maandag 12 mei 2014

3 Ontroerende foto's: "weinig verschil tussen mensenmoeders en apenmoeders. Ze rouwen op de zelfde manier
Ze hield haar dode kindje stevig tegen haar borst gedrukt. De moederaap snoof en staarde met pijnlijke blik naar het lichaampje. Ze rouwde. En dat duurde een paar dagen lang. Natuurfotograaf Andrew Walsmley wist de kuif zwarte makak en haar dode babyaapje in IndonesiĆ« te volgen en in beeld te vangen. 'Het was erg heftig om te zien', zegt hij.  
"De moeder liep voorbij en ik zag dat ze een jong tegen haar borst gedrukt hield. Maar de poten hingen slap en sleepten over de grond, in plaats van dat zij om de middel van de moeder waren geslagen."
Andrew Walsmley tegen Daily Mail :
 
"Als je dit gedrag ziet, realiseer je je opeens dat er weinig verschillen zijn tussen deze apen en ons mensen. Het gaat om een moeder wiens kind is overleden. Dan maakt de soort niet meer uit"
 
Nogmaals Walsmley :
 
"Het verdrietige tafereel vond plaats in het Tangkoko Natuurreservaat in Sulawesi, Indonesiƫ. De kuif zwarte makak liep dagen rond met het lichaampje in haar armen. Fotograaf Andrew Walsmley was getuige."

'Poten sleepten over de grond'


'De moeder liep voorbij en ik zag dat ze een jong tegen haar borst gedrukt hield. Maar de poten hingen er slap bij en sleepten over de grond, in plaats van dat zij om de middel van de moeder heen waren geslagen', zegt Andrew Walsmley tegen de Daily Mail. Die Britse krant toont ook de foto's die Walsmley van het voorval maakte.

'Soms zat ze daar maar alleen. Ze aaide haar baby, keek het jonge dier aan en zat dan een kwartier lang stil. Soms knuffelde ze haar kindje.' Niet veel later naderde een mannetjesaap. Hij probeerde de dode baby aan te raken. De moederaap liet haar tanden zien en greep de andere aap vast. Ze verdedigde haar kind.'Weinig verschil tussen aap en mens'

'Het was erg heftig om te zien. We waren er een uur. We zaten daar en keken toe. Als je dit gedrag ziet, realiseer je je opeens dat er weinig verschillen zijn tussen deze apen en ons mensen. Het gaat om een moeder wiens kind is overleden. Dan maakt de soort niet meer uit', zegt de fotograaf.

Nadat Wamsley en de rest van zijn team het nationale park hadden verlaten, sleepte de zwarte makak nog twee dagen met haar baby rond. Daarna liet ze los.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten