Translate

maandag 23 januari 2023

Het Portugese rechtssysteem debatteert of wreedheden tegen dieren wel strafbaar is: Duizenden mensen protesteerden in Lissabon voor dierenbescherming voor alle dieren

 

Duizenden protesteren in Portugal voor dierenrechten

Mensen demonstreren voor dierenrechten in Lissabon, Portugal, 21 januari 2023 ,credit:Reuters / Catarina Demony

Duizenden mensen demonstreerden zaterdag in Lissabon in Portugal voor dierenrechten terwijl het Portugese rechtssysteem debatteert over de vraag of wreedheid tegen dieren een misdaad is.

Woensdag vroegen de Portugese openbare aanklagers het constitutionele hof om een bestaande wet ongeldig te verklaren die degenen die hun huisdieren mishandelen bestraft met een boete of gevangenisstraf.

Volgens de officieren van justitie had de rechtbank al beslissingen genomen waaruit bleek dat de wet ongrondwettelijk was. Ze noemden het geval van een hondeneigenaar die zijn puppy's in een bak gooide; hij werd aanvankelijk veroordeeld, maar werd later vrijgesproken.

De openbare aanklagers betoogden dat de grondwet van het land huisdieren niet kan beschermen alsof ze mensen zijn, meldde de Portugese krant Expresso.

"Het plegen van misdaden tegen dieren is niet minder belangrijk (dan voor mensen), en de justitie (het systeem) van het land kan geen oogje dichtknijpen voor de evolutie van de tijden, voor de evolutie van de bevolking en van onze gedachten," zei Sandra Almeida, die vijf reddingshonden heeft.

Ze reisde bijna 250 kilometer (155 mijl) van de Noord-Portugese stad Aveiro naar Lissabon voor de grote demonstratie georganiseerd door de Animal Intervention and Rescue (IRA) -groep die vecht voor dierenrechten in Portugal.

"Veel dieren maken tegenwoordig deel uit van onze families, en niets rechtvaardigt vreselijke misdaden begaan (aan dieren) door onstabiele mensen," zei Almeida, eraan toevoegend dat mensen die dieren pijn doen criminelen zijn en moeten worden gestraft.

"Ik zie het debat over het decriminaliseren van de mishandeling (van huisdieren) als een zeer beruchte tegenslag, die deel uitmaakt van een reeks tegenslagen die onze samenleving helaas heeft meegemaakt," zei Filipe Vicente, een 45-jarige honden- en katteneigenaar.

"Ik denk dat dit een van de belangrijkste tekenen is van een beschaving die beweert te zijn ontwikkeld, maar dat in werkelijkheid niet zo is," voegde hij eraan toe.

Staande op een vrachtwagen bedekt met afbeeldingen van verwaarloosde honden, katten en paarden, vertelde IRA's president Tomas Pires de demonstranten dat het beschermen van dieren in ieders handen was.

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa was het eens met de demonstranten en zei zaterdag in een verklaring dat een wet die degenen bestraft die dieren mishandelen een "absolute vereiste" is.

   

Meld je aan voor wekelijks dierennieuws

* geeft aan dat het verplicht is
           
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten