zaterdag 31 januari 2015

Wat is 'coursing' ? Bekijk de video, lees het artikel en huiver.....
Wat is coursing?
 
De kans bestaat dat het een lang verhaal wordt, want er is zoveel over te zeggen.
Toch maar een poging wagen om de internetter wat wegwijs te maken over deze vrijetijdsbesteding, via deze website van de Windhondenvereniging Coursing Nienoord te Leek.. http://www.wvcnl.nl 
Vaak hoor je de term hazewindhonden. Dit is een 'leken'-uitdrukking die meestal gebruikt wordt als men een Greyhound bedoelt of in het algemeen een windhond. In het vakjargon spreken we over windhondenrennen en dan wordt meestal het baanrennen bedoeld. Bij het baanrennen starten de honden vanuit een starthok en lopen een ovaal van 280, 350 of 475 meter. De hond die het eerst over de finish komt is de winnaar.
Daarnaast bestaat binnen de wereld van het windhondenrennen ook coursing en dan komt de Windhondenvereniging Coursing Nienoord Leek in beeld. Vrij vertaald komt coursing neer op windhondenjacht.

WTF !!!

Wat is coursing?

Coursing is de meest authentieke vorm van windhondenrennen, ontstaan in het hondenland bij uitstek, Engeland. Bij coursing kun je zien hoe honden, per paar, een achtervolging inzetten. De meest realistische coursing is achter levend wild in de vrije natuur, de live-coursing.

Tot voor enige jaren werd de natuur soms een handje geholpen door hazen te vangen, die bekend zijn op het coursing terrein. Deze autochtonen (hazen) werden gevangen en op de wedstrijddag losgelaten waarna vervolgens 2 honden de achtervolging inzetten. De oorsprong van coursing in competitieverband vindt je bij de "Waterloo-cup" in Engeland. De wedstrijd om de "Waterloo-cup" die nog jaarlijks gehouden wordt, is uitgegroeid tot een geweldige traditie. Als we terug gaan in de tijd is de "Waterloo-cup" de meest traditionele coursing.
Evenals nu in Engeland is het op het Europese continent coursing achter levend wild bij wet verboden, vandaar dat er naar een alternatief is gezocht en gevonden. Met behulp van klossen wordt een zigzag parcours uitgezet en met een elektromotor wordt de sleephaas vanaf de start naar het eind van het parcours getrokken.

WTF !!

De lure-coursing

De grootste moeilijkheid bij de lure-coursing (zo heet een coursing met sleephaas) is uiteraard dat de prooi bepaalt in welke richting de achtervolging gaat. Op een groot terrein wordt een zigzag traject uitgezet d.m.v. klossen. Daarnaast kunnen ook hindernissen deel uit maken van het parcours. Het mooie van coursing is dat elke course weer anders is en een appèl gedaan wordt op de oorspronkelijke eigenschappen van de windhond. De hond moet intelligent zijn, wendbaar, kracht en snelheid hebben, uithoudingsvermogen bezitten en goed gebouwd zijn.
Bij de live-coursing krijgt die hond punten die de haas dwingt om van richting te veranderen. Tijdens een lure-coursing worden de honden beoordeeld op de manier waarop ze aan het coursen zijn. Bij de Nienoord-coursing dwingt de prooi de honden in een andere richting.

Vanaf de startplaats wordt de kunsthaas het terrein opgetrokken. De prooi krijgt een ruime voorsprong. Dan worden de 2 honden gestart. Het eerste gedeelte van de coursing zal dus in een rechte lijn verlopen. Na zo'n 70 tot 100 meter staat de eerste klos. Vervolgens komen er zigzag gedeelten met hindernissen en aan het eind weer wat langere gedeelten. Omdat we nauwelijks over natuurlijke hindernissen beschikken zijn in het "Nienoord"-parcours hindernissen van camouflage netten gemaakt. Bij de "Nienoord"-coursing blijft het uitgangspunt dat we zoveel mogelijk een vergelijk willen maken met de "Waterloo-Cup". De honden krijgen voor de wijze waarop ze prooi volgen van een aantal keurmeesters, die tezamen de jury vormen, punten toegekend. De hond met de meeste punten is de winnaar.

WTF !!

Verdere aspecten van coursing

De rode en witte kleuren zijn van oudsher met coursing verbonden. Bij coursing lopen de honden met rendek of hesje in de coursing kleuren: rood en wit. Deze kleuren zijn bedoeld voor de keurmeesters om de honden goed van elkaar te onderscheiden, verder coursen de honden met een muilkorf. De muilkorven beschermen de honden tegen onderlinge agressie, wat overigens nauwelijks voorkomt.
Coursing vanuit hondenperspectief
Coursing is, waar je als hond in alle vrijheid je eigen course kan bepalen en ongetwijfeld in contact komt met het oergevoel van voorouders die destijds in het land van oorsprong ook op deze manier konden jagen.

DIT MOET STOPPEN !! HELPT U MEE ?

To :

taoiseach@taoiseach.gov.ie


An Taoiseach, Enda Kenny
Department of the Taoiseach,
Government Buildings,
Upper Merrion Street,
Dublin 2
Telephone: 01-6194020
Fax: 01-6764048Dear Sir,

I am one of the majority who want hare coursing outlawed.

I am writing to urge you to back a ban on hare coursing.

In coursing, hares suffer at all stages – during the capture, during the time they are kept in captivity and during the coursing meetings where they run for their lives in front of greyhounds.
Among the injuries recorded are broken legs, damaged toes and dislocated hips. Every season, hare injuries and deaths are documented.
https://www.youtube.com/watch?v=D58qbzC-GI4&x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636
Ban hare coursing in Ireland 
 
I'd like to remind you that coursing is already illegal in Northern Ireland, Scotland, England and Wales.

I ask you to please act on the wishes of the majority, show compassion for the persecuted Irish hare..

Thank you.

Sincerely,

Uw naam hier graag

a.u.b. stuur deze actiemail op naar de e-mail hierboven. DIT MOET STOPPEN !! NU !!

Met dank aan: . http://www.wvcnl.nl

1 opmerking:

  1. Uiteraard gedaan en ik hoop velen met mij. Beschaving behoort voorwaarts te gaan en bloeddorst en marteling hoort daar niet bij. Dieren laten lijden voor het plezier van mensen? Die mensen behoren in een inrichting want er is iets ernstig mis met je als lijden je een prettig gevoel van opwinding geeft. Als je plezier beleefd aan marteling dan ben je niet goed. En dit is net zo goed marteling. Walgelijke mensen die dit leuk vinden.

    BeantwoordenVerwijderen