Translate

woensdag 28 januari 2015

Het Middeleeuwse zwanendriften waarbij zwanen worden 'geleewiekt' nog steeds actueel ( video )




http://www.stophetzwanendriften.nl/     Veel informatie over het middeleeuwse zwanendriften. De petitie is gesloten. U lees in het artikel waarom

Bescherm de Nederlandse zwanen

Het ziet er zo mooi uit: witte zwanen dobberend in vaarten, sloten en grachten. Honderden van deze majestueuze vogels zijn echter slachtoffer van het zogeheten ‘zwanendriften.’ Dat betekent dat zij worden weggevangen en verkocht als siervogel of (illegaal) voor dons, veren en vlees. Voordien zijn ze ‘geleewiekt’, wat wil zeggen dat een stuk vleugelbot, het middenhandsbeen, zonder verdoving is afgeknipt, waardoor de dieren niet meer kunnen vliegen en makkelijk te vangen zijn. Een Middeleeuwse praktijk waar zo snel mogelijk een einde aan moet komen. Vandaag overhandigden we een petitie met die boodschap aan de leden van de Tweede Kamer.
Het zwanendriften is al eind jaren 1990 per wet verboden, maar dankzij een overgangsperiode van tien jaar en nog een extra ontheffing van vijf jaar door toenmalig minister Verburg, kon het driften van zwanen voor vlees, dons en veren jarenlang doorgaan. Deze ontheffing is inmiddels verlopen en wordt niet vernieuwd. Echter, een verbod op het houden van zwanen voor de sier is niet in de wet opgenomen en daarom kunnen zwanendrifters hun activiteiten nog steeds voortzetten onder het mom dat de dieren als ‘siervogel’ worden verkocht.



Voor het dierenleed als gevolg van het verstoren, vangen, leewieken en vervoeren van de vogels maakt dat geen verschil. Bovendien is er nauwelijks controle op wat er na verkoop met de zwanen gebeurt. En hoewel ook het leewieken vanaf 2018 verboden is, hebben zwanendrifters al aangekondigd dat ze vanaf die tijd de dieren gaan kortwieken en hun bedrijf verder gewoon voortzetten.



Samen met andere dierenbeschermingsorganisaties vindt World Animal Protection dat het genoeg is geweest. Op initiatief van de werkgroep ‘Stop het zwanendriften’ hebben we vandaag een petitie aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer om hen op te roepen ervoor te zorgen dat deze – letterlijk – Middeleeuwse praktijk nu echt stopt. Verscheidene Kamerleden gaven aan dat ze hier graag gehoor aan geven. Wordt vervolgd!


 
‘Overhandiging van de petitie. V.l.n.r.: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Tjeerd van Dekken (PvdA), Roos Vermeij (PvdA, voorzitter), Hans Beck (woordvoerder Stop de zwanendriften), Dion Graus (PVV), Farshad Bashir (SP). Niet in beeld, wel aanwezig: Rudmer Heerema (VVD).’
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten