vrijdag 4 november 2016

Vanavond BNN tweede aflevering ' klonen wens of waanzin?' over hun gekloonde hond ( video )
Misschien heb je het de afgelopen week wel gehoord: omroep BNN liet hond Joep klonen voor haar nieuwe wetenschappelijke TV-serie. En daar ontstond veel ophef over. Veel mensen keren zich af van het klonen van dieren: het is onethisch en bovendien gaat het gepaard met veel dierenleed. Ook wij werden gevraagd mee te werken aan het nieuwe programma. Kijk vrijdagavond naar de tweede aflevering van de serie 'Klonen: wens of waanzin?', waarin wij uitleggen dat klonen een ramp is, en zeker voor landbouwdieren.
Bij klonen wordt in een laboratorium uit de cellen van bijvoorbeeld een koe embryo’s gemaakt, die worden ingebracht bij een draagmoederdier. De kloontechniek gaat gepaard met veel dierenleed. Vaak sterven de kalfjes nog voordat ze geboren worden. De kalfjes die wel levend geboren worden zijn meestal niet gezond. Ze zijn vaak abnormaal groot, waardoor een natuurlijke bevalling niet mogelijk is. Vaak hebben ze bovendien ernstige afwijkingen, zoals hart- en ademhalingsstoornissen, waardoor ze jong sterven.

In de veehouderij zal het klonen vooral gebruikt worden om op een snelle manier hoogproductieve ‘superdieren’ te kweken, zoals koeien die extra veel melk geven, en snel groeiende varkens. Maar deze ‘superdieren’ hebben juist vaak gezondheids- en welzijnsklachten. Zo schaadt het klonen niet alleen de draagmoeders en de kloondieren, maar ook hun nakomelingen.

Drie gekloonde biggetjes
Zoals je wellicht nog weet, demonstreerden wij in maart dit jaar met 40 'Mark Rutte-klonen' in Den Haag voor een Europees verbod op klonen. Nederland was destijds voorzitter van de EU en leek een Europees verbod op klonen en de invoer van kloonvlees moedwillig te blokkeren door het niet op de agenda te zetten in Brussel. Sindsdien is het klonen nog steeds niet officieel een halt toegeroepen in Brussel, terwijl uit onderzoeken blijkt dat de overgrote meerderheid van de Europeanen geen klonen, noch kloonvlees wil. Wil je meer weten, lees dan het opiniestuk van onze directeur, dat afgelopen week op Joop.nl verscheen. Uiteraard gaan wij door met onze campagnes. We houden je op de hoogte! 
Hartelijk dank voor jouw steun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten