woensdag 29 april 2015

Snavel kappen bij kippen zonder verdoving zeer pijnlijk gelukkig binnenkort verboden ( video )Video:met dank aan www.ciwf.nl :

Snavel kappen

Door de kale omgeving en de nabijheid van andere hennen, gaan de hennen vaak aan elkaars veren pikken. Dit kan zelfs tot kannibalisme leiden. Bij veel hennen wordt daarom een deel van de snavel 'gekapt'. Dat is een pijnlijke ingreep, die wordt uitgevoerd als de kuikens een paar dagen oud zijn. Dit veroorzaakt ernstige, soms blijvende pijn. www.ciwf.nl


Platform hele snavels opgericht

 
Het ‘Platform hele snavels’ is donderdag 23 april in het Limburgse Oirlo opgericht. In het overlegplatform werken diverse mensen uit de pluimveesector samen om kennis over en ervaring met het houden van hennen met hele snavels te delen en om dubbel onderzoek te voorkomen.
 
De gehele pluimveehouderij gaat binnen enkele jaren over op het houden van kippen met hele snavels omdat dit wettelijk verplicht wordt. Ook verwachten deskundigen dat supermarkten of keurmerken dit al eerder gaan eisen.
Bij de oprichting waren ruim 30 mensen aanwezig die allemaal deelnemen aan het overlegplatform. Zeven pluimveehouders zijn betrokken bij het plaform. Ook nemen dierenartsen en adviseurs van voerfirma’s, broederijen, fokkerijen, premixleveranciers, stalinrichters en eierhandelaren deel aan het platform.

Drie vakgroepen

Tijdens de eerste bijeenkomst is onder meer gesproken over de opzet van het platform. Er is besloten een drietal vakgroepen op te richten met elk een eigen specialisatie, namelijk:
  • Voeding en nutritie
  • Opfok en fokkerij
  • Inrichting en licht, ventilatie
Iedere vakgroep gaat een aantal aandachtsgebieden uitwerken in de aankomende weken. Eind juni is de volgende gezamenlijke bijeenkomst van het platform waarbij de groepen hun kennis delen. De initiatiefnemers van het overlegplatform willen de kennis die ze binnen het platform opdoen sectorbreed delen. Hoe en wanneer ze dat willen doen, is nog niet bekend.
 
Tekst:Tom Schotman
 
 
 
 

1 opmerking:

  1. Jammer en eigenlijk schandalig dat elke verbetering altijd jaren en jaren moet kosten. Ok, de bedrijfstak moet de kans krijgen om over te schakelen maar 9 vd 10 keer wordt de deadline telkens weer verzet. In de tussentijd speelt zich 24/7 gruwelijk lijden af voor een goedkopp stukje vlees. De mensen betalen maar wat meer en anders eten ze maar wat minder. Je zou geen doodgemarteld vlees op je bord moeten willen. Denk daar eens aan voor je gaat slapen :[

    BeantwoordenVerwijderen