donderdag 9 januari 2014

Ik had het al voorspeld het gebruik van antibioticum in de veeindustrie is in het zwarte circuit terecht gekomen


761 kalveren weggehaald om illegaal antibioticum

Bij een Overijsselse kalverhouder zijn dinsdag 761 kalveren weggehaald, nadat eerder al bij 54 kalveren het gebruik van een verboden antibioticum was vastgesteld. De dieren worden afgemaakt en hun vlees wordt vernietigd, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.
 
De 54 kalveren waarbij het gebruik eerder al was vastgesteld, werden eind vorige maand afgevoerd. De dieren die dinsdag zijn meegenomen, zijn van dezelfde leeftijdsgroep als de 54 en hebben hetzelfde voer gegeten. Daarom wordt ervan uitgegaan dat ook zij het verboden middel binnen hebben gekregen.

Het bedrijf telde in totaal zo’n 2400 kalveren. De overgebleven dieren worden nog onderzocht.
Het gevonden antibioticum mag niet worden gebruikt bij voedselproductie omdat er van het middel geen veilige zogenoemde residugrens voor de volksgezondheid vastgesteld kan worden. Het bedrijf staat nog steeds onder toezicht en en mag geen dieren afvoeren naar het slachthuis.

Het gebruik van het verboden middel kwam aan het licht bij een reguliere controle van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector. Die geeft verdachte uitslagen van urinemonsters aan de NVWA door, zodat die aanvullend onderzoek kan doen en maatregelen kan nemen

 Bron: met dank aan het Nederlands Dagblad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten