maandag 27 januari 2014

Een bijzondere verhuizing.....Antoine en Bingo zijn geëimigreerd naar Spanje ( 16 foto's )Een impressie 'Rondje AAP', een wandeling rond het terrein. Beslist de moeite waard. Gewoon even bellen om een afspraak te maken

http://www.aap.nl/actueel/nieuws/bijzondere-verhuizing-chimpansees-aap-naar-primadomus.html  Foto's

Bijzondere verhuizing chimpansees AAP naar Primadomus   http://www.aap.nl/primadomus-spanje.html      Via deze link veel info over de apenopvang in Spanje

       
Bingo vlooit AntoineVorige week emigreerden chimpansees én beste vrienden Antoine en Bingo naar Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Een bijzonder moment, want Antoine woonde al 22 jaar bij AAP. Door de verhuizing kan AAP andere in nood verkerende chimpansees redden én opvangen. Directeur David van Gennep: “Het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van dieren die we zo lang hebben opgevangen. Maar we gunnen Antoine en Bingo een welverdiend pensioen onder de Spaanse zon.”
De twee chimpansees zijn uit Almere vertrokken en gingen een reis van zo’n 26 uur tegemoet, op naar een zonnige toekomst! Onderweg werden de dieren regelmatig gevoerd, gecontroleerd en indien nodig gerustgesteld door verzorgers die ze goed kennen. Naar verwachting zullen ze vrijdagavond aankomen in hun nieuwe, ruime verblijf in Spanje.

Antoine en Bingo

AntoineDe chimpansees gaan een toekomst tegemoet die in schril contrast staat met de situaties waaruit Stichting AAP ze ooit redde. Antoine, nu 37 jaar oud, leefde meer dan tien  jaar in een bevuilde kelder in een Belgisch landhuis. Zijn excentrieke eigenaresse hield hem al die tijd gescheiden van vrouwtjeschimpansee Prudence, waardoor geen van beiden leerde met soortgenoten om te gaan. Toen ze in 1991 bij AAP kwamen, maakte Prudence echter snel nieuwe vrienden. Voor Antoine bleek dat allemaal wat moeilijker. Jarenlang liet hij geen andere chimpansees toe, totdat Bingo er vijf jaar geleden in slaagde om zijn hart te veroveren. De 44-jarige Bingo is zeer sociaal en speels, wat bijzonder is voor een dier dat zo lang zonder soortgenoten heeft geleefd. Want nadat hij in 1974 door een rondreizend circus werd achtergelaten op een marktplein, leefde hij zo’n 30 jaar in eenzaamheid in een Italiaanse stadsdierentuin. In 2004 haalde AAP hem naar Almere.

Beste vrienden

BingoDe afgelopen jaren heeft de vrolijke Bingo al heel wat chimpansees met een traumatisch verleden laten zien hoe het is om weer aap te zijn. Maar met Antoine bleek het wel erg goed te klikken. De twee werden beste vrienden. Regelmatig rennen ze speels achter elkaar aan en proberen elkaars voeten te pakken tijdens het lopen. Ook hebben de mannetjes de grootste lol tijdens het kietelen, waarbij ze hardop schaterlachen. Op z’n chimpansees natuurlijk. Ontroerende taferelen bij AAP die binnenkort in de grote, groene verblijven van Primadomus in Spanje worden voortgezet. Waar Antoine bovendien voor het eerst sinds jaren zijn jeugdvriendin Prudence zal terugzien. Zij behoorde tot de eerste groep chimpansees die naar de Spaanse vestiging verhuisde, vlak na de opening van Primadomus in 2009.

Betere wetgeving in Europa

Helaas worden in Europa nog steeds veel apen zoals Bingo en Antoine als huisdier gehouden. Daarom lobbyt AAP samen met buitenlandse collega-organisaties voor goede wetgeving in Europese landen, waardoor het houden van apen - net als in Nederland – wordt verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten