zaterdag 21 maart 2015

Dieren in de vee-industrie vaker ziek door minder antibiotica gebruik ( Eet smakelijk )


 
Video www.ciwf.nl

Vee vaker ziek door minder antibiotica    

 
DEN HAAG - Varkens, kippen en vleeskalveren worden volgens dierenartsen en veehouders vaker ziek, omdat boeren worden gedwongen steeds minder antibiotica te gebruiken.
 
 
Onder druk van de politiek is het antibioticagebruik in de veehouderij de afgelopen 5 jaar meer dan gehalveerd. Boeren en dierenartsen stellen dat de ondergrens is bereikt. "Nog meer druk om antibioticagebruik terug te dringen, leidt ertoe dat de gezondheid en het welzijn van dieren verder in het nauw kan komen”, zegt Maartje Kramer, bestuurder van dierenartsenorganisatie KNMvD.


Volksgezondheid

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft ‘signalen ontvangen’ dat veehouders met meer zieke dieren kampen, laat haar woordvoerder weten. "Ze zal onderzoek laten doen naar de gevolgen van het beleid om antibiotica te verminderen op de gezondheid en het welzijn van dieren. Het belang van de volksgezondheid staat voorop."

De antibiotica die nodig zijn om dieren die in grote aantallen dicht op elkaar leven gezond te houden, zijn voor de gezondheid van mensen juist een risico. Want de grote hoeveelheid antibiotica die in de stallen wordt gebruikt, leidt ertoe dat bacteriën er resistent voor worden.

Resistente bacteriën

 "Vanuit een menselijk perspectief zou antibiotica in de veehouderij tot een absoluut minimum moeten worden gereduceerd”, zegt arts en hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans. "Antibiotica resistente bacteriën die in stallen ontstaan, zijn voor ziekenhuizen een serieus probleem."
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten