Vele wilde beren die in de bergen rondom de opvang leven, beginnen binnenkort aan hun winterslaap of liggen al lekker in hun warme holletje te slapen. Het houden van een winterslaap is een fysieke reactie op zware sneeuwval en het schaars worden van voedsel.
De meeste beren uit de opvang zaten jarenlang opgesloten in kleine ijzeren kooien. Ze werden gehouden als circusbeer, als dansbeer, huisdier of in een dierentuin. In gevangenschap konden zij ’s winters geen holletje maken om een winterslaap te houden. Ze leerden dus nooit hoe ze dit moesten doen. In de opvang kunnen de beren weer helemaal beer zijn en wordt natuurlijk gedrag gestimuleerd. Sommige beren leren uiteindelijk weer om een winterslaap te houden, maar de meeste beren blijven gewoon wakker.
Winterslaap of winterrust?
Eigenlijk houden beren geen echte winterslaap. Ze slapen namelijk niet maanden achtereen. Soms komen ze uit hun holletje tevoorschijn om een wandeling te maken of toch nog wat extra eten te zoeken. Wanneer zoogdieren in winterslaap gaan, zijn zij de hele winter niet te zien. Vaak zijn dit de kleinere zoogdieren. Deze kleinere zoogdieren, denk bijvoorbeeld aan een eekhoorn, kunnen hun lichaamstemperatuur laten dalen tot dezelfde temperatuur als de omgeving. Soms zelfs onder het vriespunt! Een beer laat, vanwege zijn omvang, zijn lichaamstemperatuur maar met ongeveer 5 graden dalen. Het kost te veel energie en duurt te lang om zo’n groot lijf weer op te kunnen warmen. Daarom wordt het bij beren officieel een winterrust genoemd, in plaats van winterslaap.
Extra voedsel
Bij de opvang zorgen medewerkers van onze partnerorganisatie Millions of Friends (AMP) Libearty - Asociația Milioane de Prieteni (millionsoffriends.org) dat er altijd voedsel beschikbaar is. Elke dag bieden ze vers voedsel voor elke beer die nog wakker is. De beren lijken te genieten van de sneeuw. Je ziet ze vaak spelen, worstelen en slapen in de met sneeuw gevulde weides.
De AMP medewerkers hebben de beren de afgelopen weken extra veel eten gegeven om ze voor te bereiden op het strenge winterweer en ze te stimuleren om in winterrust te gaan. Dat is goed te zien aan de bolle buikjes van de rondscharrelende beren.
Al dat extra voedsel voor de beren die geen winterrust nemen, kost veel geld. Help jij de beren de winter door?
https://www.worldanimalprotection.nl/beren-donatie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten