donderdag 1 mei 2014

Hond Sasha krijgt postuum de hoogste Britse onderscheiding. Medailles voor heldhaftige dieren moet kunnen of niet ?

Typisch Engels !!Soldaat Kenneth Rowe met labrador Sasha. © kos.  Bron BBC

Een legerhond die samen met zijn baasje in Afghanistan om het leven kwam, krijgt postuum een Dickin medaille, de hoogste Britse onderscheiding voor een dier. Labrador Sasha was dan ook heel bijzonder.
De vier jaar oude labrador, die was opgeleid om explosieven op te sporen, redde het leven van vele burgers en soldaten. Sasha liep telkens voorop in de patrouille om de veiligste route te zoeken.

'Het doorzettingsvermogen van Sasha kende in uiterst moeilijke omstandigheden werkelijk geen grenzen', aldus de PSDA, de organisatie die de medaille uitreikt. 'Haar attitude gaf de soldaten een morele boost. Zij geloofden rotsvast in de skills van Sasha om explosieven te vinden en verbonden hun lot aan dat van haar.'

Beste duo

'De labrador vond ontelbare granaten, bermbommen, mijnen en wapens waardoor ze zo oneindig veel betekende voor burgers en soldaten.' In 2008 werd ze toevertrouwd aan de 24-jarige Kenneth Rowe. Het duo stond bekend als de beste in zijn soort in de regio Kandahar. Helaas kwam Sasha samen met haar baasje in een hinderlaag van de taliban terecht. Ze stierven zij aan zij op 24 juli 2008.

De labrador is het 65ste dier dat de hoogste Britse onderscheiding te beurt valt sinds de lancering in 1943. Andere 'winnaars' waren onder meer 32 postduiven tijdens WOII, drie paarden en een kat.

Oud bericht uit het AD  2007

Medaille voor heldhaftige dieren

                           
LONDEN - Ruim zestig heldhaftige dieren krijgen op 13 december een militair eerbetoon in Groot-Brittannië.
Tijdens de ceremonie op een dierenbegraafplaats in Ilford bij Londen zullen ook Nederlandse helden uit de Tweede Wereldoorlog worden geëerd.

Dat maakte de grootste veterinaire liefdadigheidsorganisatie van Groot-Brittannië, de PDSA, bekend. Het eerbetoon aan de 26 honden, drie paarden, 32 duiven en een kat vindt plaats om de restauratie van de PDSA-begraafplaats te vieren. De dieren redden duizenden mensen het leven in oorlogs- en vredestijd. Zij werden door de PDSA onderscheiden met de Dickin Medaille.

Voor hun inzet voor Nederland ontvingen een hond die mijnen opspoorde en vijf postduiven het ’Victoriakruis voor dieren’. De hond Ricky was betrokken bij het opruimen van mijnen langs kanalen in Nederweert (Limburg). Toen hij door een explosie gewond raakte, bleef hij rustig om niemand in gevaar te brengen.

De duiven Flying Dutchman en Tommy hielpen geheim agenten, Dutch Coast werd onderscheiden voor een vlucht van 7,5 uur over honderden kilometers waardoor Britse militairen in 1942 uit de Noordzee konden worden gered. De postduif William of Orange (Willem van Oranje) leverde in recordtijd cruciale informatie over de geallieerde landing in september 1944 in Arnhem.

Op de gerenoveerde dierenbegraafplaats liggen een tiental Dickin-winnaars, maar niet de Nederlandse helden

   


2 opmerkingen:

 1. Men moet geen dieren misbruiken. Daar is geen enkel excuus voor. Geweten sussen met tierelantijnen maakt het eerder nog erger.
  Het leger heeft legio technieken die dieren kunnen vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja okay Barend dat is ook een goed argument. Ik heb meer last van het idee medailles te geven aan dieren. Het slaat voor mijn gevoel ook nergens op. Het dier heeft er niets aan maar het sust het geweten en de emoties van vooral mensen in de UK. Ik kom uit Australië en heb dit soort uitwassen van huis uit meegekregen en het stuit me tegen de borst. Maar je hebt gelijk laten we dieren nergens voor misbruiken ook niet in het leger.

   Verwijderen