dinsdag 1 september 2015

80.000 stallen in Nederland: Het verborgen leven van 12 miljoen vakens 95 miljoen kippen en 300 duizend konijnen


http://www.ongehoord.info/
    


Ik woon in boerenland en vraag mij vaak af wat er achter de staldeuren gebeurd maar ben me er wel van bewust dat de consument hier aan schuldig is. U vraagt wij draaien zo is het toch?

Wat gebeurt er achter deze staldeuren?

In Nederland staan momenteel meer dan 80.000 stallen. Daarin leven onder andere 12,2 miljoen varkens, 95 miljoen kippen en 300 duizend konijnen. Deze dieren leiden een verborgen leven in het donker. Niemand weet echt hoe ze leven. Ongehoord zet daarom de staldeuren op een kier en geeft een kijkje in het leven van een dier in de Nederlandse industrie. Opeengepakt in stallen leven zo’n 95 miljoen vleeskippen. Ongehoord publiceerde eind 2013 haar onderzoek naar de vleeskippenindustrie. Er werden daarbij biologische en Beter Leven stallen bezocht. De onderzoeksresultaten laten het verhaal zien achter de kip in de supermarkt. Zo wordt er veel gesproken over de ‘plofkip’, maar wat is dat nou precies? En is biologisch wel echt beter?In 2011 publiceerde Ongehoord haar onderzoek naar de varkenshouderij. Deze industrie bestaat uit maar liefst 12 miljoen varkens. Van de reguliere bedrijven zijn zowel megastallen als kleinere varkenshouders bezocht. Daarnaast zijn ook biologische en ‘diervriendelijke’ bedrijven bezocht. Het onderzoek geeft een breed en representatief beeld van de sector en laat zien hoe diervriendelijk de bedrijven daadwerkelijk zijn.Het leven van een vleeskonijn is voor veel mensen onbekend. Toch leven er ruim driehonderdduizend konijnen in kleine, draadgazen kooien in de industrie. In 2011 publiceerde Ongehoord undercover onderzoek naar de konijnenhouderij in ons land. Hierbij kwamen schrikbarende beelden naar buiten. Je kunt je voorstellen dat deze dieren een totaal ander leven leiden dan hun soortgenoten in het wild of het konijn als huisdier.

Wat zeggen de boeren zelf?

Boeren in Nederland voeren ook campagne, om te laten zien hoe goed zij met hun dieren omgaan. Mensen worden uitgenodigd om zogenaamde zichtstallen te komen bekijken. Bij zichtstallen laten boeren een deel van hun bedrijf zien aan het publiek. De delen die normaal uit het zicht blijven, zijn wel te zien op deze website. Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven claimen vooruitstrevend te zijn op het gebied van dierenwelzijn. Denk aan Beter Leven stallen met een of meerdere sterren en biologische bedrijven. Toch is ook dit een mythe die moet worden ontkracht. Het onderzoeksteam van Ongehoord is op pad geweest en vond totaal andere situaties dan boeren in eerste instantie schetsen. Bekijk de resultaten zelf.

Onderzoek

         
  

 
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten