Translate

maandag 29 juli 2024

Onrust na verboden exotische huisdierenlijst : 3 servals ontsnapt of bewust gedumpt ? Serval Noa verblijft nu bij Stichting AAP Rondleiding? (Info)

Serval Noa veilig en wel in haar quarantaineverblijf bij AAP.

Stichting AAP vangt de serval op die in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 juli ontsnapte in het Utrechtse Lexmond. De serval was pas net bij haar nieuwe eigenaar, die na een eerder krabincident de katachtige niet terug wilde na de ontsnapping.


AAP kon in eerste instantie geen opvang aanbieden, maar nadat de Dierenambulance aangaf dat het dier tussen wal en schip dreigde te vallen, is besloten alles op alles te zetten om haar leven te redden.

Snel ontsnapt

Serval Noa (eerder Nala genoemd) ontsnapte zaterdag uit een woning in Lexmond, volgens zeggen twee dagen nadat het dier door de nieuwe eigenaar was aangeschaft.

AAP-directeur David van Gennep: “Een serval hoort niet in huis, het is voor dat dier geen leven. Zodra je de deur of een raam op een kier zet, is de serval gevlogen.” Het roofdier werd dezelfde avond nog gevangen door medewerkers van de Dierenambulance in Vianen, waar ze vervolgens ook is opgevangen. Toen bleek dat de eigenaar het dier niet terug wilde, en dat het papierwerk bij de overdracht niet goed geregeld was.
Serval Nala
Serval Nala (nu Noa) in de vangkooi van de Dierenambulance. Foto: Dierenambulance Vianen en omstreken.

Geen opvang


Sinds 1 juli is het houden van servals verboden, maar wie al een serval heeft mag het dier houden. Als een eigenaar die verantwoordelijkheid niet neemt, kan er opvang worden gezocht. Maar de capaciteit is zeer beperkt; servals nemen veel ruimte in en zijn niet makkelijk te herplaatsen omdat ze graag solitair leven. Dierenparken waar AAP dieren herplaatst hebben daarom weinig ‘vraag’ naar servals, die ruim 20 jaar kunnen worden in gevangenschap.

Er is daarom een wachtlijst om deze populaire katachtigen opvang te kunnen bieden. Meer dieren opvangen gaat ten koste van de ruimte die de al opgevangen dieren geboden kan worden. Dit bracht de Dierenambulance in een lastige situatie: waar moest de serval heen?
Verontwaardiging

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is belast met de uitvoering van de dierenwelzijnswetgeving. Omdat zij niet overgingen tot inbeslagname, werd gesuggereerd het dier af te maken.

Dat besluit leidde tot grote verontwaardiging bij het personeel van de Dierenambulance. Ongeveer twintig medewerkers voerden daarom woensdagmiddag actie voor het RVO-kantoor in Den Haag.
Protestactie Dierenambulance
Personeel van de Dierenambulance voert actie voor serval Nala (Noa). Foto: Dierenambulance Vianen en omstreken.

AAP maakt plek

Ook bij AAP vonden we het niet kunnen dat dit dier mogelijk afgemaakt zou worden. Ondanks dat er geen plek is, werd besloten om plek te creëren en zo het leven van Noa te redden. Dit dier mag niet de dupe zijn van commerciële fokkers die jarenlang servals hebben verhandeld aan mensen die niet beseften dat ze een wild dier in huis haalden.

Woensdag einde dag is Noa door de Dierenambulance bij AAP in Almere gebracht en verblijft nu in onze quarantaine-afdeling om te kijken hoe ze er aan toe is. Het team van verzorgers heeft haar de naam Noa gegeven omdat de naam Nala al gekoppeld was aan een andere dier, een leeuwin.
Serval slachtoffer

Afgelopen weekend ontsnapten naast Noa nog twee servals. Eén daarvan, uit Helmond is nog niet terecht. Van Gennep: ‘’Gelukkig komt door de positieflijst een eind aan de kwalijke trend om servals als huisdier te mogen hebben. Ze kunnen met hun scherpe tanden en klauwen mensen én andere dieren ernstig verwonden, Maar het verbod is vooral goed nieuws voor de serval zelf, dat bewijst dit drama maar weer. Nu blijkt maar weer dat dit onschuldige dier het grootste slachtoffer is.’’


Rondje AAP

Kun je niet mee met een rondleiding? Dan kun je op eigen gelegenheid ‘rondje AAP’ wandelen.

Dat is een wandelpad langs verschillende dierafdelingen van AAP. Je kunt de dieren vanaf een afstand zien en er staan verschillende borden langs de route met informatie over AAP en de dieren. Leuk om te combineren met één van de andere activiteiten die Stadslandgoed de Kemphaan te bieden heeft, zoals een bezoek aan de biologische markt of het klimbos.

Foto's Rondje AAP




Geen opmerkingen:

Een reactie posten