Translate

zondag 7 juli 2024

VIP- toeschouwers op de Olympische Spelen Parijs, krijgen Foie Gras geserveerd, een van de ergste wreedheden tegen dieren waarbij met een buis in de keel eenden met dwang worden gevoerd



Parijs 2024: Dierenwelzijnsorganisaties eisen dat foie gras wordt verwijderd van VIP-gastenmenu's

Ondanks de toezegging van het organisatiecomité om plantaardig voedsel tijdens de Olympische Spelen aan te moedigen - en om producten in te kopen die het dierenwelzijn respecteren - kan de catering die tijdens het evenement wordt aangeboden foie gras omvatten.

Door Mathilde Gérard




Foie gras wordt geserveerd aan VIP-toeschouwers op de Olympische Spelen. Dat is genoeg om de passies aan te wakkeren van degenen die deze luxueuze delicatesse, emblematisch voor Zuidwest-Frankrijk, maar ook een symbool van de ergste vorm van wreedheid tegen dieren, hebben veroordeeld. In schijnbare tegenspraak met de toezegging van de organisatoren van Parijs 2024 om atleten en toeschouwers op de Spelen een duurzaam dieet aan te bieden, de rol van vlees te verminderen en de voorkeur te geven aan producten die het dierenwelzijn respecteren, heeft de cateringservice van de Spelen foie gras niet verboden. Het aanbod is gericht op zakelijke klanten en gasten die tussen de 85 en enkele duizenden euro's betalen voor "ervaringen" aan de zijlijn van de wedstrijden, variërend van toegang tot VIP-lounges tot overnachtingen in luxe hotels en eersteklas maaltijden.

Verontwaardigd over de ongelijkheid tussen de deugdzame retoriek van het Organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen (OCOG) en enkele van zijn concessies, heeft de Britse dierenbeschermingsorganisatie Animal Equality, met de steun van andere NGO's, een petitie gelanceerd om foie gras van het Olympische cateringmenu te laten verwijderen. Op 5 juli waren er meer dan 36.000 handtekeningen verzameld. "Het comité heeft al visionair leiderschap getoond door een innovatief menu [voor deze Spelen] te maken met voedzame plantaardige maaltijden", zegt Sharon Nuñez, voorzitter van Animal Equality. "Ik dring er bij hen op aan om te luisteren naar de zorgen van de internationale gemeenschap en dit verdeeldheid zaaiende gerecht van het gastvrijheidsmenu te verwijderen."

Animal Rights: 

Er is substantieel bewijs uit gedragsobservaties dat dwangvoeding aversief is en een hoge sterfte veroorzaakt in vergelijking met andere eendenproductiesystemen. De fysieke conditie van de vogels verslechtert naarmate ze de stadia van foie gras productie doorlopen.  
Het dwangvoeden van een onevenwichtig dieet in grote hoeveelheden leidt tot significante leverpathologie. Leversteatose [leververvetting] is potentieel dodelijk als de dwangvoeding langer duurt dan 15 tot 16 dagen. 

Dwangvoeding veroorzaakt oesofagitis [allergische slokdarmontsteking] en leidt tot andere afwijkingen zoals loopstoornissen, vleugellaesies [afwijkend weefsel] en kan leiden tot botfracturen. Contact dermatitis [huid irritatie], een pijnlijke huidaandoening, is wijdverbreid, begint in de vroege stadia van de productie, is aanwezig in alle fasen en kan ernstige vormen aannemen. 

Bron: Le Monde Frankrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten