dinsdag 13 januari 2015

Ganzen herhaaldelijk levend geplukt voor dons......hoe diervriendelijk is uw winterjas?Hoe diervriendelijk is uw winterjas?

www.vier-voeters.nl

VIER VOETERS maakt keuze voor ‘goed’ dons eenvoudiger

Veel fabrikanten maken voor hun winterjassen gebruik van ganzen- en eendendons. Elk jaar worden er honderden tonnen van verwerkt. Maar waar komt dit dons precies vandaan? Hoe kan een consument er zeker van zijn dat de nieuwe jas geen dons bevat van dieren die wreed gedwangvoederd of herhaaldelijk levend geplukt zijn?
http://dons.vier-voeters.nl   Link naar de 'Cruelty Free Down Challenge'

Levend geplukt !!

Waar komt dons vandaan?


Een aantal outdoor merken is onlangs gestart met het ontwikkelen van traceersystemen voor hun dons. Maar het traceren van dons tot aan de bron is een grote uitdaging. Het systeem is complex, met verschillende processen en productiestadia, vaak in verschillende landen en veel controles ontbreken nog. VIER VOETERS heeft de top outdoor merken Fjällräven, Jack Wolfskin, Mammut, Mountain Equipment, The North Face, Patagonia en Vaude uitgenodigd deel te nemen aan de ‘Cruelty Free Down Challenge’ die consumenten inzicht geeft in hoever de fabrikanten zijn met de ontwikkeling van hun traceersysteem. Dit wordt inzichtelijk gemaakt door middel van een symbolische berg waarin vijf fases zijn gedefinieerd met criteria waaraan een bedrijf moet voldoen om de top te kunnen bereiken. Als een merk die bereikt heeft, is het maximale gedaan om te bewijzen dat hun dons niet afkomstig is van levend geplukte of gedwang voederde vogels.


                                                                                        
© VIER VOETERS             

Als de veren weer zijn terug gegroeid begint de ellende weer over nieuw. Weer levend geplukt  !!     En weer, en weer, totdat de dieren het opgeven en er dood bij neervallen                     

Cruelty Free Down Challenge

VIER VOETERS wil dat deze merken uiteindelijk geen gebruik meer maken van ‘fout’ dons. Dit is de enige manier waarop de wrede praktijken in de gehele productieketen kunnen worden gestopt. De ‘Cruelty Free Down Challenge’ stimuleert bedrijven om hun normen voor dierenwelzijn continu te verbeteren. Consumenten krijgen bovendien een goed idee van welke merken echt bezig zijn met ethisch verkregen dons.
 

Levend plukken en dwangvoeren
 
Zowel levend plukken als dwangvoeren zijn wrede praktijken en een marteling voor de dieren. In veel Europese landen (waaronder Duitsland, Oostenrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland) zijn deze barbaarse methoden al jarenlang verboden. In China, Hongarije en Polen ('s werelds grootste fokkers van ganzen) is het levend plukken nog steeds gaande. De landen die de meeste foie gras produceren zijn Frankrijk, Hongarije, Bulgarije, de VS, Canada en China.
 
Dwangvoederen is een van de meest vreselijke praktijken die gebruikt worden bij de productie van foie gras. Meestal worden vogels twee of drie keer per dag gedwangvoederd. Daarbij wordt een buis in hun keel gestoken en grote hoeveelheden gepureerd voedsel met behulp van een persluchtmachine in de maag gepompt. Na verloop van tijd groeit de lever tot wel 10 keer de normale omvang. Tegen het einde van de dwangvoerperiode is de ganzen- of eendenlever zo groot dat de ademhaling bemoeilijkt wordt en bewegen bijna onmogelijk is. Alsof dit lijden niet genoeg is, worden veel vogels ook levend geplukt, zodat ook met hun dons winst gemaakt kan worden. Omdat de veren terug groeien, kunnen dieren tot viermaal per jaar levend geplukt worden. Dit veroorzaakt vaak ernstige verwondingen, die – als ze al behandeld worden – meestal zonder verdoving dichtgenaaid worden. Oudervogels, die vier of vijf jaar oud worden, moeten deze beproeving soms wel 16 keer doorstaan. Aangezien de kwaliteit van dons verbetert bij elke pluk, is het bijzonder lucratief om dit zo vaak mogelijk te doen. Daarom moet elk goed traceersysteem ook betrekking hebben op oudervogels.

 
OMG !!
 

 

1 opmerking:

  1. Dat je een oog dicht kunt doen onder zo'n dekbed of op zo'n hoofdkussen.
    Slapen onder en op artikelen die verkregen zijn door immens lijden. Een artikel in bloed gedrenkt! Wat een levende nachtmerrie en dat alles voor jouw nachtrust :X
    De nieuwe alternatieven zijn perfect en veel beter dan echt dons/veren.
    Je moet dit als mens niet willen. Trouwens het zou verboden moeten worden wereldwijd.

    BeantwoordenVerwijderen