maandag 31 maart 2014

Wat bezielt een mens om zijn paard met een doorgerotte hoef niet te laten behandelen?Zwaar verwaarloosd paard niet te redden

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) verleende onlangs assistentie bij een zaak van de Dierenpolitie in Zwartsluis. Er was een paard in de wei aangetroffen dat niet meer op wilde staan vanwege ernstige mok (vorm van huidirritatie en -ontstekingen aan de onderbenen) en een kapotte rechterhoef. Ook bleek de rug van het dier helemaal kaal.
De verwaarlozing was al zo ernstig en vergevorderd dat het paard ontzettend veel pijn leed en helaas niet meer te redden bleek. De dierenarts had geen andere keuze dan het dier uit zijn lijden te verlossen.


Vergevorderde mok aan het been (foto Politie)

In eerste instantie gaf de eigenaar aan dat er in januari een dierenarts was geweest en dat hij het wel mee vond vallen. De LID en Dierenpolitie waren een andere mening toegedaan en besloten er (na overleg met RVO.nl) direct een dierenarts bij te halen. Toen gaf de eigenaar aan dat hij wilde dat zijn eigen dierenarts het zou overnemen en stelde zijn mening over de situatie van het paard bij. Beide dierenartsen concludeerden dat de mok, doorgerotte hoef en kale rug niet meer te behandelen waren. Het paard werd daarom direct door een van de dierenartsen geëuthanaseerd.

De eigenaar kan een proces-verbaal wegens verwaarlozing en kwelling tegemoet zien en draait op voor de gemaakte kosten.
 
Wat is mok?:

2 opmerkingen:

 1. Veel teveel mensen schaffen voor een prikkie een paard/pony aan. Ach, zo euk voor de kinderen. Mensen hebben veelal geen idee van de kosten van het onderhouden van deze dieren, als je tenminste normaal voor deze dieren wilt zorgen. Er zijn mensen die slachtpaarden/pony's kopen ze een jaartje 'gebruiken' er geen cent aan uit willen geven en dan alsnog naar de slacht laten brengen.
  De wet en regels voor het houden van dieren had decennia geleden al aangepast moeten worden, toen al werd er door velen gepleit voor strengere regels. Een verplicht behalen van een diploma over de minimale kennis van het te houden dier lijkt mij toch wel het minste. Waarom niet?
  Nu mag iedereen maar allerlei dieren gewoon kopen en hebben zonder dat ze er ook maar ene reet vanaf weten. Experimenteren met het welzijn van dieren.
  Het is zelfs met de gewone huishond/kat al veelal een drama en laten we de konijntjes ed niet vergeten. De mens rotzooit maar aan en de regering laat ze.
  Er verandert niks men praat maar en praat maar en men doet niets.
  Beetje interessant doen voor de buhne en verder nada!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Cath. Toen we in Leeuwarden woonden, kwam ik erachter dat een vrouw in de bijstand paarden opkocht om ze te redden van de slacht. 17 paarden en ze had geen geld voor de zorg en het bijvoeren. Toen nog was er de milieu politie voor dit soort problemen maar net als jij al schrijft ze gingen wel naar de slacht.

   Verwijderen