dinsdag 27 mei 2014

Emotionele taferelen :Eigenaren van dieren in de Balkan krijgen na overstromingen hulp ( veel foto's )


Bericht van www.vier-voeters.nl :

Noodhulp aan dieren in de Balkan 

                                                                              

Update 26 mei - Epidemiepreventie

Inmiddels hebben meer dan 600 mensen zich geregistreerd om voedsel te krijgen voor hun dieren. Ons team heeft al 60 ton voedsel verstrekt voor de runderen, varkens en kippen, alsmede katten en honden. 

Tien dagen na de overstromingen is het gebied in en rond Obrenovac nog steeds deels afgesloten en veel mensen mogen nog niet terugkeren naar hun huizen. Gezelschapsdieren die zijn achtergelaten kunnen alleen overleven met de hulp van vrijwilligers en VIER VOETERS; de enige dierenwelzijnsorganisatie die is toegelaten in het gebied.
                                                                         
Het VIER VOETERS noodhulpteam vaart met rubberen boten naar de boerderijen en voorziet het achtergebleven vee en de huisdieren van voedsel en vers water. Het team heeft ook al meerdere honden gered uit het overstroomde gebied, medisch behandeld en gevaccineerd tegen hondsdolheid en ze terug gebracht naar hun eigenaren.

Vanwege de hoge temperaturen en de vele karkassen van verdronken dieren loert het gevaar van een epidemie. Op verzoek van de Servische veterinaire autoriteit levert VIER VOETERS specialistische kennis over epidemiepreventie.

Update 25 mei - 20 ton extra voedsel voor noodlijdende dierenVanmorgen werd ons team belaagd door een grote menigte die toegang wilde tot onze voorraad  voedsel voor hun dieren. De wanhoop bij de mensen is groter dan ooit en de lokale politie moest helpen om de uitgifte van de rantsoenen te reguleren. Aangezien ons werk hier zo hard nodig is en nog talloze boeren afhankelijk zijn van ons voedsel voor de dieren, hebben Servische militairen ons steun beloofd bij het ​​lossen en distribueren van voedsel in de komende dagen. Gisteren was ons logistieke team vooral druk in het kamp met het lossen en verdelen van meer dan 20 ton voer voor koeien, varkens, kippen, paarden, honden en katten. In totaal hebben meer dan 400 mensen zich bij ons geregistreerd en voedsel gehaald voor hun dieren.

                                                                             


Update 24 mei - Onze hulp wordt goed geaccepteerd

Zoals verwacht, hadden we ook vandaag weer te maken met een stormloop van getroffen mensen die bij ons melden voor hulp aan hun dieren. We hebben vandaag 25 ton voedsel voor huisdieren en landbouwhuisdieren uitgedeeld als rantsoen voor noodlijdende dieren in de afgesloten. Een wanhopige boer kwam naar ons toe en vertelde dat hij meer dan 1.500 kippen in een schuur heeft die dringend voedsel nodig hebben.Update 23 mei - VIER VOETERS overhandigt geredde honden aan hun eigenaars  

Vandaag begonnen we de dag met goed nieuws: we zijn erin geslaagd om een ​​aantal honden uit het afgesloten en nog steeds overstroomde gebied te redden, medische zorg te geven en terug aan hun eigenaren te geven. De honden zijn erg bang geworden door de ervaring, sommigen zelfs ronduit getraumatiseerd en uitgehongerd doordat ze dagenlang niet gegeten hebben.

Voor ons team ter plaatse zijn het altijd speciale momenten wanneer we dieren en eigenaren weer met elkaar kunnen herenigen. Het geluksgevoel wanneer iemand zijn dier weer in de armen kan sluiten, motiveert ons om door te gaan en al het mogelijke te doen om de dieren én mensen te helpen.
 
Update 22 mei
Om zo effectief mogelijk te werken hebben we ons noodteam opgedeeld in kleinere groepen. Team 1 geeft in de mobiele kliniek zorg aan reeds geredde dieren. De twee andere teams proberen boerderij- en huisdieren in nood te redden uit ondergelopen stallen en huizen en naar onze speciaal gebouwde opvangkampen in Zvecka te brengen.
Maar niet alleen de dieren worden zo snel mogelijk geholpen. Ons hulpteam in Zvecka is er ook voor de getroffen lokale bevolking en coördineert de levering van medicijnen en voedsel naar boerderijen waar de dieren nog steeds opgesloten zitten door het water. Sinds gisteren hebben zich meer dan 170 wanhopige mensen gemeld die hals over de kop moesten vluchten voor het stijgende water. Sommige eigenaren hebben hun dieren zelf kunnen redden, maar hebben dringend voedsel voor de dieren nodig.

Sinds vandaag werken we ook nauw samen met de Faculteit Diergeneeskunde in Belgrado, die niet alleen een team van 10 dierenartsen naar het crisisgebied stuurde, maar ook een vrachtwagen voor het vervoer van hooi beschikbaar stelde.  Aangezien veel boeren in dit gebied vooral schapen en varkens houden, brengen we speciaal voedsel voor hen naar deze dieren. Zelfs hondenvoer wordt rechtstreeks van Belgrado met vrachtwagens naar hier gebracht, omdat lokale winkels nog steeds gesloten zijn.

Update 21 mei - Het VIER VOETERS noodhulpteam is op de plek van bestemming

Het team van VIER VOETERS is begonnen met de hulpmissie, als onderdeel van het noodhulpteam van de Servische overheid. We hebben al voer en medische verzorging gegeven aan de dieren en opblaasbare boten geregeld waarmee ook de zwaarst getroffen gebieden bereikt kunnen worden.

Op dit moment is het VIER VOETERS team, samen met twee Servische vrijwilligers, in de nog steeds overstroomde stad Obrenovac, ongeveer 40 km van Belgrado, waar duizenden landbouwdieren (varkens, geiten, schapen) en huisdieren (honden en katten) wanhopig wachten op redding. Tot nu toe hebben de dieren voor zichzelf moeten zorgen. VIER VOETERS is daarom direct gestart met het verdelen van 140 ton hooi in de getroffen gebieden.


                                                                             


Helaas zijn de cijfers over de streek rond Obrenovac alarmerend. Zo'n 50 tot 70 vierkante kilometer land staat nog steeds onder water. In dit gebied leven meer dan 40.000 varkens, 10.000 koeien en paarden en meer dan 10.000 geiten en schapen. Hoeveel huisdieren in het gebied getroffen zijn, is onduidelijk.Wij hebben zojuist vernomen dat op een grote boerderij in Obrenovac meer dan 90 koeien staan die al dagenlang geen voedsel en schoon water gekregen hebben. Ons hulpteam probeert de dieren te bereiken en verzorgen. Ons tweede hulpteam maakt melding van 30 honden die op een stuk land zijn ingesloten door het water. We geven ze voer en proberen ze te vangen, zodat we ze naar veiliger gebieden kunnen brengen.© VIER VOETERS - Andra Berg                                              

VIER VOETERS hulpteams reizen af naar het door overstromingen getroffen Servië

Tientallen doden en vermisten, tienduizenden evacuees, verwoeste huizen, boerderijen, bruggen en wegen. De overstromingen in Servië, Bosnië en Kroatië laten diepe sporen na in het land en in de levens van de bewoners. Ook dieren hebben sterk te lijden onder de situatie. Niet alleen drijven vele kadavers nog in het water, ook zijn vele huisdieren en landbouwdieren achtergebleven in de verlaten woningen en boerderijen. Op verzoek van de Servische regering heeft VIER VOETERS vandaag als eerste dierenwelzijnsorganisatie twee reddingsteams naar Servië gestuurd die nauw zullen samenwerken met lokale hulporganisaties.Hulp aan dier én mens

Dr. Amir Khalil, hoofd van de afdeling noodhulp bij VIER VOETERS, coördineert het 15-koppige team in de Balkan: "Voor ons heeft de opvang van de landbouwdieren prioriteit. Veel mensen hebben huis en haard verloren, boerderijen zijn volledig vernietigd. "Vooral Obrenovac, een stad met 20.000 inwoners, is bijzonder hard getroffen. Maar liefst 80 % van de stad is overstroomd, schapen werden door de stroming meegenomen en vele andere dieren zitten vast in de modder. Khalil: " In een dergelijke situatie hebben mensen geen mogelijkheden om voor hun dieren te zorgen. Onze hulpverlening dient dan ook twee doelen; met onze hulp aan de dieren helpen we tegelijkertijd de mensen."
Voedsel en medicijnen

VIER VOETERS heeft een operationeel centrum in Belgrado opgezet, om van daar uit voedsel en medicijnen te organiseren en de teams op de twee locaties optimaal te ondersteunen. Dierenartsen behandelen gewonde landbouwdieren, zorgen voor veevoer en brengen huisdieren naar noodvoorzieningen waar ze voer en verzorging krijgen. Voor dit doel heeft VIER VOETERS boten geregeld, zodat de hulp snel en efficiënt gegeven kan worden.

Khalil: "We zullen ook veevoeder en medische behandelingen gaan verzorgen in Bosnië. De inzet van ons team in dat gebied is momenteel echter te gevaarlijk. Door de overstromingen zijn ook vele landmijnen weggespoeld waardoor explosiegevaar een reële dreiging vormt."


Ervaring met noodhulp

                                                                         
Het ervaren VIER VOETERS team onder leiding van Amir Khalil verzorgt al jaren noodhulp aan dieren in rampgebieden over de gehele wereld, zoals na de Golfoorlog in Bagdad, de tsunami in Sri Lanka, met de droogte in het gebied Samburu/Kenia, de overstromingen in Pakistan, de onrust in Egypte en het meest recent in de Filippijnen na tyfoon Haiyan. Bij natuurrampen maken een paar dagen vaak het verschil tussen leven en dood. VIER VOETERS helpt snel en direct: het kernteam redt, evacueert, behandelt en ent dieren, deelt voedsel uit en bouwt noodstallen. De internationale dierbeschermingsorganisatie werkt hierbij nauw samen met lokale hulporganisaties.

© VIER VOETERS - Yavor Gechev
                                               
 Direct na aankomst in Servië heeft het VIER VOETERS team één van de opvangkampen bezocht, alwaar de conditie van de aanwezige huisdieren gecontroleerd is. Het team voorzag de dieren direct van voedsel en schoon drinkwater. De gezondheid van de dieren wordt continu in de gaten gehouden door plaatselijke derenartsen.

In de komende dagen zal het VIER VOETERS team veevoeder en medische verzorging bieden aan de duizenden landbouwdieren. Hoewel de rubberboten die VIER VOETERS geregeld heeft toereikend zijn om de getroffen gebieden te bereiken, wordt ook onderzocht of er manieren zijn om de dieren te evacueren en tijdelijk onder te brengen.

Steun alsjeblieft dit noodproject van VIER VOETERS
 

5 opmerkingen:

 1. Goed werk van Vier-Voeters. Maak een donatie over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Barend Super van je. Heb jaren als vrijwilligster op het kantoor in Amsterdam gewerkt. Toppie mensen. Nemen geen pauze eten een boterham terwijl ze werken. Gr Erna

   Verwijderen
  2. Dit maakt mijn dag weer, Barend ( op de bres waar mogelijk ) en alle andere hulptroepen , Erna die ze in het zonnetje zet, zo blij dat er zulke mensen zijn !
   GEWELDIG !!!!

   Verwijderen
  3. Vergeet jezelf niet Leny. Een van de grootste dierenvrienden die ik ken
   xxxxx Erna

   Verwijderen
  4. Aaahh zó lief, maakt mn dag nog meer, dikke kussss X

   Verwijderen