dinsdag 13 mei 2014

Walgelijk! Nog 45 beren gedwongen te vechten met honden en dansen voor publiek. Beer Zorro gered !

Nieuwsbericht van de World Society for the Protection of Animals ( WSPA ) www.wspa.nl

Beer-hondengevechten

Een barbaars, bloedig gevecht

Bloedend hondenbek na beer-hondengevecht
Stel je een beer voor, hulpeloos vastgebonden aan een paal, die door vier honden in dolle woede wordt aangevallen. Honderden mensen kijken toe.De honden zijn getraind om extreem agressief te zijn. Hun wreedheid is een bron van trots voor de eigenaar, die de winst opstrijkt van deze ‘beer-hondengevechten’, een illegale sport in Pakistan.

De toeschouwers weten dat de vastgeketende beer nóg een handicap heeft: zijn klauwen en tanden zijn meestal getrokken – een afschuwelijke verminking waar maar zelden verdoving bij wordt gebruikt

De ‘wedstrijd’ duurt drie ronden. Door de aanvallen van de honden raakt de beer vermoeid en verzwakt, tot hij niet meer rechtop kan staan.
Op dat moment komen het gezicht en de nek van de beer binnen het bereik van de hondentanden. Ze hangen aan de neus en de zachte lippen van de beer en proberen hem op de grond te sleuren. Als ze daarin slagen ‘winnen’ de honden de ronde; als de beer overeind blijft, heeft hij ‘gewonnen’.
In deze barbaarse gevechten lopen beren meer letsel op dan honden, vooral hun neuzen en lippen worden opengescheurd. De kaken van de honden, die rond de neus van de beer zijn geklemd, worden vaak weer met stokken open gewrikt.

De meeste beren houden er blijvende littekens aan over, maar er wordt voorkomen dat de dieren elkaar doden – daar zijn ze te waardevol voor. De beren overleven alleen om verder te lijden in handen van hun eigenaren. 

Zorro gered van uitbuiting

Zorro in quarantaine

Op 1 maart verwelkomden we een nieuwe beer in ons reservaat in Pakistan. Zorro, een negenjarige Aziatische beer, begon die dag aan een nieuw leven. 

Zorro is jaren in gevangenschap gehouden en uit zijn verwondingen en littekens kunnen we concluderen dat hij is gedwongen om te vechten met honden en te dansen voor publiek. Zorro heeft hard moeten werken en moeten overleven op een mager dieet van water en brood.

De dansende beren hebben een ring door hun gevoelige neuzen. De eigenaar trekt aan het touw en het dier moet wel opstaan anders vergaat hij van de pijn!

Lange strijd voor vrijheid

Het heeft onze partners BRC (Bioresource Research Centre) veel tijd en moeite gekost om Zorro vrij te krijgen. Na vele gesprekken was Zorro’s eigenaar bereid om zijn beer aan ons over te dragen in ruil voor een alternatieve inkomstenbron.
De medewerkers van BRC wisten hem uiteindelijk ervan te overtuigen dat een klein winkeltje hem meer op zou leveren als zijn beer. Inmiddels zijn zijn familie en hij erg tevreden met hun nieuwe bestaan en hebben ze officieel beloofd geen nieuwe beren meer in gevangenschap te houden.

Zorro start een nieuw leven

Bij aankomst in het reservaat is Zorro volledig onderzocht door de dierenarts die ook zijn neusring heeft verwijderd. Daarna is hij in quarantaine geplaatst zodat hij rustig kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zodra de dierenartsen vinden dat hij er klaar voor is, zal hij in het reservaat vrij worden gelaten waar hij zijn nieuwe leven met de andere beren kan leven.

WSPA medewerker Maria Poulos kreeg de eer om een naam voor Zorro uit te kiezen. “Ik was zeer vereerd dat ik door onze partner BRC werd gevraagd om een naam voor de nieuwe beer te verzinnen. Nadat het team hem had omschreven als een sterke, trotse, indrukwekkende en temperamentvolle beer bedacht ik Zorro een gepaste naam voor hem zou zijn.”

WSPA en BRC schatten in dat er nog zo’n 40-45 beren worden gebruikt in beer-hondengevechten. Lees meer of help ons deze bere

Geen opmerkingen:

Een reactie posten