Translate

donderdag 19 januari 2023

De trieste waarheid van pelsdierfokkerijen in Finland Extreem zwaarlijvige vossen vol huidinfecties, kannibalisme, Europa's grootste producent van vossenbont en beschamend dat het nog bestaat.

 

Zwaarlijvige vossen op pelsdierfokkerijen in Finland, foto: screenshot van video Oikeutta eläimille en Humane Society International/Europe

Zwaarlijvige vossen vol infecties en een welp die zijn dode broertje opeet, maakten deel uit van de verschrikkingen die tussen juni en november 2022 werden gefilmd op bontboerderijen in West-Finland. Dierenwelzijnsorganisatie Oikeutta eläimille en Humane Society International/Europe hebben de beelden donderdag vrijgegeven.

Op alle boerderijen hielden boeren extreem zwaarlijvige vossen in kleine ijzeren kooien. Ze waren zo abnormaal dik dat hun huid vouwde, waardoor pijnlijke ooginfecties ontstonden. De dieren hadden ook geïnfecteerde oren en gewonde staarten.

De dieren op de boerderijen vertoonden ook abnormaal gedrag, zoals heen en weer lopen in hun kleine kooi en kannibalisme. Op een boerderij werd een welp gezien die zijn broer of zus opat.

Met bijna een miljoen dierenhuiden die jaarlijks worden geproduceerd, is Finland europa's grootste producent van vossenbont, de tweede in de wereld na China. Modemerken, waaronder Max Mara, Fendi, Yves Salomon en Woolrich, gebruiken Fins vossenbont.

Merken als MonclerSaint Laurent, Valentino, Oscar de la Renta, Gucci, Burberry, Versace, Chanel en Prada zijn al bontvrij of hebben aangekondigd binnenkort te stoppen met de verkoop van bont.

De nieuwe beelden benadrukken de controverse over de Finse bontindustrie. "Pelsdierhouderij had in Finland inmiddels verboden moeten zijn, en ik vind het beschamend dat dit nog niet is gebeurd", zei het Finse parlementslid Mai Kivela tegen persbureau AFP.

In 2021 drongen Nederland en Oostenrijk er bij de EU op aan om een einde te maken aan de pelsdierhouderij. Duitsland, België, Luxemburg en Slowakije steunden de oproep.

In december bereikte het Europees burgerinitiatief "Fur Free Europe", waarin werd opgeroepen tot een EU-breed verbod op de bontindustrie, bijna 1,3 miljoen handtekeningen.

Het initiatief roept de EU op om een groeiend aantal lidstaten te volgen - veertien landen in de EU hebben de pelsdierhouderij verboden - bij het verbieden van de praktijk, die het als "inherent wreed" beschouwt.

In 2020 besloot de sociaaldemocratische partij van de Finse premier Sanna Marin een verbod op de pelsdierhouderij te steunen. Maar de voorstanders van een verbod zijn nog steeds in de minderheid in het Finse parlement. De industrie wordt nog steeds ondersteund om economische redenen, aangezien de export van vossenhuiden een bedrijf van 360 miljoen euro is, met ongeveer 3.000 werknemers.


Oikeutta eläimille (Justice for Animals) filmde in 2022 undercover in zes Finse pelsdierfokkerijen en onthulde de omstandigheden waarin de vossen van geboorte tot dood leven, gevangen in kleine kooien van gaas.

Ze ervaren nooit een natuurlijke omgeving en leven met ziekten in hun kooien. Sommige van de vossen in de beelden zijn zo zwaarlijvig dat ze er niet eens uitzien als vossen, zei Oikeutta eläimille.

"De omstandigheden van de dieren in deze boerderijen zijn ronduit verschrikkelijk", zei dierenrechtenactivist Kristo Muurimaa. "Alle Finse pelsdierkwekerijen zijn min of meer hetzelfde vanuit het oogpunt van dieren."

"De meerderheid van de Finnen wil het houden van dieren in kale kooien alleen voor hun vacht verbieden, maar onze politici zijn er niet in geslaagd een einde te maken aan de wreedheid. Een EU-breed verbod zou de dieren ook in andere lidstaten helpen, waar de hebzucht naar geld wordt gewaardeerd boven dierenwelzijn," zei Muurimaa.

Een woordvoerder van de Finse bontfokkersvereniging FIFUR, Olli-Pekka Nissinen, zei dat hun dierenartsen de komende dagen de boerderijen in de video zouden bezoeken. FIFUR vertegenwoordigt de meeste bontproducenten in Finland.

Volgens Nissinen zorgen boeren voor hun dieren en noemen ze wat in de video wordt getoond uitzonderingen: "Over het algemeen, als een boerderij vijf- of tienduizend dieren heeft, (kunnen er) altijd dieren zijn die plotselinge ooginfecties of oorinfecties hebben."

"Het verbod op pelsdierhouderij en bonthandel is in strijd met de EU-verdragen en de vier vrijheden", zei Nissinen, verwijzend naar het vrije verkeer van goederen, kapitaal, personen en diensten die de basis vormen van de grondwet van de EU.

"We zijn net als elke andere plattelandsveesector die zich bezighoudt met landbouwhuisdieren," voegde hij eraan toe.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten