zondag 15 maart 2015

Jaarlijks 70.000 kilo antibiotica gebruikt in de veehouderij....bekijk de film hoe het anders kan en MOET

Tetracyclines verstoren stofwisseling in dieren en planten

De ontwikkeling van planten en dieren raakt ernstig verstoord als ze leven in een omgeving waar veel resten van bepaalde antibiotica (tetracyclines) aanwezig zijn. Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland blijkt dat wormen en fruitvliegen klein blijven en minder nakomelingen produceren. Het plantje 'de zandraket' groeit minder goed als er in de bodem veel sporen van antibioticum te vinden zijn.

Volgens AMC-onderzoeker dr. Riekelt Houtkooper is het de eerste keer dat dit verband op deze schaal wordt aangetoond. Het is bekend dat ruimhartig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie van de bacteriën waardoor het middel in patiënten minder effectief wordt. Ook beïnvloedt het medicijn de darmflora. "Nu laten we zien dat tetracyclines, waarvan alleen al in Nederland vooral in de veehouderij zo’n 70.000 kilo per jaar wordt gebruikt, ook planten en dieren beïnvloedt door verstoren van de stofwisseling."

Dat er een dergelijk verband zou bestaan, is niet zo vreemd. Antibiotica richten zich op bacteriën en zijn een belangrijke behandeling tegen bacteriële infecties. De mitochondriën in cellen, zeg maar de energiecentrales, zijn tijdens de evolutie ontstaan uit bacteriën. Hierdoor zijn ze ook gevoelig voor bepaalde soorten antibiotica zoals de tetracyclines. Een andere soort veelgebruikt antibioticum, penicilline, heeft geen effect op de mitochondriën.

Het effect van tetracyclines op de groei van organismen was tot nu toe niet goed in experimenten bestudeerd. De onderzoekers hebben de groei van de plant zandraket in kaart gebracht en de wortels en bladeren ontwikkelen zich in een testopstelling minder goed naarmate er meer resten van antibioticum in de bodem zitten. Laboratoriumwormen en fruitvliegen blijven kleiner en krijgen minder nakomelingen bij toenemend antibioticumgehalte. Ook muizen die worden blootgesteld aan een antibioticakuur ondervinden hier last van. In al deze organismen is dit toe te wijzen aan het verstoren van de stofwisseling.

Met deze publicatie wordt de rol van antibiotica en gezondheid gecompliceerd. Eerder werk van dezelfde onderzoekers toonde aan dat deze antibiotica de levensduur van laboratoriumwormen verlengen. Houtkooper: "Deze antibiotica werken dus enerzijds levensverlengend, maar er is ook een andere kant van de medaille." Hoewel de antibiotica effecten hebben op planten en dieren, weet Houtkooper niet of de hoeveelheid antibioticum in bodem en grondwater zo hoog is dat organismen in de vrije natuur al schade ondervinden. "In de veehouderij wordt het medicijn veel gebruikt en de resten eindigen voor een deel in de mest van dieren. Er is echter nog weinig bekend over hoeveel tetracyclines in het milieu eindigen. Dit moet nader worden onderzocht."

Zie voor meer informatie de studie Tetracyclines Disturb Mitochondrial Function across Eukaryotic Models op de site van Cell Reports.

bron: AMC, 12/03/15
Zie hoe het anders kan en MOET

Link naar film:

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/122017090?title=0&byline=0&portrait=0" width="500" height="281" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="https://vimeo.com/122017090">One Single Planet - deel 5: voedsel (met slotwoord)</a> from <a href="https://vimeo.com/ngpf">Nicolaas G. Pierson Foundation</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

One Single Planet

.

One Single Planet is de vierde documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation.  In deze film, over de grote duurzaamheidsproblemen die onze planeet bedreigen en de mogelijke oplossingen om de aarde leefbaar te houden voor komende generaties, sprak Marianne Thieme met toonaangevende wetenschappers, beleidsmakers en denkers over de metafoor van astronaut Wubbo Ockels, die de aarde vergeleek met een uit koers geraakt ruimteschip met 7 miljard opvarenden.

Aan de hand van het wereldvoedselprobleem, de wereldwatercrisis, zoönosen en het biodiversiteitsprobleem, denken wetenschappers mee over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de systeemcrisis die de wereld in zijn greep houdt.

Marianne Thieme: “Het is opmerkelijk dat een autofabrikant als Volvo zich in reclamezendtijd meer lijkt te bekommeren over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen dan politici dat doen in verkiezingsdebatten. Traditionele politici beperken zich tot een zeer kortzichtig en eenzijdig mensbeeld, zonder toe te komen aan een wereldbeeld waarin plaats is voor mededogen en duurzaamheid. Ik vind dat er eindelijk in breder perspectief over oplossingen gedacht moet worden en hoop zeer dat deze documentaire daartoe een aanzet kan geven”.

In de documentaire One Single Planet komen opinieleiders en wetenschappers aan het woord, zoals Vandana Shiva, Prof. Arjan Hoekstra, VN voedselrapporteur Dr. Hilal Elver, Prof. Hans Zaaijer, Prof. Jan Willem Erisman.

De documentaire beleefde haar  wereldpremière op woensdag 11 maart 2015 in het door studenten bezette Maagdenhuis in Amsterdam

 

1 opmerking:

  1. 'One Single Planet' is m.i. meer van hetzelfde. (na: Meat the Truth & Sea the Truth).

    Het bekende doemdenken van christensekten, zoals Marianne Thieme d'r Zevendedagsadventisten.

    Iets heel anders, zoals een docu over dierproeven, is blijkbaar een brug te ver.

    BeantwoordenVerwijderen