Translate

zaterdag 28 januari 2023

Duitsland houdt de grootste trofeejachtbeurs in de EU; Meer dan 80 exposanten verkopen jachtreizen om bedreigde dieren in het wild te doden

 


Foto door: Katie Cleary van The Safari Club International Convention in Las Vegas

Europa's grootste trofeejachtbeurs vindt momenteel plaats in Dortmund, Duitsland. De afschuwelijke gebeurtenis, die begon op 24 januari loopt tot en met 29 januari. Meer dan 80 nationale en internationale exposanten uit Canada, Argentinië, Namibië, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Polen en over de hele wereld wonen Jagd &Hund 2023 bij en bieden trofeejachtreizen aan die een paar honderd tot tienduizenden euro's kosten. Deze reizen worden tragisch georganiseerd om olifanten, grote katten, neushoorns, ijsberen en tal van andere iconische soorten te doden.

In een gezamenlijke brief met 30 organisaties riep Humane Society International/Europe burgemeester Thomas Westphal en de gemeenteraad van Dortmund op om te stoppen met de verkoop van trofeejachtreizen in Westfalenhallen,de locatie van de beurs.  

Humane Society International slaat al jaren alarm over de impact die jachtbeurzen zoals Jagd &Hund hebben op de vraag naar natuurproducten, dierenwelzijn en biologische diversiteit.

Tussen 2014 en 2020 werden zogenaamde "trofeeën" van 5.409 internationaal beschermde soorten in Duitsland geïmporteerd, waaronder 194 luipaarden, 208 bruine beren, 166 nijlpaarden, 229 olifanten, 138 leeuwen, negen ijsberen en twee zwarte neushoorns. Veel van deze dieren werden gedood als gevolg van jachtbeurzen zoals Jagd &Hund. Het is tijd dat de industrie en overheden - van gemeenteraden tot nationale en internationale kantoren - hun steun aan de trofeejacht beëindigen. 

"Het is onacceptabel dat in 2023 nog steeds trofeejachters legaal reizen verkopen om beschermde soorten te schieten voor de lol en spelletjes op een beurs in Duitsland. Jarenlang hebben we er bij de verantwoordelijke autoriteiten in Dortmund op aangedrongen om deze aanbiedingen uit te sluiten - maar ze zwijgen en ondersteunen daarmee deze gruwelijke industrie die een extra gevaar toevoegt aan het voortbestaan van soorten die al worstelen om te overleven. Het is de hoogste tijd dat er een standpunt wordt ingenomen tegen de trofeejacht op bedreigde soorten," zei Sylvie Kremerskothen Gleason, landendirecteur van HSI / Europa in Duitsland,

Dr. Jane Goodall DBE, oprichter van het Jane Goodall Institute en VN-vredesambassadeur, doet ook een beroep op de verantwoordelijken en verklaart: "Het feit dat jachttrofeeën van zeldzame en bedreigde soorten nog steeds legaal is, is absoluut schokkend! Stop alstublieft met de verkoop van georganiseerde trofeejachtreizen in het kader van de Jagd &Hund-beurs in Dortmund. Steun daarmee de bescherming van de soort!"  

Het Wildlife Animal Protection Forum South Africa, een coalitie van niet-gouvernementele organisaties in Zuid-Afrika die een belangrijke staat is voor veel bejaagde soorten, sprak zich ook uit tegen de jachtbeurs en schreef een open brief aan de burgemeester van Dortmund. De brief werd ondertekend door meer dan 90 ondersteunende organisaties, voornamelijk uit Zuid-Afrika, waaronder leden van het forum en van het Pro Elephant Network, en werd onderschreven door wereldberoemde natuurbeschermers, dierenartsen voor dieren in het wild, internationale hoogwaardigheidsbekleders, politici en milieuadvocaten.  

Trofeejacht is een vorm van "entertainment" geworteld in rijkdom en praal die resulteert in zowel ernstige gevallen van dierenschade als verreikende schadelijke biologische en ecologische gevolgen. Toch worden in Afrika jaarlijks meer dan 120.000 dieren gedood door jagers op groot wild. De EU is de op een na grootste importeur van jachttrofeeën van internationaal beschermde soorten, na de Verenigde Staten. Duitsland is veruit de grootste importeur binnen de EU.  

HSI/Europe is vooral bezorgd over de promotie door de trofeejachtindustrie van onmenselijke moordmethoden die worden geadverteerd op de Jagd &Hund-beurs. De organisatie heeft al meerdere reisaanbiedingen geïdentificeerd voor jachten die op de beurs worden verkocht en die jachtmethoden promoten die in Duitsland verboden zijn vanwege hun onmenselijke aard, zoals boogjacht. Het lijkt er ook op dat veel verkopers al in overtreding zijn van tentoonstellingsvoorschriften die duidelijk stellen dat het op de markt brengen van "schietmogelijkheden" verboden is voor gefokte dieren, evenals voor dieren die in gesloten gebieden worden gehouden, de zogenaamde ingeblikte of in gevangenschap jaag. Er werden echter verkopers geïdentificeerd die reclame maken voor ingeblikte jachtreizen die voorafgaand aan de beurs te koop zijn. 

Trofeejacht ondermijnt internationale inspanningen om bedreigde soorten te beschermen, stimuleert de wereldwijde vraag naar dierlijke onderdelen en producten en stelt de ethiek rond sportjacht als een vorm van duurzaam gebruik in vraag. Dit wordt benadrukt in een brief die de IUCN Ethics Specialist Group aan de Duitse regering heeft gestuurd en waarin wordt opgeroepen om een einde te maken aan de Duitse invoer van jachttrofeeën van gereguleerde soorten.

In de verkiezingscampagne van 2020 beloofde burgemeester Westphal, als hij aantrad, een ethische commissie op te richten om de kwestie van de trofeejacht en de bijbehorende marketing op de beurs objectief te onderzoeken. Tot op heden is deze ethische commissie niet benoemd.  

Veel regeringen en marktleiders ondernemen al actie om hun betrokkenheid bij de trofeejachtindustrie te beëindigen. Enkele van 's werelds grootste reisaanbieders, waaronder Booking.com, TripAdvisor en Expedia Group, riepen de Zuid-Afrikaanse regering op om een einde te maken aan de trofeejacht en zich te concentreren op een natuurvriendelijke toekomst.

Er zijn ook meer dan 170 NGO's van over de hele wereld die oproepen tot een einde aan de trofeejacht, en het Europees Parlement heeft zich onlangs uitgesproken voor een EU-breed verbod op de invoer van jachttrofeeën. Nederland, Finland en Frankrijk verbieden al de import van jachttrofeeën van bepaalde soorten. Het Verenigd Koninkrijk, België, Italië, Spanje en Polen bespreken dit ook. Daarnaast trok Duitsland zich rond de jaarwisseling terug uit de International Hunting Council CIC. Westfallenhallen moet er ook rekening mee houden dat in Italië de IEG Italian Exhibition Group SpA onlangs de grootste jachtbeurs van hun land heeft geannuleerd, wat het conflict met de ecologische waarden van het bedrijf benadrukt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten