Translate

zaterdag 20 juli 2024

Op het toeristen eiland Lamu in Kenia overlijden ezels en vee door plasticvervuiling: een schokkende ontdekking was een koe met 35 kilo plastic afval in de maag


https://www.donkeysanctuary.nl/nieuwsbericht/alarm-plasticgevaar

De hoofddierenarts van onze kliniek op het eiland Lamu in Kenia heeft een grimmige waarschuwing afgegeven over het toenemende aantal ezels dat sterft als gevolg van de escalerende plasticvervuiling op de UNESCO-werelderfgoed locatie.


Dr. Obadiah Sing'Oei, Lamu-programmamanager en kliniekleider, onthulde dat tot vijf procent van de ezels die ze in de kliniek zien, tekenen van voedingskoliek vertoont, wat meestal dodelijk is.

Naar aanleiding van de bevindingen van onze kliniekmedewerkers – evenals de schokkende ontdekking van 35 kg plastic afval in de maag van een koe in een slachthuis op Lamu – onderzoeken wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth en The Donkey Sanctuary de effecten van plasticvervuiling op ezels en vee in Kenia.


Dr. Sing'Oei zei: "Op de stortplaatsen eten de ezels van alles, van plastic tot kleding en kartons - alles.



"Dit brengt veel problemen met zich mee voor de gezondheid van ezels, waarbij de meerderheid van de ezels last heeft van koliek als gevolg van het foerageren op de stortplaatsen. Voedingskoliek bij ezels is meestal dodelijk. We verliezen ook ezels door vergiftiging door resterend rattengif, dat na huishoudelijk gebruik zijn weg kan vinden naar de stortplaatsen.

"We zijn blij dat we, met de hulp van onderzoekers uit Portsmouth, in staat zullen zijn om te benadrukken en aan te pakken wat hard op weg is een crisis voor het welzijn van ezels te worden."

Hoewel de verwoesting van het zeeleven door plasticvervuiling algemeen bekend is, is deze studie een van de eerste in zijn soort die kijkt naar de impact ervan op landdieren. Het team begon met het analyseren van het foerageergedrag van ezels en runderen in Lamu en de hoeveelheid ingenomen plastic om de omvang van het probleem volledig te begrijpen.

Plasticvervuiling op Lamu

Op Lamu zijn de mensen sterk afhankelijk van ezels en vee. Omdat er echter weinig gras of eetbare vegetatie beschikbaar is, worden veel dieren achtergelaten om voedsel te zoeken op afvallocaties en plastic verpakkingen en andere afvalstoffen naast voedselresten binnen te krijgen. Vroege resultaten suggereren dat ezels een groter risico lopen om te overlijden door het inslikken van plastic dan runderen vanwege hun biologie en gedrag.

Dr. Leanne Proops, universitair hoofddocent diergedrag en dierenwelzijn en lid van het Revolution Plastics Institute aan de Universiteit van Portsmouth, zei: "In veel landen, waaronder Kenia, grazen huisdieren open afvalstortplaatsen om voedsel te vinden, waarbij ze plastic consumeren dat een ernstig effect kan hebben op gezondheid en welzijn.

"Zelfs als vee ongedeerd lijkt, bevatten vlees en melk vaak microplastics die op hun beurt de menselijke gezondheid kunnen aantasten. Het probleem van plasticvervuiling wordt steeds erger en we moeten weten hoe dit van invloed is op de dieren die zo'n grote rol spelen in deze gemeenschappen."

Dr. Emily Haddy, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Portsmouth, bezocht onlangs Lamu om focusgroepen te leiden met lokale veehouders, dierenartsen en bewoners om de uitdagingen en zorgen met betrekking tot het welzijn van ezels te begrijpen.

Ze zei: "Uit eerdere gesprekken met de gemeenschap weten we dat er een groeiende bezorgdheid is over de verbanden tussen plasticvervuiling, de gezondheid van ecosystemen, dierenwelzijn en menselijk welzijn. Het beeld is echter complex; Veehouders kunnen het zich vaak niet veroorloven om hun dieren te voeren en laten hun dieren noodgedwongen los om te grazen. De focusgroepen van de gemeenschap hebben ons geholpen meer te begrijpen over hoe deze complexe problemen de betrokken mensen en dieren beïnvloeden."

De eerste bevindingen, die later dit jaar zullen worden gepubliceerd, hebben een dringend probleem aan het licht gebracht. De Universiteit van Portsmouth zal blijven samenwerken met ons team in Lamu, dat lokale gemeenschappen en partners ondersteunt om plasticvervuiling te verminderen

Donaties: https://www.donkeysanctuary.nl/nieuwsbericht/alarm-plasticgevaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten