donderdag 29 januari 2015

De klassieke Zweedse gehaktbal van IKEA nu ook in een veganistische versie


Nieuwsbericht van www.peta.nlIKEA GAAT VEGANISTISCHE GEHAKTBALLEN AANBIEDEN NA SAMENWERKING MET PETA US
Lof voor het initiatief van meubelgigant om wreedheidvrije optie aan te bieden in winkelrestaurants
 
Amsterdam – Nu de vraag naar lekker en handig veganistische eten overal in de wereld gigantisch groeit, speelt IKEA hier op in met een overheerlijk aanbod: een veganistische versie van haar klassieke Zweedse gehaktbal. Na de afgelopen drie jaar samengewerkt te hebben met PETA US – van wie het motto gedeeltelijk aangeeft dat "dieren niet van ons zijn om te eten" – en het ontvangen van een overvloed aan petities van aanhangers van PETA's zusterorganisaties die vroegen om veganistische opties, heeft het bedrijf bekend gemaakt dat de smakelijke veganistische hapjes vanaf april in de winkelrestaurants beschikbaar zullen zijn.
 
"PETA krijgt iedere dag bericht van het winkelend publiek met het verzoek voor diervriendelijke opties voor onderweg", zegt PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk. "Veganistische snacks voorkomen dierenleed en zijn goed voor de menselijke gezondheid, en bezorgt IKEA een pluim van PETA."
 
Naast het feit dat dieren worden bespaard van intens leed in de intensieve vee-industrie, in slachthuizen en op het dek van vissersschepen zijn veganisten minder gevoelig voor het lijden aan hart- en vaatziektes, diabetes, beroertes, obesitas en kanker dan vleeseters. Ze laten ook een kleinere ecologische voetafdruk achter op het milieu, gezien de vleesindustrie een van de grootste producent is van broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken.
 
Bezoek alstublieft PETA.nl voor meer informatie.


Een voorbeeld van veganistische gehaktballen.

Met dank aan: www.lyvre.nl

Recept
– dit recept is lactose vrij, veganistisch, vegetarisch
– dit recept is voor 2 personen
– ongeveer 20 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
– 250 gram kidneybonen
– 50 gram havermout
– 2 eetlepels bloem
– Provençaalse kruiden
– Peper en koriander
– boter of olie om in te bakken
Bereiden
Spoel de kidneybonen af onder de kraan en laat ze nog een beetje vochtig. Prak de kidneybonen in een kom met een vork. (dit hoeft niet super fijn te worden). Voeg de havermout, bloem en kruiden toe en meng alles door elkaar. Vorm met je handen ongeveer 15 kleine balletjes (ter grootte van een stuiterbal (haha, ik wist geen ander voorbeeld)) en bak ze ongeveer 10 minuten in een braadpan of een laag vuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten