Einde aan walvisjacht in Faxaflói Bay, IJsland

 

Een goede samenwerking tussen het IFAW en Icewhale heeft geholpen om de ogen te openen van de inwoners van IJsland en aan te tonen dat een andere houding tegenover de walvisjacht noodzakelijk is. .

Bijzondere gebeurtenis in IJsland. Zes regeringspartijen dienden samen een voorstel in. Ze riepen de minister van visserij op om het reservaat voor walvissen in Faxaflói Bay te vergroten.
In 2003 werd de walvisjacht weer toegestaan in IJsland, na een verbod van 13 jaar. Bijna de gehele jacht op dwergvinvissen vindt plaats bij Faxaflói, 80% van de jacht vindt plaats vlak naast de grenzen van het gebied voor walvis spotten. Dit resulteert in botsingen tussen de walvistours in Reykjavik en de kleine maar invloedrijke groep mensen die de jacht steunt.
 
 De prachtige Faxafloi Bay
 
In de lente van 2013 besloot de voormalig minister van visserij om het gebied voor walvis spotten te vergroten. De jagers kwamen in opstand omdat dit het einde van de walvisjacht zou betekenen.
De huidige minister, die de walvisjagers steunt, verkleinde het beschermde gebied direct weer.
Normaal gesproken steunen de rechtse partijen de walvisjacht, maar dit is veranderd, in ieder geval in Reykjavik.
 
Alle partijen stemden vorige week voor een resolutie voor vergroting van het walvisreservaat. Hierdoor komt inderdaad een einde aan de jacht in Faxaflói Bay.
Een lid onthield zich van stemming, maar niemand stemde tegen.
Dit is fantastisch nieuws voor de walvissen en het IFAW. We voeren al meer dan 11 jaar actie tegen de gruwelijke walvisjacht van IJsland.
 
 
Dit positieve resultaat heeft gezorgd voor nauwe samenwerkingen tussen verschillende partijen, zoals de Icelandic Tourism Association, Icewhale (de organisatie voor walvis spot-excursies) en verschillende politici.
Ruim 100.000 toeristen maken jaarlijks een tour om walvissen te spotten vanuit Reykjavik. Dit is de grootste toeristische trekpleister van de stad.
 
Het IFAW en Icewhale hebben samen het Meet Us Don't Eat Us project opgezet. Onder meer door 'walvisvriendelijke' restaurants hopen we de inwoners van IJsland en toeristen in te laten zien dat het tijd is voor verandering en dat mensen voor duurzame en diervriendelijke activiteiten kunnen kiezen. De gruwelijke jacht hoort niet thuis in de 21ste eeuw.