maandag 24 maart 2014

475.576 handtekeningen aan de EU om jaarlijks 1.3 miljard varkens in de wereld met wat respect te behandelen !!24 maart 2014 overhandigde Compassion in World Farming  ( CIWF ) in Brussel 475.576 handtekeningen aan Europese landbouwministers. In Nederland tekenden ca. 50.000 mensen de petitie. Daarmee vragen zij aan de landbouwministers (waaronder Staatssecretaris Dijksma) in eigen land strikt toe te zien op de naleving van de Europese welzijnsregels voor de varkenshouderij.

Varkens zijn van nature intelligente dieren. Ze zijn nieuwsgierig en speels. Ze wroeten graag in de aarde op zoek naar voedsel. En ze rollen door de modder om af te koelen of om parasieten kwijt te raken. Dit natuurlijke gedrag is bijna onmogelijk voor varkens in de vee-industrie. Daar leven ze meestal in overvolle, vuile stallen zonder stro. De zeugen, vrouwelijke varkens, staan zelfs een groot deel van hun korte leven vast tussen stalen stangen.  
 
Heerlijk wroeten in de modder waar zie je dat nog ?
 


De huidige varkenshouderij

Jaarlijks worden er wereldwijd 1,3 miljard varkens geslacht. Bijna de helft van deze varkens wordt gefokt in het oosten van Azië, met name in China. Dan volgen de Europese Unie, Noord-Amerika, Vietnam en Brazilië. De meeste varkens worden vetgemest voor hun vlees, een kleiner aantal wordt gebruikt voor de voortplanting. In ontwikkelingslanden worden varkens nog wel eens in vrije-uitloop systemen gehouden, maar wereldwijd leeft meer dan de helft van de varkens in de intensieve veehouderij.

 
Een varken is een dier geen ding......ziet u nog respect voor het dier in deze foto?

Varkens zijn intelligent en actief

Varkens hebben altijd al een slechte reputatie gehad. Een minder bekende kwaliteit van deze dieren is echter hun intelligentie. Varkens kunnen zelfs luisteren naar hun naam, op commando kunstjes vertonen en computerprogramma’s leren bedienen. Zo kun je een varken meer leren dan een hond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat varkens in de natuur zeer actief zijn. Ze besteden 75 procent van hun tijd aan het zoeken naar voedsel en het onderzoeken van hun omgeving.

Overvolle, kale en vuile stallen

In de vee-industrie staan varkens in volle, kale en vaak vuile stallen. Ze staan op een vloer van beton, staal of plastic met roosters of spleten. Ze hebben geen stro om in te wroeten en ze komen vrijwel nooit buiten. Om ze rustig te houden, staan ze het grootste deel van de dag in het donker. Volgens de huidige, Europese regels hoeft een varken van 100 kilo niet meer dan één vierkante meter oppervlak te hebben. Voor lichtere, jongere varkens is de ruimte nóg beperkter. De Europese wet verplicht boeren stro of ander vergelijkbaar materiaal te geven aan de dieren om hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten. De meeste boeren houden zich echter niet aan dit voorschrift.
 
 

Zeugen

Zeugen in de vee-industrie moeten zoveel mogelijk biggen ’produceren´. Ze krijgen iets meer dan twee nesten per jaar, tien tot twaalf biggen per nest. Na verloop van tijd raakt hun lichaam uitgeput. Ze worden niet zo snel meer zwanger en hun poten zijn beschadigd door het leven op de harde stalen of betonnen vloer. Veel langer dan twee à drie jaar gaan deze industriezeugen niet mee. Terwijl varkens wel twintig jaar oud kunnen worden.


Deze foto hoeft geen uitleg....het is gewoon een schande !

Zeugenstal

De meeste zeugen worden gedurende hun 16,5 week durende zwangerschap afzonderlijk in zogenaamde ligboxen gehouden. Een ligbox is een metalen kooi of stal, die zo klein is dat de zeug zich niet eens kan omdraaien. Er is geen stro en er is geen interactie mogelijk met andere zeugen. De dieren blijven in de ligbox, zwangerschap na zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de ligboxen lichamelijke en geestelijke problemen kunnen veroorzaken. Kreupelheid door zwakkere botten en spieren, schaafwonden, hartproblemen en problemen bij de ontlasting zijn veelvoorkomende problemen. Ligboxen veroorzaken ook abnormaal gedrag, zoals het voortdurend bijten in de stalen stangen. Zeugen die in ligboxen leven, vertonen regelmatig symptomen van depressie.
 
Vanaf 2013 mogen deze ligboxen in Europa alleen nog maar gedurende de eerste vier weken van de zwangerschap gebruikt worden (In Nederland alleen gedurende de eerste vier dagen). EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid heeft echter geconcludeerd dat het houden van zeugen in ligboxen gedurende de eerste vier weken van de zwangerschap ook schadelijk is voor hun welzijn en gezondheid
 
 

 
 Het vijlen van de hoektanden. De navelstreng zit nog aan het diertje. Een product dus waar het diertje zelf niet meer mee telt.

Vijlen of knippen van de hoektanden

In de vee-industrie werpen zeugen zo veel biggen, dat ze niet altijd genoeg melk hebben voor al hun biggen. Biggen vechten met elkaar om de beste speen en op die manier verwonden ze zichzelf en hun moeder nog wel eens. Daarom worden vaak de hoektanden van de biggen gevijld of geknipt. Dit wordt meestal uitgevoerd zonder verdoving en veroorzaakt veel pijn.
 

 
Ook het staartje gaat eraan

Staarten worden afgeknipt

Door gebrek aan stro en ander natuurlijk materiaal kunnen de dieren hun natuurlijk gedrag niet uiten. Uit verveling en frustratie gaan ze in elkaars staart bijten. Om te voorkomen dat ze elkaar te grote verwondingen toebrengen worden de staarten van bijna alle biggen afgeknipt. Volgens de Europese wet mag dit niet standaard gebeuren, maar een rapport van de EFSA uit 2007 meldt dat 90% van de biggenstaarten in Europa geknipt wordt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de correcte manier om staartbijten tegen te gaan niet staartknippen is, maar de varkens in goede omstandigheden te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten