Translate

dinsdag 30 juli 2024

Straathonden in Turkije vogelvrij: parlement neemt ‘moordwet’ aan: miljoenen honden worden afgemaakt

 


Foto: Stichting Zwerfhonden Turkije



In een controversiële stap die wijdverbreide verontwaardiging heeft veroorzaakt onder dierenrechtenactivisten, heeft Turkije een wet aangenomen die zou kunnen leiden tot de dood van miljoenen zwerfhonden.

De wetgeving, die dinsdag in de vroege ochtenduren werd goedgekeurd, stuitte op felle tegenstand van dierenredders en voorstanders die er onvermoeibaar campagne tegen hebben gevoerd.


Dierenbeschermers in Turkije hebben lang en hard gevochten tegen de moordwet. 

"De wet die de dood van miljoenen zwerfhonden kan veroorzaken, werd om 03:52 uur geaccepteerd", zei dierenredder Sarper Duman, die meer dan 1 miljoen volgers heeft, op het sociale mediaplatform Instagram.

"We hebben dagenlang tientallen protesten gehouden, honderdduizenden handtekeningen verzameld en brieven geschreven aan afgevaardigden en de president, maar ze gaven nergens om", voegde hij eraan toe.

Duman, die een uitgesproken pleitbezorger is geweest voor dierenrechten in Turkije, uitte zijn diepe frustratie en verdriet over de nieuwe wet. "Ik probeer al jaren uit te leggen dat wat er in documentaires wordt getoond niet de waarheid weerspiegelt. Dieren worden niet gewaardeerd zoals ze in Turkije worden verteld. Jarenlang zijn degenen die dieren doden en verkrachten niet gestraft."

Zwerfhonden steriliseren

Volgens de huidige wet, die de afgelopen 20 jaar van kracht is geweest, waren de staat en de gemeenten verantwoordelijk voor het regelmatig steriliseren van zwerfhonden om hun populatie onder controle te houden.

Duman stelt echter dat de regering haar plichten niet is nagekomen, wat heeft geleid tot een toename van de zwerfhondenpopulatie.

"Ze hebben deze wet gemaakt met een aantal agressieve honden als excuus. Maar met deze wet zullen ze ook miljoenen niet-agressieve honden verzamelen, en ze zijn begonnen met het verzamelen ervan. Geloof niet degenen die zeggen: 'Zij zullen niet doden'."

Nu de regering van plan is om vier miljoen zwerfhonden te vangen en te opvangen, zijn er zorgen dat de opvangcentra overvol zullen raken en de toestroom niet kunnen opvangen.

"Aangezien er geen schuilplaatsen zijn met deze capaciteit, zullen ze velen van hen doden", waarschuwde Duman. "En als je zag hoe slecht de opvangcentra in Turkije zijn, zou je er wakker van liggen..."

Voorstanders van dieren verwoest

Het aannemen van deze wet heeft veel dierenliefhebbers in Turkije verwoest. "Als dierenliefhebbers in Turkije kan ik je niet vertellen hoe overstuur we dagenlang zijn geweest, hoeveel we hebben geworsteld, hoeveel we hebben gehuild", vertelde Duman. "En wat me het meest van streek maakt, is dat de vertegenwoordigers van de politieke partij die deze wet heeft voorbereid en geaccepteerd, foto's maken met een glimlach alsof ze deze wet vieren... En we kunnen niet reageren. Omdat zij de macht hebben."

Ondanks de risico's belooft Duman zijn strijd voor dierenrechten voort te zetten. "Misschien krijg ik straf voor het schrijven van dit, ik weet het niet. Ik kan niet beschrijven hoe verdrietig ik ben. Ik ben nog nooit zo verdrietig geweest als nu."

De nieuwe wet heeft geleid tot een verhit debat over dierenwelzijn in Turkije, waarbij velen oproepen tot intrekking ervan en betere oplossingen eisen voor het beheer van de zwerfhondenpopulatie.

Bron: Nieuws.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten