dinsdag 15 september 2015

100.000 actievoerders in Madrid tegen het barbaarse Toro de la Vega ( honderden mannen tegen 1 stier ).  

MADRID - Afgelopen zaterdag hield PACMA, de Spaanse partij tegen dierenmishandeling, voor de derde keer een grote protestdemonstratie in Madrid om het verbod te eisen op het stierengevecht van Toro de la Vega dat morgen zal plaatsvinden in Tordesillas.
 
Ruim honderdduizend actievoerders uit heel Spanje kwamen bijeen in het centrum van Madrid. Zij scandeerden slogans als ‘¡Rompe una lanza por el Toro de la Vega!’ (Breek een lans voor de stier) en ‘We leven niet in de eerste, maar in de eenentwintigste eeuw’. 
 
Europa
 
Ook de Nederlandse en Duitse Europarlementariërs, Anja Hazekamp en Stephan Eck, deden mee aan de manifestatie in Madrid. Zij zeggen niet te begrijpen dat er nog steeds geen einde is gemaakt aan festiviteiten die gebaseerd zijn op ‘middeleeuwse’ dierenmishandeling.
 
 
 
Toro de la Vega de Tordesillas
 
Elk jaar op de tweede of derde dinsdag van september vindt er in Tordesillas een stierengevecht plaats ter ere van beschermheilige Virgen de la Peña. In dit plaatsje in het noordwesten van Spanje, in de provincie Valladolid in de regio Castilië en León, wordt dan een stier door de straten gejaagd en achtervolgd door honderden mannen te voet en te paard. Het toernooi van de Toro de la Vega is sinds 1980 een Feest van Nationaal Toeristisch Belang en er komen jaarlijks tienduizenden toeschouwers op af. 
 
 
Middeleeuws
 
Het toernooi stamt uit de middeleeuwen. Voor zover bekend werden tijdens de septemberfeesten in 1534 voor het eerst stieren door de straten gejaagd, hun dood tegenmoet rennend.  
 
Krachtmeting
 
Het toernooi berust op de krachtmeting tussen mens en stier. De mannen (al dan niet te paard) zijn gewapend met een lans, de vechtstier heeft alleen zijn hoorns. De stier weegt zo’n 500-600 kg en moet tussen de 4 en 7 jaar oud zijn. De stier wordt eerst door de straten opgejaagd en mag pas bij aankomst op een open vlakte (vega) bij rivier de Duero aangevallen worden door de mannen die met lansen gewapend zijn waarmee ze het dier proberen te doden.
 
 
 
Winnaar
 
In de loop der jaren zijn de regels voor het toernooi enigszins veranderd, maar het spektakel eindigt nog steeds met de dood van de stier, tenzij het dier erin slaagt de eindstreep te halen voordat hij is bezweken aan de lanssteken van zijn honderden achtervolgers. Dit is vooralsnog pas twee stieren gelukt, maar beide kwamen vrijwel direct daarna aan hun eind. Stier Benito (‘winnaar’ in 1993) bezweek snel alsnog aan zijn verwondingen en stier Presumido (1995) werd doodgeschoten door een Guardia Civil. In 2012 werd de strijd nietig verklaard, omdat de stier al gewond raakte door een lanssteek voordat hij bij de vega was aangekomen. Dit jaar is stier Rompesuelas aan de beurt.
 
Protesten
 
De weerzin tegen dit soort festiviteiten waarvan dieren de dupe zijn, neemt de laatste jaren steeds meer toe. De publieke opinie is aan het verschuiven. Al jaren strijden dierenbeschermingsorganisaties tegen deze vorm van dierenmishandeling. Spaanse en internationale organisaties die ijveren voor betere wetgeving rond dierenwelzijn vinden steeds meer sympathisanten voor hun demonstraties en handtekeningenacties. Ook bekende artiesten en kunstenaars sluiten zich aan bij het protest. Een aantal artiesten hebben zelfs aangeboden een gratis concert te geven op voorwaarde dat het toernooi in Tordesillas wordt afgelast.
 
Breek een lans
 
In 2010 startte de PACMA de campagne 'Rompe una Lanza' (Breek een lans). De campagne wordt financieel ondersteund door CAS International, een internationale organisatie tegen stierenvechten. Tijdens de actie 'Rompe una Lanza' breken honderden actievoerders lansen op het veld waar de stier doodgestoken zal worden. Deze lansen symboliseren de wapens die gebruikt worden tegen de stier. 
 
Traditie
 
Het Europees Parlement accepteerde vorig jaar september in eerste instantie het verzoek van PACMA om te onderzoeken of Toro de la Vega in strijd is met de Europese wetgeving, maar liet een maand later weten dat het gaat om een Spaanse culturele traditie en daarom geen Europese aangelegenheid is. Voorstanders van de stierenvechten vinden dat stierenvechten een belangrijk onderdeel zijn van de Spaanse culturele historie en dat daarom deze traditie in ere gehouden moet worden.
 
‘Marteling is barbaars’
 
Tegenstanders vinden het echter weerzinwekkend dat in Spanje ‘het vernederen en tot bloedens toe martelen van een levend wezen’ wordt beschouwd als cultuur of kunst. ‘Van een werkelijk eerlijke strijd is hier geen sprake. Een ware krachtmeting zou het zijn als slechts één (al dan niet bewapende) man de strijd zou aangaan met één stier. Hier is echter sprake van een collectieve lynchpartij, waarbij honderden mensen één dier een langzame en pijnlijke dood injagen.’
 
Politiek verdeeld
 
De Spaanse politiek is sterk verdeeld over het onderwerp. Volgens de PP en Ciudadanos worden de regels gewoon netjes gevolgd, terwijl de leiders van PSOE, Podemos en IU hun afkeer uitspreken over de viering in Tordesillas. 
 
PSOE
Vorige week nam Pedro Sánchez, leider van de PSOE, bijna 120.000 handtekeningen tegen het toernooi in ontvangst uit handen van PACMA. Sánchez zegt zich te schamen voor ‘festiviteiten’ waarbij dieren mishandeld worden. Hij heeft toegezegd dat, als de PSOE de volgende verkiezingen wint, hij een dierenbeschermingswet aan zal nemen waarmee dit soort ‘primitieve’ spektakels worden voorkomen. Sánchez betreurt het dat de socialistische burgemeester van Tordesillas het spektakel toestaat en daarmee niet handelt in de geest van de PSOE. Burgemeester José Antonio González Poncela staat het stierengevecht toe omdat hij vindt dat hij ‘het cultureel erfgoed moet beschermen’.
 

 . 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten