donderdag 29 mei 2014

Dijksma wil kippenabortus want jaarlijks worden in Nederland 45 miljoen haantjes versnipperd of vergast


www.waardelozehaantjes.nl

Alternatieve methode om doden eendags haantjes te stoppen

Omdat ze nutteloos zijn voor de pluimveesector, worden in Nederland jaarlijks 45 miljoen eendags haantjes gedood. De Dierenbescherming wil dat hier zo snel mogelijk een einde aan komt en heeft haar steun toegezegd aan een alternatieve methode waarmee het geslacht van de kuikens al in het ei kan worden vastgesteld. 


Omdat haantjes als volwassen dieren geen eieren produceren en ze niet snel genoeg groeien in vergelijking met de op groei gefokte vleeskuikens, zijn ze overbodig in de pluimveesector. Alle uitgekomen kuikens worden daarom handmatig geselecteerd op geslacht, waarna de haantjes massaal worden vergast. Jaarlijks gaat het in ons land om 45 miljoen dieren. Het Leidse biotechbedrijf In Ovo ontwikkelt momenteel een methode waarmee het geslacht van de kuikens al in het ei kan worden vastgesteld, zodat de haantjes zo snel mogelijk uit het broedproces kunnen worden gehaald. Dit voorkomt veel leed en stress bij de dieren.Intentieverklaring ondertekendNiet alleen de Dierenbescherming, ook staatssecretaris Sharon Dijksma en een aantal organisaties uit de pluimveesector ondertekenden een intentieverklaring met als doel om de geslachtstest voor kippen zo snel mogelijk gebruiksklaar te hebben. Eerder dit jaar maakten we al duidelijk dat het genetisch manipuleren van kippen geen alternatief is, omdat het de intrinsieke waarde van de dieren aantast. De geslachtstest van In Ovo http://inovo.nl/?srcView=news_list&view=media_item&page=7&media=87 is de meest realistische oplossing, die op grote schaal en binnen een redelijke tijd kan worden toegepast. Voorwaarde is wel dat er gestreefd blijft worden naar het steeds vroeger en minder invasief maken van de methode. De kennis die in dit onderzoek is vergaard, wordt beschikbaar gesteld voor de gehele pluimveesector.

 
    
       
 

4 opmerkingen:

 1. De basis ligt aan een doorgedraaide, totaal gevoelloze maatschappij met een niet te stuiten overconsumptie !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook onwetendheid speelt een rol. Lees ik bij reacties van dit op nujij.nl Mensen schrikken. Vervolgens eten ze gewoon kip. Je kunt het ook niet maken tegenover de honger in de wereld. Het is ethisch onaanvaardbaar.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een waardevolle reactie van Aleid Stoel:

  "Zo`n 15 jaar geleden was ik bij een boer die eendagshaantjes (manlijke kuikens uit eieren van LEGHENNEN) kocht en in een ruime stal opfokte tot consumptiehaantjes. Niks plofkippen, niks hongerende ouderdieren en niks verkwisting. Waarom wordt dat niet op grote schaal gedaan?"
  BeantwoordenVerwijderen