circustrailer.
 
Kai is als een vis in het water
In Primadomus is Kai als een vis in het wáter!
 

Leeuwtjes Mojito en Tintín

Mojito en Tintín werden illegaal door een Frans circus gehouden. Beiden welpjes zijn te vroeg bij hun moeder weggehaald en kregen slechte voeding, vermoedelijk om ze klein en knuffelbaar houden. Mojito heeft een probleem met zijn slokdarm, waardoor hij slechts kleine stukjes vlees per hap kan doorslikken. Gelukkig laat hij zich hier niet door tegenhouden, en ook Tintín, te herkennen aan de littekens op zijn neus, ontwikkelt zich goed. De twee jonge leeuwen voelen zich helemaal thuis in Primadomus. En zoals het echte pubers betaamt, zetten ze de boel zo nu en dan flink op stelten.
Bij AAP kijken we naar de persoonlijkheden van de dieren en uit observatie bleek dat leeuwenwelp Anthares wel eens een goede groepsgenoot zou zijn voor Mojito en Tintín. De introductie verloopt in stappen, waarbij beide welpen Anthares afzonderlijk ontmoeten.


Mojito en Anthares kunnen goed met elkaar overweg. Al was Anthares in eerste instantie ietwat geïntimideerd door de grootte van Mojito. Gelukkig gaf Mojito Anthares de ruimte en al snel voelde de nieuweling zich op zijn gemak met de grotere puber.
Op dit moment zit Mojito alleen en is de beurt aan Tintín, die herstellende is van een gebroken voorpoot. Hoe Tintín aan een gebroken poot komt, weten we niet. Misschien is hij verkeerd terecht gekomen na een grote sprong. Anthares en hij hebben iets langer de tijd nodig om vertrouwd te raken met elkaar. De eerste indrukken zijn veelbelovend en we kijken dan ook uit naar de samenvoeging met Mojito.

Mojito en Tintín in Primadomus
Mojito en Tintín in Primadomus


Mojito en Tintín in Primadomus
De twee zijn onafscheidelijk en bijna altijd samen

Luipaard Mohani

Luipaard Mohani kwam in december 2015 binnen bij Primadomus, waar ze eindelijk de verzorging kreeg die ze verdient. Haar vorige eigenaar gebruikte Mohani als showdier voor entertainment. Vermoedelijk is ze ook daarvóór nog gebuikt als tentoonstellingsdier in een lokaal circus.
Bij AAP Primadomus heeft Mohani een prachtig verblijf en daar neemt de dame het er helemaal van, het liefste vanaf haar pallet-hangmat. Ze is van een gestrest luipaard uitgegroeid tot een sterk en actief roofdier. Ook is haar gedrag, vergeleken met toen zij net binnenkwam, sterk verbeterd. Zo is ze bijvoorbeeld al veel alerter op haar directe omgeving. Instincten die zij jarenlang heeft moeten onderdrukken, daar mag ze eindelijk weer op vertrouwen.

Mohani voor haar redding
Mohani werd gebruikt als showdier
Mohani geniet op haar pallet-hangmat
Mohani geniet bij AAP Primadomus op haar pallet-hangmat

Meer video's van Stichting AAP bekijken? www.aap.nl
Neem een kijkje achter de schermen bij Stichting AAP. Wij vertellen graag meer over ons werk en onze dieren.
Elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgt AAP rondleidingen. De minimum leeftijd hiervoor is 12 jaar en honden zijn niet toegestaan. Je kunt voor maximaal 2 personen tegelijk reserveren.
Schrijf je in via onderstaande link of bel tijdens kantooruren naar +31 (0)36 523 87 87

1 opmerking:

  1. Haven't started playing Solitaire on your mobile device? Download From This Cool Link (Built for Android or iOS)

    BeantwoordenVerwijderen