Translate

donderdag 4 juli 2024

Wildlife SOS : Een feest voor Olifant Raju vandaag 4 juli, 10 jaar geleden bevrijd na 50 jaar uitbuiting aan puntige kettingen, martelingen, bedelen, van de hel naar de hemel (video)


Velen van ons hebben misschien wel eens gehoord van de term 'Butterfly Effect'. Het is een concept uit de chaostheorie dat stelt hoe een kleine verandering tot grote gevolgen kan leiden. Edward Lorenz, de vader van de chaostheorie, legde het beroemd uit met het voorbeeld van hoe een vlinder die met zijn vleugels klappert in Brazilië vervolgens een tornado in Texas kan veroorzaken. Voor degenen die het verhaal van de geredde olifant Raju op Wildlife SOS hebben gevolgd, is het "vlindereffect" niet alleen een theoretisch concept, maar een levende realiteit.

Viering van Raju's 10e reddingsverjaardag en het rimpeleffect dat het veroorzaakte op het behoud van dieren in het wild. [Foto: © Wildlife SOS/Mradul Pathak]

Raju's redding: het fladderen van de vleugels van een vlinder...

Toen de klok middernacht sloeg om 4 juli in 2014 in te luiden, waren het niet alleen de Verenigde Staten van Amerika die hun Onafhankelijkheidsdag vierden, een olifant genaamd Raju zette zijn eerste stappen naar vrijheid in het Elephant Conservation and Care Centre (ECCC) in Mathura, India. Na 50 jaar extreem misbruik, mishandeling en slavernij te hebben doorstaan door zijn vorige eigenaren en mahouts, die bijna 27 keer van eigenaar wisselden voor Raju, vond de genegeerde dikhuid eindelijk een thuis voor altijd bij Wildlife SOS, waar hij geleidelijk de mensen zou gaan vertrouwen die oprecht voor hem zorgden.

Toen Raju werd gered, zag ons team de tranen uit zijn ogen stromen, alsof de verwaarloosde olifant zich had gerealiseerd dat hij eindelijk bevrijd was van een leven van marteling en mishandeling. [Foto: © Wildlife SOS]

Raju werd als jonge olifant van zijn kudde gescheiden en onderging het ondraaglijk pijnlijke proces van phajaan, dat zowel zijn geest als zijn lichaam verbrijzelde om hem vatbaar te maken voor de bedelhandel. Geketend, geslagen en gedwongen om te bedelen in de verzengende straten van Uttar Pradesh, droeg Raju's lichaam talloze littekens en open wonden die luid spraken van de marteling waaraan hij leed. Zijn ontvoerders gebruikten puntige kettingen en haken om hem onder controle te houden, waarbij ze diepe wonden toebrachten die resulteerden in chronische voetzolen en heupabcessen, evenals staartverwondingen die voortkwamen uit het agressief uittrekken van staartharen om ze als geluksbrengers te verkopen.

Raju was uitgemergeld en had tal van verwondingen toen hij voor het eerst bij ECCC aankwam. [Foto: © Wildlife SOS]

Raju's pijn was zo hevig dat toen zijn redders hem benaderden om de kettingen van zijn benen te verwijderen, de tranen uit zijn ogen stroomden, alsof hij voelde dat hij eindelijk was vrijgelaten uit een onrechtvaardige levenslange gevangenisstraf. Nu, tien jaar later, laat het kijken naar deze dikhuid die op een warme zomerdag vrolijk met water en modder speelt, echt zien dat hij zichzelf heeft herontdekt. Men kan nauwelijks de uitgemergelde dikhuid zien die hij vroeger was; Zijn veerkracht is zichtbaar in elke beweging die hij maakt.

De tornado die zijn redding creëerde

Raju's redding was niet alleen een monumentale prestatie voor hem, het ontketende een rimpeleffect dat het behoud van dieren in het wild veranderde, waardoor we bij Wildlife SOS verbaasd achterbleven. Zijn verhaal trok op organische wijze de aandacht van tal van nationale en internationale media, waardoor het bewustzijn over de benarde situatie van Aziatische olifanten en andere dieren in gevangenschap wijdverbreid werd vergroot. Dit leidde tot een wereldwijd gesprek over dierenrechten en de kritieke noodzaak van natuurbehoud.

Raju, die 50 jaar wrede gevangenschap heeft meegemaakt, heeft nu toegang tot zijn persoonlijke zwembad waar hij tijdens de hete zomermaanden kan genieten van een verfrissende duik. [Foto: © Wildlife SOS/Mradul Pathak]

Geïnspireerd door het verhaal van Raju hebben verschillende organisaties en overheden daadkrachtige acties ondernomen tegen dierenmishandeling. De wet- en regelgeving met betrekking tot de behandeling van olifanten en andere dieren in het wild is aanzienlijk verbeterd. In 2014, toen Raju onder onze hoede kwam, werden er nog ongeveer 67 olifanten gebruikt in circussen in India. Tegenwoordig zijn alle uitvoerende dieren, inclusief olifanten, verbannen uit circussen. Dit hielp bij de redding van onze dikhuiden zoals PeanutCocoWallyMacSuzyRhea en Mia die niet langer met geweld hoeven op te treden in Indiase circussen.

Raju's verzorgers maakten liefdevol een speciale taart voor het 10-jarig jubileum voor hem. [Foto: © Wildlife SOS/Mradul Pathak]

Bovendien werden olifanten ooit ingehuurd voor ceremonies en bruiloften in Delhi. In 2019 markeerde Wildlife SOS echter door tal van gezamenlijke inspanningen een nieuwe mijlpaal door de laatste werkende olifant uit de straten van Delhi, Jasmine, te redden.

Impact op individuen en gemeenschappen

De redding van Raju had ook wereldwijd een grote impact. Velen waren diep ontroerd door de treffende beelden van zijn lijden en zijn daaropvolgende bevrijding, waardoor een meer medelevende houding ten opzichte van dieren werd bevorderd. Dit breidde ons draagvlak uit, waardoor we nog veel meer olifanten uit vergelijkbare barre omstandigheden konden redden en rehabiliteren. Raju's reis werd een symbool van hoop dat meer mensen inspireerde om zich in te zetten voor onze zaak, waardoor we de best mogelijke medische en psychologische zorg konden bieden die deze getraumatiseerde dikhuiden hard nodig hadden.

Om een decennium van zijn vrijheid te vieren, maakten Raju's verzorgers een speciaal fruitfeest voor de dikhuid om heerlijk te verslinden. [Foto: © Wildlife SOS/Vineet Kumar Singh]

Pleiten voor ethisch toerisme

Een ander cruciaal probleem waarvan we hadden gehoopt dat Raju's redding het aan het licht zou brengen: het verband tussen toeristische ritten en olifantenmishandeling. Velen zijn zich nog steeds niet bewust van de gruwelijke waarheid achter olifantenritten die ons ertoe brachten de 'Refuse to Ride'-campagne te starten. Vóór COVID-19 zagen we een positieve trend waarbij meer reisbureaus ethische standpunten innamen, olifantenritten ontmoedigden en natuurlijke ervaringen promootten, zoals het bezoeken van nationale parken, waar toeristen olifanten in het wild konden zien. Het vergroten van het bewustzijn over de wreedheid achter olifantenritten blijft een cruciale missie van ons, en Raju's verhaal blijft dienen als een krachtige herinnering aan de dringende behoefte aan ethische en medelevende toeristische praktijken.

Raju geniet van zijn favoriete fruit - bananen en watermeloenen - tijdens zijn 10e reddingsverjaardag. [Foto: © Wildlife SOS/Atharva Anil Pacharne]

Terwijl we Raju's 10e reddingsverjaardag vieren, denken we na over de ingrijpende veranderingen die zijn redding in gang heeft gezet - niet alleen in zijn persoonlijke leven, maar ook voor iedereen die onder deze paraplu valt. Raju's redding creëerde het vlindereffect om levens, wetten, attitudes en perspectieven ten opzichte van natuurbehoud te transformeren. Raju's reis van trauma naar vrede belichaamt hoop, innerlijke kracht en de kracht van collectieve actie. Als zijn verhaal ons inspireert om te blijven pleiten voor de rechten en het welzijn van alle dieren, overweeg dan om een supporter van Wildlife SOS te worden en ons te helpen voor tal van andere olifanten in nood te zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten