Nertsen komen per diertransport aan bij een nertsenfokkerij in Thyholm, Ringkobing, Denemarken, 14 januari 2023, credit: Ritzau Scanpix / Bo Amstrup via Reuters
Het verbod op het fokken van nertsen is in Denemarken opgeheven en de eerste dieren zijn aangekomen op boerderijen in het land. De regering voerde het verbod in 2020 in nadat het 17 miljoen nertsen had gedood uit angst voor de verspreiding van het coronavirus door de dieren.
Een paar jaar geleden waren de diertjes opgesloten voor hun vacht in Denemarken Pootjes op ijzerdraad. Nu gaat dit weer gebeuren. Arme diertjes. 'Zie de mens' een quote van de filosoof Arthur Schopenhauer de man had een hekel aan mensenNa een verbod van twee jaar kondigde Denemarken aan dat de nertsenhouderij vanaf januari 2023 weer zou worden toegestaan. IJsland stuurde 2.000 nertsen naar Denemarken om een nieuwe broedpopulatie te creëren. Ook nertsen uit Finland, Polen en Spanje worden naar Denemarken gestuurd.
Dierenwelzijnsorganisaties steunden het verbod in 2020, maar voegden eraan toe dat de industrie moet worden verboden "uitsluitend rekening houdend met het welzijn van de dieren".
"Voor de regering ging het alleen over de volksgezondheid als het gaat om de kwestie van de nertsenfokkerij in Denemarken", zei minister van Landbouw Rasmus Prehn eerder in een verklaring.
Voordat alle nertsen in 2020 werden gedood, was de nertsenhouderij een belangrijke industrie in Denemarken, met meer dan 1.200 nertsenbedrijven in het land. Deze boerderijen waren verantwoordelijk voor de productie van een groot deel van 's werelds nertsenbont dat werd gebruikt in kleding en andere luxegoederen.
Maar de industrie heeft kritiek gekregen van dierenrechtenactivisten, vanwege de omstandigheden waarin nertsen worden gehouden. De dieren worden hun hele leven in kleine bedrade kooien gehouden.
Naast zorgen over dierenwelzijn, is de nertsenhouderij ook bekritiseerd vanwege de impact op het milieu. Nertsenbedrijven kunnen grote hoeveelheden afval en verontreinigende stoffen produceren, waardoor lokale ecosystemen en waterbronnen worden geschaad.
In augustus was de Copenhagen Fashion Week, die plaatsvindt in de hoofdstad van Denemarken, voor het eerst bontvrij. Andere bekende modeweken als Helsinki, Oslo en Amsterdam hebben bont al verboden.
In het afgelopen jaar hebben Moncler, Dolce &Gabbanna, Saint Laurent, Gucci, Balenciaga en andere grote modemerken ook aangekondigd dat ze zouden stoppen met de verkoop van bont.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten