zondag 2 maart 2014

Dit vogelbekdiertje geniet zichtbaar van een kriebel aan zijn buikje ( schattige zeldzame video )
Dit schattige vogelbekdiertje houdt enorm van een kriebel aan het buikje.


Bijzondere dieren. Ik woonde in Australië maar heb ze nooit in het wild gezien. Uiteraard wel in Sea Life in Sydney. Het is een dilemma. Mag je een dier  die met uitsterven wordt bedreigd opsluiten in een aquarium of is dat altijd een no no ? Uw mening graag ( neemt niet weg dat de video schattig is )

 
  
Het vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een zoogdier uit Oost-Australië en Tasmanië. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren (Ornithorhynchidae) en de onderorde vogelbekdierachtigen (Platypoda), waarvan wél enkele fossiele soorten bekend zijn.

Met de vier mierenegels (Tachyglossidae) behoort het dier tot de orde der cloacadieren of Monotremata, die verder alleen uitgestorven diersoorten omvat. De cloacadieren bezitten een cloaca en zijn de enige eierleggende zoogdieren. Vanwege deze eigenschap wordt wel naar het dier verwezen in de discussie over de evolutionaire verwantschap tussen zoogdieren en reptielen.[2]

Het vogelbekdier is het enige zoogdier met een snavel, een flexibel tastorgaan dat het dier gebruikt voor de jacht op ongewervelden op de bodem van rivieren en ondiepe meren. Toen het eerste opgezette exemplaar eind achttiende eeuw westerse natuuronderzoekers bereikte, bracht het forse discussie teweeg. Enkelen beschouwden het als een vervalsing; het vermoeden bestond dat lichaamsdelen van verscheidene diersoorten aan elkaar waren gehecht.
Het vogelbekdier is in Australië, waar het endemisch is, beschermd. Het wordt ook geregeld als mascotte voor het land uitgebeeld.
 

2 opmerkingen:

 1. " Het is een dilemma. Mag je een dier die met uitsterven wordt bedreigd opsluiten in een aquarium of is dat altijd een no no ? Uw mening graag ( neemt niet weg dat de video schattig is )" einde citaat.

  Naar mijn mening is het (letterlijk) een groot verschil wat voor dier je dmv een dierentuin wilt redden... een vogelbekdier lijkt me veel makkelijker tevreden te houden in een dierentuin dan een orka. Voor mij is het criterium: kunnen we het dier "artgerecht" houden, dus kunnen we een holendier een hol aanbieden en een dier dat graag zwemt een onderkomen plus voldoenden zwemgelegenheid bieden.

  Een dier dat in de natuur duizenden kilometers vrijelijk aflegt zoals een orka valt wat mij betreft af als dierentuindier, maar een vogelbekdier dat in de natuur een klein leefgebied zal hebben dat niet groter is dan een zwembad is wat mij betreft zeker het redden in een dierentuin waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor uw reactie,

   http://taronga.org.au/taronga-zoo/daily-talks-encounters/animal-encounters/get-close-animal

   Dit is waar ik zo bang voor ben met gehouden wilde dieren Het was ook zo bij Lenie 't Hart, en komt steeds meer voor in dierentuinen. het aaien en op de foto met de dieren. Ik ben al 70 en 30 jaar weg uit Australië, maar toen ook al kon je met busladingenvol richting het Koala Park en aaien en met het arme dier en op de foto. De hele dag door van arm naar arm. Als het aan mij zou liggen laten we alles vrij en moeten we uitsterven van een soort maar laten gebeuren. De mens wil toch niet luisteren en de hele aarde gaat naar de kl...waarom zouden we dan alles proberen te behouden? Door enorme ontbossing voor ons vlees, sterven de apen ook uit. Tijgers en leeuwen worden doodgeschoten. olifanten zijn er straks niet meer. Wat heeft het voor zin? Ben ik somber? Nou reken maar van yes als het gaat om dieren.

   Verwijderen