zondag 4 mei 2014

Het Europees Parlement wil van plastictasjes af......zijn papierentasjes milieuvriendelijker?


 
Als ik de neiging heb om een plastic tasje te aanvaarden denk ik even aan deze foto die op mijn PC scherm staat.

Eerder deze maand besloot het Europees Parlement dat het verboden wordt voor winkels om gratis plastic tasjes weg te geven. Op die manier moet het aantal plastic tasjes in Europa binnen vijf jaar tijd met 80% worden teruggedrongen. In het aprilnummer van OneWorld gingen we op zoek naar het hoe en wat van plastic tasjes.
Groen doen – De meeste plastic tasjes zijn gemaakt van aardolie. Er zijn ook tasjes van bioplastic, met maïs, suikerriet of aardappels als grondstof. In het buitenland (en soms in Nederland) komen tasjes voor van oxo-degradeerbare kunststof, dat niet gerecycled of gecomposteerd kan worden.
 
Welke grondstoffen zijn er voor plastic tasjes?
  • PLA gemaakt van zetmeel. Composteerbaar maar niet recyclebaar. 
  • BIO-PE gemaakt van suikerriet. Niet composteerbaar, wel recyclebaar. 
  • PE staat voor ‘polyethyleen’ en is gebaseerd op olie. Grondstof van de meeste tasjes, recyclebaar. 
  • PP vergelijkbaar met PE, maar wordt meestal gebruikt voor sterkere tasjes. Recyclebaar. 
  • PET bekend van frisdrankflesjes, maar ook grondstof van de wat stevigere plastic tassen. Recyclebaar.  
De productie van een plastic tasje
 
China of Europa


Korrels van aardolie- of zetmeelplastic worden gesmolten en vervolgens in een ‘extruder’ onder hoge druk tot folie geperst. Deze folie wordt eventueel bedrukt en daarna tot tasjes gevouwen. De naden en handvaten worden met hitte ‘gelast’. De meeste tasjes worden in China geproduceerd en kosten ongeveer 6 eurocent per stuk.
Fabricage in Europa is hetzelfde als in China maar veel duurder: alleen de folie kost al bijna 8 eurocent. Het televisieprogramma De Rekenkamer rekende uit dat er ongeveer 32 kg kunststofkorrel nodig is voor duizend tasjes. PE-korrels kosten ongeveer € 1,60 per kg. Daarbij komt de kleurstof voor het bedrukken (€ 0,20 per kg grondstof), 60 tot 70 eurocent per kg aan proceskosten en ongeveer 5 eurocent voor het transport. Dat betekent dat duizend tasjes ongeveer € 79,- aan materiaal kosten.

20 kilo in een tasje


Circa 40 procent van de plastic tasjes wordt hergebruikt als tas of bijvoorbeeld pedaalemmerzakken. Er is weinig verschil tussen een tasje van 10 cent en een steviger tas van 29 cent: beide kunnen ongeveer 20 kilo dragen.
Verbruik in Nederland
Volgens Milieu Centraal verbruiken Nederlanders 260 kunststof tasjes per persoon per jaar: 5 per week, voor heel Nederland in totaal 4,3 miljard.
  • 21 stuks per persoon per jaar verkocht in supermarkten  
  • 1 mld totaal aantal gratis tasjes per jaar in alle winkels in Nederland  
  • 12 tot 20 minuten is de gemiddelde levensduur van een plastic tasje  

Alternatieven voor plastic

Brits onderzoek wees uit dat papieren en bioplastic tassen slechter voor het milieu zijn dan plastic tasjes. Papieren tasjes zijn een stuk zwaarder en worden bijna nooit hergebruikt. In deze milieuvergelijking is niet meegenomen dat de plastic tassen kunnen bijdragen aan de plastic soep: plasticresten in zee.

Compost niet altijd het beste

Bioplastic kan gecomposteerd worden, maar gooi het nooit op je eigen composthoop, want de compostering moet industrieel gebeuren. Van afbreekbare bioplastics ontlopen de milieuscores tussen verbranden, recyclen en composteren elkaar overigens heel weinig. Het voordeel van compostering is klein, omdat deze plastics uiteenvallen in CO2 en water. 
Tekst met dank aan:Loethe Olthuis www.oneworld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten