zondag 26 april 2015

Vleeskuikens lijden aan dysbacteriose, coccidiose, enteritis en hepatitis....eet smakelijk

Masterplan Antibioticareductie opgedragen door Staatssecretaris Dijksma mede oorzaak zieke dieren. Maar terug naar meer antibiotica veroorzaakt zieke mensen. MRSA, ESBL dus toch maar geen vlees eten ??

Meer problemen met enterococcen bij vleeskuikens’
 
 
Te ziek om op te staan
 
Vleeskuikens hadden de afgelopen jaren meer last van kreupelheid als gevolg van Enterococcus cecorum . Daarnaast hadden vleeskuikens afgelopen jaren ook relatief vaak last van darmproblemen, zoals dysbacteriose en coccidiose.
 
Dat vertelde pluimveedierenarts Naomi de Bruijn van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandagavond 20 april in Heteren tijdens de openbare vergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De GD brengt uitbraken van dierziektes in kaart en De Bruijn blikte terug op dierziektes die de afgelopen 15 jaar veel voorkwamen bij vleeskuikens. „De  afgelopen jaren hadden de dieren meer last enterococcen, met name van enterococcen cecorum”, vertelde de pluimveedierenarts.
In het verleden werd bij een deel van de vleeskuikenkoppels het antibioticum Lincospectin ingezet, om kreupelheid veroorzaakt door enterococcen te voorkomen. Dit is echter binnen de uitvoering van het Masterplan Antibioticareductie van de sector niet meer toegestaan. De GD gaat de komende jaren onderzoek doen naar enterococcen omdat er nog veel onbekend is over de oorzaken en oplossingen.

DysbacterioseZieke kippen naar de slacht

„Het grootste gedeelte van de darmproblemen bij vleeskuikens wordt veroorzaakt door dysbacteriose”, zegt De Bruijn. „Bij dysbacteriose hebben negatieve darmbacteriën een overwicht in het maagdarmkanaal van een kuiken. Dit leidt tot natte mest en strooisel dat dichtslaat. Ook kan er slijm in de mest komen. Daarnaast kampten vleeskuikens ook met de darmproblemen coccidiose, enteritis en hepatitis.”

Andere ziektes die de afgelopen 15 jaar voor problemen zorgden bij vleeskuikens waren IB, ILT en Gumboro (DV86). „In 2007 zijn bijvoorbeeld 28 ILT-uitbraken bij vleeskuikens gemeld bij de GD en in 2014 waren dat er 15”, vertelt De Bruijn. Vorig jaar was in het Duitse Emsland rondom de plaats Meppen ook een grote uitbraak van ILT.
 
Tekst:Tom Schotman
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten