Translate

woensdag 18 januari 2023

Historische winst voor dieren in de VS: New York stopt met proefdieren voor cosmetica en is de 10de staat in Amerika met dit verbod.


In een andere historische winst voor dierenwelzijn in de Verenigde Staten, ondertekende de gouverneur van New York, Kathy Hochul, de New York Cruelty Free Cosmetics Act in de wet. Vanaf deze maand verbiedt de nieuwe wet de productie en verkoop van cosmetica in de staat New York die op dieren zijn getest.

Zoals eerder gemeld door World Animal News ( WAN), lijden dieren waarop wordt geëxperimenteerd voor cosmetica aan pijnlijke tests. Konijnen krijgen chemicaliën in hun ogen gedruppeld of op hun geschoren huid gewreven. Cavia's en muizen hebben stoffen op hun huid gesmeerd om allergische reacties te bepalen. Ratten worden gedwongen om grote hoeveelheden chemicaliën in te nemen om de "dodelijke dosis" te bepalen die hen uiteindelijk doodt. Pijnverlichting wordt nooit geboden en de dieren worden aan het einde van deze pijnlijke experimenten gedood.

"Met de handtekening van gouverneur Hochul op deze wetgeving erkent de staat New York officieel dat cosmeticatests op dieren tot het verleden moeten behoren en heeft zich aangesloten bij het groeiende aantal staten en bedrijven die oproepen tot een stop op deze experimenten," Brian Shapiro, New York State Director voor de Humane Society of the United States, zei in een verklaring. "Met de toenemende beschikbaarheid van niet-dierlijke testmethoden en duizenden bestaande ingrediënten, is er geen excuus om dieren te blijven schaden omwille van producten zoals shampoo, aftershave of mascara."

"Nu is het aan het Congres om de Humane Cosmetics Act aan te nemen om een consistente standaard tot stand te brengen voor het beëindigen van dierproeven voor cosmetica in het hele land," concludeerde Shapiro.

New York is nu de tiende staat in het land geworden die een wet heeft aangenomen om de verkoop van op dieren geteste cosmetica te verbieden, na Californië, Hawaï, Illinois, Louisiana, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey en Virginia. De staatswetten sluiten nauw aan bij de bepalingen van de federale Humane Cosmetics Act.

Het testen van cosmetica op dieren is zowel wreed als onnodig omdat bedrijven al innovatieve producten kunnen maken met duizenden ingrediënten die een geschiedenis van veilig gebruik hebben en geen extra tests vereisen. Bovendien hebben moderne testmethoden verouderde dierproeven vervangen. Deze niet-dierlijke technologieën zijn vaak snellere, goedkopere en betrouwbaardere voorspellers van menselijke veiligheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten