vrijdag 18 september 2015

200 chinchilla's gedood voor één jas


http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php     Animal Friends Coatia

http://www.bontvoordieren.nl/campagnes/teken-de-petitie/

Onze vrienden van Animal Friends Croatia hielden deze week een protest bij het ministerie van Landbouw. In Kroatië worden er namelijk nog steeds chinchilla’s gefokt voor hun vacht. 

'Ik wil niet gevild worden' staat op het bord van de chinchillamascotte
‘Ik wil niet gevild worden’ staat op het bord van de chinchillamascotte

De chinchillamascotte Chinchi overhandigde de minister een brief met dringend verzoek om de chinchillafokkerijen te verbieden. Kroatië heeft sinds 2007 een verbod op bontfokkerijen met een afbouwperiode van 10 jaar. Ondanks dat deze overgangstermijn bijna is verstreken zijn er nog steeds 50 chinchillafokkerijen in Kroatië. Tot overmaat van ramp proberen chinchillafokkers de Kroatische regering ervan te overtuigen om het fokken van chinchilla’s toe te staan. Gelukkig is meer dan zeventig procent van de Kroatische bevolking tegen het doden van dieren voor hun bont.

image_2_9788
Tweehonderd chinchilla’s voor één jas

Van nature is de chinchilla een vriendelijk dier, maar in gevangenschap is het vaak angstig of soms agressief. Dit uit zich onder andere in het toebrengen van verminkingen aan zichzelf of aan soortgenoten. Zelfs kannibalisme komt voor, vooral bij moeders die hun kroost opeten. De jongensterfte is abnormaal hoog en loopt op tot boven de 25%

9553874482_3cc81ffc62_k
In Nederland zijn er gelukkig geen chinchillafokkerijen meer. In 1998 heeft de minister van Landbouw een verbod op het fokken van chinchilla’s ingesteld. Ook bij dit verbod gold een overgangstermijn. Dit betekende dat chinchillafokkers nog tot 1 april 2008 door mochten gaan met het fokken van chinchilla’s. Bont voor Dieren heeft jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor dit verbod. Het bont van deze dieren mag in Nederland gewoon verkocht worden. Daar is Bont voor Dieren uiteraard op tegen. Wij zetten ons dan ook in voor een handelsverbod op chinchillabont, zodat het hier niet meer in de winkels ligt.

bvd_chinchilla

Animal Friends Croatia is net als Bont voor Dieren lid van de Fur Free Alliance, een samenwerkingsverband tussen dierenbeschermingsorganisaties over de hele wereld die samen een einde willen maken aan de bontindustrie wereldwijd.
In actie komen? Teken de petitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten