donderdag 22 januari 2015

Wat is er mis met onze rechtsstaat? Maar 150 uur werkstraf voor zware verwaarlozing van boerderijdierenWerkstraf van 150 uur geëist tegen veehouder vanwege verwaarlozing van zijn dieren

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk, tegen een 75-jarige ondernemer uit Katwoude wegens het verwaarlozen van zijn dieren. Daarnaast verlangt de Officier van Justitie een boete van 7500 euro voor het bedrijf van de ondernemer. Het bedrijf zou daarnaast voor 3 maanden stilgelegd moeten worden als de verdachte nogmaals in de fout gaat. De man die werd aangeklaagd beschikt over verschillende stallen in Katwoude en Wijdewormer, waar hij runderen en schapen heeft gehuisvest. Volgens Justitie laat de verzorging van het vee te wensen over en is er sprake van een terugkerend probleem. De man hangt vanwege nieuwe geconstateerde overtredingen nog 750 euro aan nieuwe boetes boven het hoofd.

Sinds 2013 werden de stallen van de ondernemer regelmatig gecontroleerd door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Bij deze controles stelde de NVWA vast dat het voer en drinkwater van de dieren vervuild was. In de stallen werden hekken met scherpe punten gebruikt, waardoor de dieren gemakkelijk gewond konden raken. Ook de hygiëne was niet in orde. De ondernemer is in het verleden al vaker veroordeeld, waarbij er dieren in beslag werden genomen omdat ze in te slechte conditie verkeerden. Recent is dat opnieuw gebeurd.

De rechtbank in Haarlem doet op 3 februari uitspraak in de zaak.

bron: Noordhollands Dagblad, 21/01/15
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten